Ebegümeci

EBEGÜMECİ AÇIKLAMA 1

Dahilen:
Koruyucu ve yumuşatıcı bir etkiye sahiptir, ülser, gastrit, mide, bağırsak ve mesane rahatsızlıklarında, mide ve bağırsaklarda sindirim sistemi tahrişleri ve iltihaplarında, solunum yolu iltihap ve tahrişlerinde, nezlede, akciğer ve bronş rahatsızlıklarında, nefes darlığında, öksürük ve ses kısıklığında, faranjit, laranjit, boğaz ve bademcik iltihabında, ağız, boğaz ve burun kuruluğunda, mide bulantı ve kusmalarını önler, mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını temin eder, mide ağrılarını keser, ateş düşürücü, vücuda rahatlık verir, kulunç ağrılarında faydalıdır, uyku vericidir, rahim iltihabı, idrar yolları ve idrar torbası iltihabında faydalıdır, idrarı çoğaltır, idrar zorluğunu geçirir, şişmanlığı gidermede ve guatır tedavisinde faydalıdır, böbrek rahatsızlıklarında ve ilti-haplanmalarında kullanılır. Kireçlenmelerde, mafsal kireçlenmelerinde, diz kapağı kireçlenmelerinde çok faydalıdır, kırık tedavisi görmüş birisinin 1-2 yıldan evvel kullanması zararlıdır, ebegümeci yemeği yapılır bir müddet yenilir veya haşlanıp yenilir. Ayrıca tarifedeki şekilde kullanılır.

Akciğer Kanserinde Kan kanserinde ebegümeci tohumu 16 kilosu kaynatılır. İçerisine 500 gr ezilmiş tohum konulur. 1 saat kaynatılır. Sabah, öğle, akşam yemekten 1 saat evvel 1 bardak 1 çorba kaşığı şekerle tatlandırılıp içilir. Balla tatlandırılmaz ameliyat olunmamışsa 2 aylık tedavi kafidir. Ameliyat olunmuşsa 4 ay devam edilmelidir. Sirozda Ebegümeci haşlanıp yenilir, yenilecek ebegümecinin suyu iyice alınır, günde 2-3 defa tekrarlanır, üzüm pekmezinden az sulu katıca şerbet yapılıp içilir. Yağsız pirinç lapası yenilir. Yağsız, tuzsuz tavuk haşlaması veya yağsız kırmızı et yenilir tam 30 gün devam edilir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya 2-6 gr ebegümeci konur, 10 dk bekletilir, günde birkaç bardak içilir.

Süt artırıcı olarak hamile kadınların bilhassa yeni doğum yapmış annelerin ebegümecini kullanmaları çok faydalı olur, soğuk suda bekletilen veya haşlanan ebegümeci suyu balla tatlandırılıp içilirse sütü bollaştırır.

Böbrek ağrılarında mesane, böbrek, safra taşı ve kumunda içilirse böbrek taşlarını yerinden oynatır. Maydanozla beraber haşlanıp içildiğinde vücuttaki iltihapları giderir.
Kabızlığı giderici, 50 gr ebegümeci, 50 gr keten tohumu, 20 gr sinameki 5 bardak suda 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.

Veremde taze filizleri kaynatılır, bir müddet ılık ılık içmeye devam edilir.

Basurda 2 bardak suya, 15 gr ebegümeci konur, 2-3 dk kaynatılır, 5 dk bekletilir, sabah-akşam 1 bardak içilir.

Balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı olarak 4 bardak kaynar suya, 20'şer gr ebegümeci, sığır kuyruğu ve gelincik konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır 1 günde içilir.

Göğüs nezlesinde göğüs tutulmasında ebegümeci haşlanır günde 3-4 bardak içilir, ayrıca ye-meğimde yapıp yemek faydalıdır. Ebegümeci menekşe ile beraber haşlanır suyundan günde 3-4 de-fa 1 fincan içilir. Ebegümeci haşlanır, balla tatlandırılıp içilirse mide-bağırsak gazlarında çok faydalı olur.

Öksürük ve veremde ebegümeci kaynatılır, günde 1 bardak içilir, pişirilip yenilir, 2 bardak süte 1 tutam ebegümeci çiçeği konur 5-10 dk kaynatılır, süzülür, sütü içilir.


Ebe Gümeci Tohumu:
Ebegümeci tohumu 20-30 dk kaynatılır, şekerle tatlandırlıp içilirse vücudu, yanmış kavrulmuş, pis kanlı yaralardan kurtarır, bağırsaklarda yumuşaklık verir.

Haricen: Haşlanan ebegümeci suyu ile lavman yapılırsa bağırsakların kolayca boşalmasını temin eder. Ağız mukozası rahatsızlaklarında, boğaz ve bademcik iltihabında, laranjitte, ağız, boğaz, burun rahatsızlıklarında (burun kuruluğunda) buğusu teneffüs edilir gargara olarak kullanılır.
Ses kısıklığı ve gırtlak kanserinde soğuk suya ıslatılır 1 gece bekletilir, süzülür, hafif ısıtılır bununla gargara yapılır.

Göğüs ağrılarında ebegümeci ezilir ağrıyan yere sarılır. Kulak rahatsızlıklarında çiçek ve yaprakları kaynatılır, çıkan buharının kulağın içine gitmesi temin edilir. Taze ebegümeci yapraklarından yapılan merhem basur ve çıbanların tedavisinde kullanılır. Taze yapraklar lapa haline getirilir, çıban ve yaraların ağrılarını kesmek için bir tülbent arasında cilt üzerine konulur. Arı sokmasında taze yapraklar ezilir sokulan yere konulur.

Sinüzitte ebegümeci maydanozla beraber kaynatılp buharı teneffüs edilir. Ebegümeci tohumu toz haline getirilir, enfiye gibi çekilir. Bağırsakları yumuşatmak için ve basur kaşıntılarında sütle kaynatılır, üzerine oturulur. Makat kaşıntısında, basurda 1 tutam ebegümeci, 1 tutam menekşe, 1 tutam söğüt yaprağı, 1 tutam sığır kuyruğu kaynatılır, elde edilen su ile makata pansuman yapılır. Yılancıkta; 1 avuç ebegümeci çiçeği kaynatılır, suyuna bir bez batinin, hastalıklı bölgeye konulur.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ebegümeci konur, 15 dk bekletilir, bu su ile gargara yapılır, cilt yıkanır, yüze kompres yapılır, burun kanama ve kuruluğunda buruna çekilir.


EBEGÜMECİ AÇIKLAMA 2

Ebegümeci
(Malva sylvestris)

Yöresel Adları: Ebegümeci

Bitki özellikleri: Büyük yapraklı ve küçük yapraklı olarak iki türü vardır. Mavimsi-eflatun çiçekleri olan bir bitkidir. Beş parçalı ve kenarları dişli yapraklarının her iki yüzü de tüylü, sapları uzundur. Yeşil renkli, yassı-yuvarlak, küçük meyveleri vardır. Haziran-ağustos aylarında çiçeklenir. İnsan yaşayan veya yaşamış olan her yerde ebegümeci de vardır. Her zaman insanın izini takip etmiştir ve edecektir de.

Bileşim: Başlıca etkin madde olarak, bolca müsilaj, biraz uçucu yağ ve tanen.

Toplama ve hazırlama: Çiçekler ve yapraklar haziran-ağustos döneminde toplanır ve gölgede kurutulur. Çiçekler çanakları ile birlikte, ama sapsız toplanmalıdır. Kullanımda, yaprak-çiçek karıştırılır. Taze iken daha etkilidir.

Kullanım alanları ve biçimleri:
Bitki öncelikle sebze olarak tanınır. Ebegümeci yemeği, bekletilmeden yenirse, sindirim sistemini çok olumlu etkiler. Tedavi alanında ise, içten çay içimi, dıştan gargara, çalkalama ve lapa biçiminde kullanılır. Bitki öncelikle, iltihaplı veya tahriş olmuş mukozanın tedavisinde, çay içimi, gargara ve çalkalama olarak kullanılır. Sümüksel maddelerin mukozayı koruma altına alması ve tanen maddesinin sıkıştırıcı etkisi sayesinde, bitki çayı, ağız içi ve gırtlak iltihabında, hafif ishallerde başarılı olur. Bitki çayı, kabıza karşı da kullanılmalıdır. Bademcik iltihabı ve ağız kuruluğunda, bitki çayı ile gargaralar yapılarak ve içilerek olumlu sonuçlar alınabilir. Kaşınan ve yanan deri alerjilerinde yapılan yıkamalar rahatlatır. Kırıklardan veya damar iltihaplarından kaynaklanan yaraların, çıbanların, şiş ayak ve ellerin tedavisinde banyo katkısı olarak kullanılmalıdır. Özellikle, kırık ayak kemikleri nedeniyle oluşan şişlikler, bu banyolarla geçiştirilebilir. Öksürük, boğmaca ve astıma karşı, mürver çiçeği, papatya, ebegümeci çiçeği ve sinameki eşit karışımı ile yapılan buğu solunumu, başarılı bir yöntem olarak bilinir. Taze bitkinin, kök, yaprak ve meyveleri ezilerek hazırlanan lapa, bezelerin ve çıbanların yumuşatılması için kompres olarak kullanılabilir.

Ebegümeci çayı: 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış çiçek-yaprak karışımı, 1 bardak sıcak suya (50-60 derece) eklenir, arada bir karıştırılarak 5-6 dakika demlendirilir ve süzülür. İçten çay olarak, dıştan gargara ve çalkalamalarda kullanılır. Yalnızca, öksürüğe karşı kullanıldığında biraz bal ile tatlandırılır.

Ayak ve el banyoları: 2 avuç dolusu ince kıyılmış yaprak, 2-3 litre soğuk suya eklenir, 8-10 saat kadar bekletildikten sonra, dayanılabilecek kadar ısıtılır. Bu banyo suyu, yeniden ısıtılarak kullanılabilir.

Yan etkiler:
Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.


EBEGÜMECİ AÇIKLAMA 3

Latince adı: malva sylvestris

Almanca: Malve

ingilizce: Common mallow

Özellikleri: Kronikleşmiş boğaz ve bademcik iltihablarında promotor etkili e akciğer kanseri tedavisinde promotor bitki

Ebegümeci, gerçek bir protein ve C-vitamini deposudur. Kalsiyum ve fosfor bakımın dan bulunmaz bir tabii kaynaktır. Ağız ve diş temizliği için ebe gömeci gargarası bulunmaz bir nimet... İçerdiği malvidin ve malvin maddeleri beraberce sağlıklı diş eti yapısı için ideal bir yardımcı ve plaque (plak) önleyici ve de ağızdaki bakterilere karşı da güçlü bir pro-oxidant özelliğe sahiptir. Bu sayede haftada birkaç defa yapacağınız ağız gargarası, sizi faranjite, bademcik iltihablanmasına (tonsilitis) ve sağlıksız diş etlerinin oluşumuna karşı koruyacaktır. Ebegümeci tanıdığım yüzlerce bitkinin içerisinde en iyi destek özellikli ve de doğru bitkisel karışımlarda kullanıldığı taktirde en güçlü takviye edici ve işlev artırıcı olanlardan biridir. Bu gücünü içerdiği gossypin-3-sulfate ve malvidin'den almaktadır. Ebegümeci, yanlış karışımlarda kullanıldığı taktirde de, karışımda bulunan diğer şifalı bitkilerin tedavi edici gücünü nerede ise, tamamen ortadan kaldırma özelliğine sahiptir. Bu nedenle ebe gümeci yi ve karıştırılacağı bitkileri ve karışım oranlarını da çok iyi bilmek ve tanımak gerekir. Ebegümeci kendisinde bulunmayan ancak, diğer bazı bitkilerde bulunan etkin maddelerin tedavi gücünü artıran işlev artırıcı (medyatör) maddelere sahip bir bitkidir. Bunu bir örnekle açıklamak istiyorum. Isırgan tek başına akciğer kanserini tedavi etmekte etkilidir. Ancak, yeterli değildir. Çünkü, ısırganın akciğer kanserine karşı tedavi etme gücü olan etkin maddeleri yeteri derecede etkili olamamaktadırlar.Tedavi etmekteki başarı oranını yükseltebilmek için medyatör adı verilen maddelere ihtiyaç vardır. İşte, bu işlev vartırıcı etkin maddeler (medyatörler) ebegümeci bitkisinde bulunmaktadır. Akciğer kanserinin tedavisinde ısırgan-ebegümeci bitkilerinin karışım kürünün nasıl kullanılacağı, ısırgan ile ilgili bölümde açıklanmıştır. Bakınız: Isırgan.

Kronikleşmiş bademcik ve boğaz iltihaplarında ebegümeci bitkisinin yukarıda bahsettiğim desteği çok çok önemlidir. Ebegümecinin karışımlardaki kullanım miktarı (oranı) çok azdır, ancak tedavi için katkısı çok fazladır. Değerli okuyucu, adaçayının boğaz ve bademcik iltihaklarında ki koruyucu ve önleyici gücünü, gerçek bir tedaviye çeviren ebegümecidir. Karışımda adaçayına en iyi uyum sağlayan bitki yine ebegümecidir. Adaçayı ile ebegümeci karıştırıldığı taktirde kronik boğaz ve kronik bademcik iltihablarına karşı gerçek bir silah oluştururlar. Bu karışımı kullanırken dikkat edilecek en önemli nokta bu iki bitkinin karışım oranlarıdır. Yıllardır kronik bademcik rahatsızlığı çeken bir çok insan tanıdım. Uzun yıllar kullanmadıkları antibiyotik, denemedikleri tedavi metotlarının kalmadığını söylediler. Bir çoğu da artık tek çarenin ameliyat olduğunu, ancak ameliyattan korktukları için kronik bademcik probleminden yıllardır bir türlü kurtulamadıklarını söylemekteydiler. Bu insanlara aşağıda kullanım ve hazırlanış şeklini belirttiği m adaçayı-ebegümeci gargarasını tavsiye ettim. Kısa bir süre sonra bu insanlar, sanki yeniden dünyaya geldiklerini anlatıyorlardı.. Kış aylarında artık boğaz ağrısı ve yanması ve de bademcik problemi yaşamadıklarını hala yıllar sonrada arayarak bildiriyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta şudur; adaçayı-ebegümeci gargarasını özellikle kış aylarında zaman ,zaman tekrar etmektir. Hiçbir yan tesiri olmayan bu karışım, Allah'ın sonsuz lütuflarından biridir. Adaçayı bilindiği gibi günlük hayatta bir çok insanın normal çay yerine tercih ettiği bir bitkisel çaydır. Ebegümeci ise, Anadolu'da yapraklarından sarma yapılan veya yine yapraklarından ve de körpe ince dallarından salatası yapılan bir bitkidir. Özellikle Akdeniz bölgesinde hemen ,hemen herkesin tanıdığı bir bitkidir. Ebegümeci mevsiminde pazarlarda bulabilirsiniz. Birkaç bağ ebegümecini açık havada ve gölgede kurutabilirsiniz. Soğuk mevsimlerde kurutulmuş olan ebegümecinin yapraklarını, çiçeklerini ve saplarını aşağıda verilen uygulama için kullanabilirsiniz. Kuruttuğunuz ebegümecinin yapraklarını rutubetli ortamlardan uzak tutunuz.

Dikkat: Farenjit ve bademcik problemi olanların sigara ve asitli içeceklerden (kola, soda, Maden suyu gibi) özellikle uzak durmaları veya ölçülü olmaları gerekir. Uygulamalarda bu kurala mutlaka özen göstermeleri gerekir

Kür 1: Kronik bademcik enfeksiyonuna karşı Bir su bardağı dolusu suda (yaklaşık 300 ml) bir poşet adaçayını ve iki adet ebegümeci yaprağını da ilave ederek on dakika demleyiniz. Demleme süresi tamamlandıktan sonra süzünüz. Soğuduktan sonra gargaraya hazır demektir. Her qün en az üç defa gargara yapılır. Bademcik enfeksiyonunuz ileri derecede ise , hiç çekinmeden günde altı-yedi defa gargara yapabilirsiniz. Her gün bir ay boyunca gargaraya devam edilir. Bir ay sonra iki günde bir gargaraya devam edilir. Bu gargaranın etkisini daha da hızlandırmak ve işlevini artırmak için bir ay boyunca Her gün bir poşet adaçayını demleyip içmek daha da faydalı olur.

Not : Hekimimizin verdiği ilaçlar var ise mutlaka kullanınız. Burada ki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle bilmeniz gereken nokta kullanacağınız bitkiye karsi alerjinizin olup olmadığınıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun bu kitaptaki bilgiler ile kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Bu kitabım içindeki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp