Ahududu

AHUDUDU AÇIKLAMA 1

Özellikler:
Gülgillerden dikenli bir bitkidir. Kendiliğinden dağlık yörelerde ve kümeler halinde yetişir. Beyazımsı ve mavimtrak renkli çiçekler açan çok senelik bir bitkidir. Meyveleri duta benzer. Sarımtırak, kırmızı portakal renginde, sulu ve güzel kokuludur. Meyveleri, çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Yapraklarında tanen, meyvelerinde ise organik asitler, şeker, pektin, uçucu ve sabit yağlar bulunmaktadır. Meyveleri toplanıp* kurutulur. Reçel, şurup ve likör yapılır. Meyveleri taze olarak da tüketilir.

Faydaları: Vücutta biriken zararlı toksinlerin atılmasını sağlar, kanı temizler. İdrar, söktürür. Kabızlığı giderir, terletir. Vücuda zindelik verir. Yaprakları romatizma, boğaz, göz bademcik iltihaplanmalarında kullanılır. Besleyici özelliği yüksektir. Taze olarak şeker ve böbrek hastalarında perhiz yiyeceği olarak kullanılır.


AHUDUDU AÇIKLAMA 2

Ahududu (Rubus)


NE KADAR DA TATLI!

Yaygın şeker alternatifi xylitol'un ahudududan yapıldığını biliyor muydunuz?

Neden Ahududu Yemeliyim?

Ahududular lif, fosfor ve selenyum açısından iyi kaynaklardır ve aynı zamanda C vitamini bakımından da harika kaynaklardır.

Ahududunun Hikayesi Nedir?

Kırmızıdan (Rubusideaus) siyaha (Rubusoccidentalis) en iyi tanınan turuncu, mor ve sarıya kadar bilinen iki yüzden fazla ahududu çeşidi bulunmaktadır, Ahududuların kuzenleri böğürtlen ve çileklerle benzerlikleri bulunmaktadır. Ahududular ve böğürtlenler birkaç küçük meyve yığınlarının biçimlendiği drupel adındaki "böğürtlen çalışması" meyveleri olarak da bilinmektedir.

Ahududunun Tarihi

Ahududular Küçük Asya ve Kuzey Amerika yerlileridir. En eski kayıtlar ahududuların İsa Peygamber zamanlarında çok yaygın olduğunu göstermektedir. Romalıların dördüncü yüzyıl civarında ahududuları ehlileştirdikleri ve ahududu ekimini Avrupa boyunca yaydıkları düşünülmektedir. İngilizler ahududuları özellikle reçel yapımında yaygınlaştırmaları ve bitkiyi 1900'lerin ortalarında New York'a getirmeleri ile saygınlık kazanmışlardır. Amerikalı yerli siyah ahududu ekimi 800' lerde başlamıştır.

Ahududular Nerede Yetişir?

Lider üreticiler Polonya, Rusya, Almanya, Yugoslavya, Şili Birleşik Devletler ve Türkiye'dir. Ahududular hastalıklarla savaşan çeşitli antioksidanlar ve fotokimyasallar bakımından zenginlerdir. işlenmiş veya dondurulmuş ahududuları konserve yapmak C vitamininin çoğunluğunu yok eder ama şans eseri diğer antioksidanların çoğu olduğu gibi kalır.

Doğal İlaçlar

Ahududu yaprağı çayı mide bulantısını ve sabah bulantıları ile ilgili kusmaları tedavide kullanılmaktadır. C vitamini bakımından yüksek taze ahududular sinüs enfeksiyonlarını tedavi de ve önlemede kullanılmaktadır.

Tam Bir Hayat Kurtaran!

KANSER: Farklı kanserleri ve potansiyel tedaviler için ahududu ya da ahududu özü kullanımının yararlarını araştıran birkaç yeni araştırma bulunmaktadır. Esophageal kanser hücreleri için fare denekler kullanan bir araştırma siyah ahududu içeren diyetlerin tümör hücre gelişmesini önemli oranda azalttığını bulmuştur. Hamsterların kullanan bir durum kontrolü çalışması siyah ahududuların oral tümör oluşumunu engellediğini saptamıştır. Çoğunlukla siyah ahudududa bulunan fotokimyasal ferulik asit ve beta sitesterol kullanan bir hücre çalışmasında iyi ve kötü huylu oral kanser hücreleri gelişiminin durdurulduğu gözlemlenmiştir. Ahududunun insan karaciğerindeki kanser hücreleri üzerindeki etkilerini araştıran bir çalışma daha fazla özün kullanımında daha az hücre tekrarı olduğunu saptamıştır.

ŞEKER HASTALIĞI: Ahududularda bulunan güçlü bir bileşim antosiyanin zengin nişasta yemeklerinden sonra kan glikozu seviyesini azaltmaktadır.

OBEZİTE VE YAGLI KARACİGER: Yüksek yağ ve çeşitli miktarda ahududu diyetleri ile beslenen fareler üzerindeki bir çalışma ahududuların yağlı karaciğeri önlemeye ve düzeltmeye, aynı zamanda obeziteyi azaltmaya yardımcı olduğu keşfedilmiştir.

Ahududularla İlgili İpuçları:


SEÇiM VE SAKLAMA:

• Küflenme ya da sıkıca paketlenme izlerine bakarak bozulmuş olmamalarından emin olun ve bozuk meyvelerden kaçının.
• Çürük ya da küflü meyveleri ortadan kaldırın ve yıkanmamış ahududuları kendi orijinal kutularına tekrar koyun.
• Ahududular buzdolabında iki güne kadar tazeliklerini koruyabilirler. Ahududuları dondurmak için durulayın, tencerede kurutun ve pişirme kağıdına yerleştirip dondurucuya koyun. Plastik poşetlere aktarın. Donmuş ahududular bir yıl muhafaza edilebilirler.

HAZıRLAMA VE SERViS ÖNERiLERi:

• Yumuşakça yıkayın ve kurutun.
• Tahıllarınızın, salatalarınızın, yoğurdun, dondurmanın, waffleların ya da kreplerin üzerine koyun.
• Ahududular meyve salataları için harika takviyelerdir.
Ahududu ve Şeftalili Melba Turtası
Evelyn Tribole
Servis: 10 kişilik» Hazırlama ve Pişirme süresi: 20dk Bu tarif üç adet enerji verici besin içermektedir,

MALZEMELER:

Kepekli turta tabanı, hazırlanmış ve soğutulmuş KAPLAMA:
220gr yağsız krema peynir pudra şekeri
1O gr krem peynir
1 çay kaşığı vanilin

ŞEFTALİ JÖLESİ:

1/3 kase toz şeker
1.5 konserve şeftali nektarı
1 yemek kaşığı mısır nişastası MEYVELER:
2 adet kivi,ince dilimlenmiş
1 adet şeftali, soyulmuş ve ince dilimlenmiş
170gr taze ahududu HAZIRLANIŞ:
Küçük bir kasede krem peynirleri, pudra şekerini ve vanilini karıştırın. Soğutulmuş turta tabanına yayın. 30dk soğumaya bırakın.Küçük bir tencerede toz şeker ve mısır nişastasını karıştırın ve azar azar şeftali nektarını ekleyin. Pişirin ve orta ateşte karışım fokurdayana kadar karıştırın. Pişirin ve bir dakika daha karıştırın. Ateşten alın ve en az 5dk soğumaya bırakın. Hamur fırçası ile krem peynir üzerine ince bir katın uygulayın. Kivi dilimlerini ekleyin. İnce bir katman daha ekleyin. Şeftalileri ve diğer bir katmanı da ekleyin. Üzerini ahududularla ve kalan son şeftali karışımı ile süsleyin.

BESİN ÖGELERİ:

Kalori: 220;
Toplam yağ: 9g;
Doymuş yağ: 3g;
Kolesterol: O mg;
Sodyum: 180mg;
Toplam karbonhidrat: 30g;
Lif: 3g; Şeker: 199;
Protein: 6g.


AHUDUDU AÇIKLAMA 3

Etkileri

• Kusma önleyici

• Büzücü

• Müshil

* Ahududu yaprağı çayı içecek bir çay olması dahil, tedavi kapsamında ve dışında pek çok kullanım alanı bulmuştur.

* İshal için iyi bir ilaçtır. krema ile karıştırıldığında bulantı ve kusmayı giderecektir.

* Hamilelikte kadınlar tarafından düşüğü önlemek, sütü arttırmak ve doğum ağrılarını azaltmak için de kullanılır.

* Taze ahududu hafif müshil etkiye sahiptir. Taze ve olgun döneminde ahududu yemek çok sifalıdır.

* Vücuttaki toksinleri dışarı atar, kanı temizler, kuvvet ve canlılık verir. Ayrıca, çiçeği bulup kaynatabilirseniz, bu su,göz ve bademcik i1tihaplarında tedavi edici rol oynar.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli


* 60 gram yaprağı 2 bardak suda 15 dakika demleyin. Günde 2 bardak alın.


AHUDUDU AÇIKLAMA 4

Dağ çileği" "sultan böğürtleni" olarakta bilinir. Uçucu yağlar, kalsiyum, demir, C vitamini, karoten, B vitaminieri ve şeker (glikoz, früktoz) içerir.

- Vücuttaki zehirli maddelerin atılmasını sağlar.
- Verem olanların beslenmesinde kullanılır.
- Ahududu meyveleri soğuk algınlığına faydalıdır.
- Ateşli hastalıklara faydalıdır.
- Terletlr ve ateşi düşürür.
- Vücuda dinçlik ve kuvvet verir.
- Boğaz ağrılarında meyvelerinden veya yapraklarından hazırlanan sıvılarla gargara yapılır.
- İdrar söktürür.
- Böbrek hastalarına tavsiye edilir.
- Kalbi güçlendirir.
- Kanın temizlenmesine yardım eder.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Eklem kireçlenmesi ve nikris (gut) için faydalıdır.
- Romatizmaya iyi gelir.
- Şeker hastalarına faydalıdır.
- İştah açıcıdır.
- Hazım sistemindeki rahatsızlıklarda kullanılır.
- Kabızlığı giderir.
- Ülsere faydalıdır.

Kullanılışı 1: Dişler için ahududu çiçeğini kaynatarak yapılan ılık su banyosu, diş eti iltihabına faydalıdır.

Kullanılışı 2: 25 gram kuru ahududu yaprağı veya çiçeği yarım litre suda kaynatılır. Balla tatlandırılarak günde 2-3 bardak içilir.

Kullanılışı 3: Çiçeği kaynatılır suyu içilirse, göz ve bademcik iltihaplaruu tedavisinde kullanılır.

Kullanılışı 4: Yaprakları kaynatılarak hazırlanan şurubu gargara edilirse boğaz ağrılarına iyi gelir. Üre hastalarına iyi gelir.

Kullanılışı 5: Yarım kg ahududu, 350 -400 gram şeker ve limon ile reçeli ve marmelatı yapılır.

Kullanılışı 6: Meyvesi yenir, reçeli, marmelatı ve şurubu yapılır. Taze olgun iken çok şifalıdır. Viicuttaki toksinleri dışarı atıp, kanı temizler. Reçeli böbrek hastalığına iyi gelir. Marmelatı enerji verir. Ameliyatlardan sonra yenirse nekahat dönemi için faydalı bir gıdadır.


AHUDUDU AÇIKLAMA 5

Hayatımızdaki Yeri:
Meyvesi duta çok benzeyen bir bitkidir. Daha çok şurubu ve reçeli tercih edilir. Likörü de ünlüdür. En çok tüketildiği alanlardan biri de, pastacılık sektörüdür. Biri size yediğiniz pastanın frambuazlı olduğunu söylerse, anlayın ki içinde ahududu vardır. Çünkü ahududunun Fransızcası (framboise) frambuazdır. Yabancı dile ve yabancı markaya çok önem verdiğimiz için, genellikle "ahududu" denilince anlamayız da, "frambuaz"ı iyi biliriz.

Ahududu Marmeladı

Malzeme:

1 kg. Ahududu

1 kg. Toz şeker

1 Bardak su

100 gr. Glikoz

Hazırlanışı :
Ahududu temizlenir, bir kaba alınıp bekletilir. Şeker, soğuk suyla kaynatılıp, koyu bir şurup hazırlanır. Kaynayan şuruba, ahududular ilave edilir.

Kuvvetli ateşte pişirilir. Tencereyi ateşten indirmeden beş dakika önce, glikoz eklenir, beş dakika daha kaynatılır. Soğuyunca, kavanozlara doldurulur.


Yararları


a) Halsizlikten şikayeti olanların dostudur. Vücuda dinçlik verir. Özellikle hastalıktan yeni kalkmış yorgun vücutlar için, güç kaynağıdır.

b) Kansızlığa iyi gelir.

c) Şeker ve üre hastaları için yararlıdır. Ter ve idrar yoluyla, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.

d) İshal olan çocuklara yedirilirse, bu şikayetten kurtarır.

e) Mafsal kireçlenmesine iyi gelir.

f) Ateş düşürücü özelliği vardır.

g) Ağız içi yaralarını iyileştirir.

h) Deri kanserini ve akciğer kanserini önleyici maddeler içerir.

Kimlere Yaramaz: Kabızlık çekenler ve albümini olanlar yememelidir.


AHUDUDU AÇIKLAMA 6

Yan Etkileri: Bilinen herhangi biryan tesiri yoktur.

Faydaları

1) Ateşli hastalıklar: Ahududu meyvelerinden yapılan şurup ve marmelat yenir.

2) Yağlı deri: Ahududu yaprağı losyon yapılır. Cilde pansuman yapılır. Ahududu yaprağı
demlenir, balla tatlandırılarak günde 2-3 defa birer su bardağı içilir.

3) Göz ağrısı: Ahududu yaprağı losyon yapılıp gözlere pansuman yapılır. Eğer alerji gibi bir
durum olursa hemen terk edilir. (Doktor kontrolünde)

4) Anjin: Ahududu yaprakları demletilir, balla tatlandırılarak gargara yapılır ve bu çaydan
içilmeye devam edilir.

5) Nekahet kısaltıcı: Ahududu meyvesi, şurubu, marmeladı, ameliyatlardan sonra yenirse
hastalığın nekahet dönemini kısaltır.

6) Kalp kuvvetlendirici: Ahududu şurubu iyi bir kalp güçlendiricidir.

7) Böbrek kolitleri: Ahududu yaprağı demlenip balla tatlandırılarak aç karına içilmeye devam edilir.

8) Kansızlık: Ahududu meyvesi şurubu, marmeladı ve reçeli bol bol yenir.

9) Verem: Ahududu meyvesini, şurubunu, marmeladını ve reçelini bol bol yemek vereme faydalıdır.

10) İdrar söktürücü: Ahududu meyvesi, şurubu, marmeladı ve reçeli bol bol.


AHUDUDU AÇIKLAMA 7

İçindekiler:
Limon asidi Eletin Madeni tuzlar Tanen C vitamini Demir Fosfor Kalsiyum Magnezyum

Yan Tesiri: Herhangi bir yan tesiri yoktur.

Şifası

1) Ateşli hastalıklar: Ahududu meyvelerinden yapılan şurup ve marmelat yenir.

2) Yağlı deri: Ahududu yaprağı kaynatılıp cila pansuman yapılır.

3) Göz ağrısı: Ahududu yaprağı kaynatılıp gözlere pansuman yapılır.

4) Anjin: Ahududu yaprakları kaynatılıp balla tatlandınlarak gargara yapılır ve bu çaydan içilmeye devam edilir.

5) Nekahet kısaltıcı: Ahududu meyvesi, şurubu, marmeladı, ameliyatlardan sonra yenirse hastalığın nekahet dönemini kısaltır.

6) Kalp kuvvetlendirici: Ahududu şurubu iyi bir kalp güçlendiricidir.

7) Böbrek kolikleri: Ahududu yaprağı kaynatılıp ba1la tatlandınlarak içilmeye devam edilir.

8) Anti tartaratı Ahududu meyvesinde Antitartara etkilidir. Dişler Ahududuyla fırçalanır.

Tavsiye: Ahududu, böğürtlen cinsindendir. Kalsiyum, demir ve C vitamini bünyesinde barındırması vücut için çok faydalıdır. Meyvesinin marmeladı hazır satılır, kahvaltılarda yiyiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp