Şişmanlıktan Korunmak İçin Öneriler

Şişmanlıktan Korunmak İçin Öneriler :

Şişmanlıktan korunmak için kişi önce sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalıdır


Bu nedenle de kişi önce niye sağlıklı beslenmesi gerektiği hakkında bilinçlenmeli daha sonra da nasıl beslenmesi gerektiği hakkında bilgilenmelidir.
 
Genel ilkeleri benzer olmakla birlikte diyet mutlaka "kişiye özel" olarak hazırlanmalıdır. Çünkü herkesin metabolizması farklılıklar gösterir.
 
Öte yandan kilo fazlası olanlar genelde aç kalarak, öğün atlayarak, hiçbir şey yemeyerek sonuç almaya çalışırlar. Bu çok riskli bir beslenme şeklidir. Öyle zaman olur ki “Allah göstermesin. ” organ iflaslarına kadar giden bir süreçle karşılaşılabilir. Bu nedenle kişi bilinçlenmeli, önce endokrin ya da dâhiliye doktoruna gitmeli, ardından doktorun yönlendirmesiyle diyetisyene gitmelidir. Diyetisyende doktorun önerileri doğrultusunda kişiye özgü bir diyet listesi hazırlamalıdır. Doktorun önerileri olmadan kafadan, rastgele diyet listesi hazırlanıp şişman kişiler zayıflatılmaya çalişilmamalıdır.

Diyette hiçbir şey yemeyerek

Öğün atlayarak zayıflamaya çalışmak vücudu açlıktan ölme paniğine sürükler ve "kıtlık" moduna geçen metabolizma yavaşlar, yağ yakmak yerine tüketilen her besini yağ şeklinde depolama yoluna gider. Buna karşılık sık sık, azar azar beslenmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi, yavaş yemeyi de sağlar.Aç kalmak ve öğün atlamak, bir sonraki öğünde hem hızlı hem de fazla yemek yenilmesine neden olur. 
 
O nedenle başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlanmamak, 2,5-3 saatlik aralıklarla küçük küçük beslenilmelidir.Katı margarin, tereyağı, kaymak, krema, mayonez, cipsler, soslar, kuruyemişler gibi enerji değeri yüksek, öte yandan hiçbir besleyici değeri olmayan yağlı yiyeceklerden, kızartma ve kavurma işlemlerinden olabildiğince kaçınmakta yarar vardır. Şeker ve şeker içeren besinler (bal, reçel, pekmez, hazır meyve suları, gazlı içecekler, tatlılar, v.b.) kana tamamen ve hızla karışırlar. Pankreastan salınan insülin hormonu ile kan şekeri düşer ve tekrar tatlı yeme isteği doğar.
 
Dolayısıyla şeker ve şeker içeren besinler, kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açarlar. Hâlbuki şeker tadından vazgeçemeyenler için üretilen, şeker yerine kullanılabilen, aynı tadı verebilen, sağlık açısından sakıncası bulunmayan, düşük kalorili veya kalori içermeyen yapay tatlandırıcılar ile kan şekerindeki dalgalanmaları ve tatlı isteğini ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Yine de tatlandırıcıları fazla kullanmak vücuda başka zararlar verebilir.
 

Obeziteden yani şişmanlıktan korunmak için dikkat etmemiz gereken, kendimize koymamız gereken kurallar olmalıdır.

* Süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, meyveler-sebzeler, ekmek-tahıl grubu besinler önerilen miktarlarda birlikte tüketilmelidir.
 
* Her öğünde, farklı besin türlerini seçerek haftalık besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
 
* Sağlıklı kalmak için çeşitli aralıklarla az miktarda meyve tüketilmelidir.
 
* Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
 
* Günde en az üç öğün besin tüketilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenme için öğün atlanmamalıdır.
 
* En önemli öğün ise sabah kahvaltısıdır. Bu unutulmamalıdır.
 
* Yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite, vücut ağırlığının kontrolünde temel koşuldur.
 
* Kemik erimesinden korunmak için özellikle orta yaş üstü kişiler günde en az 2 bardak süt veya süt ürünleri tüketmeye dikkat etmelidir.
 
* Vücuttaki sıvı kaybını önlemek için günde 8-10 bardak su içilmelidir. Su içmek için susamayı beklemeye gerek yoktur.
 
* ideal kiloda olmaya çalışılmalıdır. Eğer kilo ideal şartlarda ise bu korunmalıdır.
 
* Şayet kilo var ve zayıflanmak isteniyor ise hızlı bir diyet yerine önce dâhiliye-endokrin uzmanına, sonra diyetisyene gidilmelidir.
 
* Aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır.
 
* Doğal ve taze besinler tercih edilmelidir.
 
* Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
 
* Etli yemeklere pişirme esnasında yağ ilave edilmemeli, et kendi yağıyla azaltılarak pişirilmelidir.
 
* Meyve ve sebzeler mevsiminde bol su ile yıkandıktan sonra, mümkünse kabuğuyla tüketilmelidir.
 
* İçecek olarak taze sıkılmış meyve suyu, süt ve ayran gibi içecekler tercih edilmelidir.
 
* Kuru baklagiller, sebzeler ve makarna, yıkanacaklar önce iyi yıkanmalı, ardından pişirilirken haşlama suları dökülmemelidir. Çünkü besin değerinin önemli kısmı bu haşlama suyundadır.
 
* Kanserden korunmak için her gün posalı besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
 
* Haftada en az 2 kez (ızgara) balık tüketilmelidir.
 
* Beyaz ekmek yerine tam buğday unundan mayalandırılarak yapılan ekmek tercih edilmeli, bu ekmekte oldukça az, yani günde 3-4 dilim, yenmelidir.
 
* Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.
 
* Büyüme çağındaki çocuklarımız şişmansa, onlar da yukarda saydıklarımıza önemle dikkat etmeli, bunun yanında da her gün mutlaka bir yumurta tüketmeye çalişmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp