Yılancık

Yılancık :

Küçük yara veya sıyrıklardan giren mikropların sebep olduğu ve Tıp dilinde "Eripizel" denilen bir çeşit Deri hastalığıdır. Halk arasında "Kızılyörük" de yenir.

Mikrop kapıldıktan birkaç saat veya birkaç gün sonra; hastada ateş ve titreme görülür. Bilhassa, yüz, burun kanatları veya baldırlarda: çevresi kabak, yaygın kızanrık ve ağrı görülür. Bu bölge, bir süre sonra şişer, deri gerilir.

Ayrıca; iştahsızlık ve baş ağrısı da görülebilir. Yılancık; ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Bunun için de iyi bir tedavi şarttır. Tedavinin ilk şartı; yatak istirahatıdır. Ayrıca doktorun tavsiyelerine uyulup, aşağıdaki reçeteler de kullanılır:

Reçete: 1 - Malzeme: Badem, Bal, Su.

Hazırlanışı: 2 su bardağı suya; 50 gram badem konur. 10 dakika bekletildikten sonra çıkarılıp, kabukları soyulur. Sonra, iyice ezilir. Üzerine,1 kahve fincan dolusu süzme bal ilave edilir. İyice karıştırıldıktan sonra, 4 bardak suyun içine boşaltılır. 15 dakika kaynatılıp, süzülür. Yılancık olan yere, günde 3 kere sürülür.

Reçete: 2 - Malzeme: Ihlamur, Portakal, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 3 tutam ıhlamur konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür, Suyuna, 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu ilave edilir. Günde 3 kere, birer su bardağı içilir.

Reçete: 3 - Malzeme: Patates, Su.

Hazırlanışı: 6 bardak suya; 3 tane orta boy patates konur. Haşlanıp, suyu süzülür. Kabukları soyulduktan sonra iyice ezilir. Yılancıklı yere, günde 3 kere sürülür.

Reçete: 4 - Malzeme: Taze fasulye, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 avuç taze fasulye konur. Pişirildikten sonra süzülür. Fasulyeler; bir kaşığın tersi ile ezilip, yılancıklı yere konur.

Reçete: 5 - Malzeme: Ebegümeci, Su.

Hazırlanışı: 6 bardak suya; 1 avuç ebegümeci konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür, Suyuna batırılan gaz bezi Yılancık'ın üstüne konur. Kurudukça değiştirilir.

Reçete: 6 - Malzeme: Yılanyastığı, Süt.

Hazırlanışı: 4 bardak çiğ süte; 1 adet yılanyastığı kökü konur. 10 dakika kaynatılıp, süzülür. Suyuna batırılan gaz bezi, yılancıklı yere konur. Kurudukça değiştirilir.

Reçete: 7 - Malzeme: Limonata, Alkol.

Hazırlanışı: 1 bardak limonataya; 5 damla alkol konup, içilir. Günde,1 kere içilir.

Reçete: 8 - Malzeme: Sülük (Hirudo, Sangsue).

Uygulanışı: Yılancık olan bölgenin yakınına sülük konur. Sülük, buradaki pis kanı emer.

AYRICA; hastalık süresince, az tuzlu sebze yemekleri, bol meyve ve Sütlaç yemek de çok faydalıdır. Yılan Sokması

Sebep olduğu ve Tıp darasında "Kızıl yürük" Yılan zehirli, çok çabuk ve şiddetli tesir gösteren zehirlerdendir. Ancak, bu zehirler ağızdan alındıkları zaman zehirlemezler.

Zehirli yılanların çoğu büyük başdır. Bazılarının başları da üç köşelidir. Uzun, kıvrık dilleri ve çatal dişleri vardır. Soktukları zaman; dişlerinin dibinde bulunan bez'den salgıladıkları zehir, dişin içindeki kanal vasıtasıyla, soktukları yere akıtırlar. Orada; ağrı, şişme, kızarma görülür. Bazı kimselerde de; yılan zehirin çeşidine göre; kusma, baygınlık, titreme, nefes darlığı, uyuklama veya kısmi felç görülebilir.

Dikkat! Yılan sokan kimseye; zehir bütün vücuda yayılmadan önce, aşağıdaki işlemi yapmak gerekir: Sokulan yer kol veya bacakta ise; yararın üst tarafına sıkı bir bağ yapılır. Sonra alkol e batırılmış veya ateşte kızdırılmış bıçak, çakı veya jiletle yara kanatılır. Arkasından, ağzın etrafına ve dudaklara zeytinyağı sürülür. Sokulan yer emilip, tükürülür. Aynı işlem 3-4 kere tekrarlanır. Sonra, madeni bir şey ateşte kızdırılıp, sokulan yer dağlanır. Müteakiben aşağıdaki reçetelerden biri veya birkaçı uygulanır. Ancak, zehirlenme belirtileri varsa, vakit kaybetmeden hastaneye götürmek gerekir.

Reçete: 1 - Malzeme: Sarımsak, Zeytinyağı.

Uygulanışı: 3 diş sarımsak yenir. Sonra, iyice ezilmiş 2 diş sarımsak yılanın soktuğu yere sürülür.

Reçete: 2 - Malzeme: Kendir tohumu, Su.

Hazırlanışı: 1 kahve fincanı kendir tohumu, toz haline gelinceye kadar dövülür. Üzerine,I kahve fincanı su konur. Bulamaç haline getirildikten sonra, sokulan yere sarılır.

Reçete: 3 - Malzeme: Turunç.

Uygulanışı: 1 adet turuncun suyu sıkılıp, sokulan yere dökülür.

Reçete: 4 - Malzeme: Sığır yağı.

Uygulanışı: 1 çorba kaşığı sığır yağı eritildikten sonra içilir. Zehirin etkisini kaybetmesine yardımcı olur. Reçete: 5 - Malzeme: Sinirli yaprak otu (Plantaga majorl, Su.

Hazırlanışı: 1 avuç sinirli yaprak otu bol su ile yıkandıktan sonra, ince ince doğranıp, yılanın soktuğu yere sarılır.

Reçete: 6 - Malzeme: Dişbudak yaprağı, Su. Hazırlanışı: 6 bardak suya; 1 avuç dişbudak yaprağı konur. Haşlandıktan sonra süzülüp, 1 çay bardağı içilir. Yapraklar da yılanın soktuğu yere sarılır.

Reçete: 7 - Malzeme: Dulavratotu (Arctium lappe).

Uygulanışı: 2 tutam dulavratotu, iyice ezildikten sonra, yılanın soktuğu yere sarılır.

Reçete: 8 - Malzeme: Sinimeki (Feuille de sene).

Uygulanışı: 1 tutam sinarneki iyice ezildikten sonra, yılarım soktuğu yer sarılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp