Dulavrat Otu kökü

Dulavrat Otu kökü :

Dulavratotu kökü(Arctium lappa- A. Tomentesum)

İngl. Burdoch - Alm. Klette - Fr. Bardane

Yöresel adları : Uluavratotu, Dulkangömleği, Hanımmayası

Drog adı : Bardanae radix / kök

Tentür : Arctium lappa D3 - D6

Toplama/kurutma : Sonbaharda sökülen kökler temizlenir, uzunlamasına yarılır ve gölgede kurutulduktan sonra ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır.

Dikkat: Çok zehirli olan Güzelavratotu (Atropa belladonna) ile karıştırılmamalıdır! Bazı bitki satıcıları, içinde avrat kavramı bulunan bu iki çok farklı bitkiyi birbirinden ayırt edememektedirler! !

Bileşim: Glikozit acı maddeleri(Arctiopikrin), flavon glikozitleri(Arctiin), tanen, eterli uçucu yağ, asitler ve %45-70 oranında antiseptik madde İnulin.

Etkileri: Kan temizleyici, genel anlamda değişim sağlayıcı, her deri hastalığı, idrar söktürücü, iştah açıcı ve sindirimi destekleyici, safrakesesi ve karaciğer işlev bozuklukları.

Kullanım alanları: Dulavratotu kökü, kuru veya pullu tüm deri hastalıklarına karşı başarıyla kullanılabilecek çok değerli bir ilaçtır. Uzunca bir süre kullanıldığında, sedef hastalığına karşı bile başarılı olabilir. Aynı biçimde, tüm egzama hastalıkları da(kuru olmak kaydıyla) tedavi edilebilir. Özellikle, sedef hastalığına eşlik eden romatizma hastalıklarına karşı kullanılmalıdır. içerdiği acı maddeler sayesinde sindirim salgılarını arttırabilir. Safrakesesi ve karaciğer rahatsızlıklarında olduğu gibi, böbrek işlevlerini de destekleyebilir. Bedendeki tüm dengesizliklere karşı kullanılabilir. Ve bu dengesizliklerin dışavurumu olan egzamaları ve sedef hastalığını da ortadan kaldırabilir. Yaraların, ülserlerin, egzamaların ve sedef hastalığının dıştan tedavisinde de kök çayı ile hazırlanan sıcak kompres ve yıkama biçiminde kullanılabilir. Ama deri hastalıklarının mutlaka içten tedavi edilmesi gerektiği unutulmamalıdır; dıştan uygulanan tedaviler ancak gerçek tedaviye yardımcı olabilirler.

Kullanım biçimleri: Bir tatlı kaşığı ince kıyılış kök, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suda 1-2 saat bekletildikten sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır ve ı dakika kadar hafif ısıda kaynadıktan sonra süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay, aç kamına veya öğün aralarında yudumlanır. Bu miktar yeterlidir.

Karışım: Deri hastalıklarına ve safrakesesi-karaciğer hastalıklarına karşı etkili bir karışım: 2 ölçü dulavratotu kökü, 2 ölçü hindibatyaprak ve kök), 1 ölçü yoğurtotu/yapışkanotu, 1 ölçü rezene, ince kıyılarak iyice harmanlanır. Bir tatlı kaşığı bitki, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra, üstü kapalı olarak 10- ı 5 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş çay, aç kamına veya öğün aralannda, soğutulmadan yudumlanır.

Tentür kullanımı: Ergenlik sivilcesi, egzama ve özellikle kafa derisindeki pullu deri hastalıklarına ve arterite karşı önerilir. Arctium lappa D3 'ten D6'ya kadarki herhangi bir seyrelti kullanılabilir. Dört hafta boyunca, günde pek çok kere, 10- 15 damla tentür, yarım yemek kaşığı ılık suya eklenerek alınır ve ağızda kısa bir süre tutulduktan sonra yutulur.

Uyarı: Dulavratotu kökünün bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp