Tansiyon

"Kan basıncına" tansiyon denir. Kalp; her kasılışında belirli miktarsak kanı Atardamarlara pompalar. Bu sırada da, kan basıncı en yüksek seviyeye Çıkar. Buna "Sistol", diğer bir ifadeyle "Maksima (Büyük) tansiyon" denir.

Kalbin, iki kasılışı arasında geçen zaman içinde ise, kan basıncı en düşük seviyeye iner. Buna da "Diyastol", diğer bir ifadeyle "Minima (Küçük) tansiyon" denir. Büyük tansiyon ile küçük tansiyon arasındaki fark da "Nabız basıncını gösterir. Tansiyon ölçmek için "Sflgmomanometre" denilen alet kullanılır. Hastanın dirseğinden yukarıya geçirilip de şişirildiği zaman, damarlara tazyik yapar ve Kalp vuruşları duyulmaz olur. Sonra, kolluğun havası yavaş yavaş boşaltılır. Bu sırada; Kalp atışlarının tekrar duyulmaya başladığı yerdeki rakam "Maksima tansiyon"u gösterir. Kolluktaki hava boşaltılmaya devam edilir.

Bu sırada Kalp atışları yine duyulmaz olur. Atışların, tekrar duyulduğu nokta da "Minima tansiyon"u gösterir.

* Tansiyon; yaşa, bünyeye ve tansiyon ölçüldüğü andaki ruhi veydi bedeni duruma göre farklılık gösterir. Yaşlandıkça, tansiyonun yüksele normaldir.

* Tansiyon okunurken; aletin gösterdiği rakamlardaki sıfırlar çoğu kere okunmaz. Mesela; 120/80 olan tansiyon, kısaca 12/8 diye okunur.

* Tansiyonun okunduğu kısımdaki rakamlar, kan basıncını milimetreküp tür.

Maksima tansiyon ile minima tansiyon birbirine yakın olursa, Kalp Yetersizliğinin; aralarında 8-9 milimetreküp fark olursa Aort Sertleşmesinin işareti olabilir.

Tansiyon Düşüklüğü

Maksima tansiyon, 11'den aşağı düştüğü zaman tansiyon düşüldüğü vardır. Bu duruma, Tıp dilinde "Hipotansiyon" denir.

Tansiyon; ateşli hastalıklar sırasında. büyük kanamalardan sonra, iç salgı bez1 bozukluklarında veya herhangi bir hastalıktan sonraki iyileşme döneminde düşer. Bazı kadınların aybaşı hallerinde: yahut sıcakta fazla ter kaybından sonra veya sinirli kimselerde de tansiyonun düştüğü görülür.

Devamlı olarak tansiyon düşüldüğü önemli bir hastalığın işareti olabilir. Bu nedenle, vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Tedavi, tespit edilen hastalığa göre yapılır. Geçici tansiyon düşüklüğünde aşağıdaki reçeteler uygulanır:

• 1 su bardağı ayrana; 1 tatlı kaşığı sofra tuzu konur. Karıştırılıp, yudum yudum içilir.

• 1 su bardağı suya; 1 tatlı kaşığı tuz konur. Eriyinceye kadar karıştırılıp, yudum yudum içilir.

• Pamukkale Kaplıcası da tavsiye edilir.

Tansiyon Yüksekliği

Maksima tansiyonun, kişinin yaşına göre yüksek olmasına halk arasında "Tansiyon yüksekliği"; Tıp dilinde ise "Hipertansiyon" denir.

Birçok hastalıkta. tansiyon yüksekliği görülür. Mesela, Kalp‘in sol bölümünün büyümesinde, Böbrek hastalıklarında, Damar sertliğinde, Kan hücrelerinin çoğalmasında. Şişmanlıkta ve İç Salgı Bezleri hastalıklarında kan basıncı artar.

Tansiyon yüksekliğinin belirtileri arasında; yorgunluk, sinirlilik, çarpıntı, baş dönmesi, uykusuzluk ve baş ağrısı sayılabilir. Tansiyonu normal seviyesine indirmek maksadıyla aşağıdaki reçeteler kullanılır:

Reçete: 1 - Malzeme: Pelin (Artemisia absinthum), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 5 gram pelin konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra temiz bir şişeye süzülür. Sabah akşam. birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 2 - Malzeme: Çilek kökü, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 20 gram çilek kökü konur. Haşlandıktan sonra süzülür. Günde 3 kere. birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 3 - Malzeme: Elma kabuğu. Şeker, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 avuç kurutulmuş elma kabuğu konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra 6 saat bekletilip, süzülür. Sabahları aç karına. bir kahve fincanı içilir. Tatlandırmak için 1 kahve kaşığı toz şeker konur.

Reçete: 4 - Malzeme: Zeytin yaprağı. Su.

Hazırlanışı: 4 çay bardağı suya; 20 tane zeytin yaprağı konur. 3 çay bardağı su kalıncaya kadar kaynatılıp, süzülür. Günde 1 kere. 1 çorba kaşığı içilir. 15 gün devam edilir.

• Şikayetler kaybolmadıysa; 8 gün ara verildikten sonra tekrarlanır.

Reçete: 5 - Malzeme: Sarımsak, Alkol.

Hazırlanışı: Temiz bir şişeye; 2 çay bardağı dolusu 90 derecelik alkol konur. Üzerine, dişlerine ayrılıp, kabukları soyulmuş, 90 gram sarımsak, konur. Şişenin ağzı iyice kapatıldıktan sonra 15 gün süreyle Güneş gören bir yerde bekletilir. Aşağıda belirtildiği şekilde kullanılır: Birinci gün; yarım kahve fincanı suya 15 damla konup, içilir. Ertesi gün; 1 damla artırılır. Yani 16 damla konur. Her gün, birer damla * Gerekirse, aynı işlem, tekrarlanır.

Reçete: 6 - Malzeme: Kuşdili (Biberiye), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tutam kuşdili konur. 10 dakika kaynadıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 7 - Malzeme: Kestane ağacı filizi, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tutam kestane ağacı filizi konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür, Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 8 - Malzeme: Akdiken (Rhamnus cathartica), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 3 tutam akdiken konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 9 - Malzeme: Çavdar, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 kahve fincanı dolusu çavdar konur. 10 dakika kaynatılıp süzülür. Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir.

Reçete: 10 - Malzeme: Maydanoz, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 tutam (10 gram) maydanoz konur. 10 dakika kaynatılıp süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 11 - Malzeme: Ökseotu (Gui), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 5 gram ökseotu konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 1 kere,1 çorba kaşığı içilir.

Dikkat! Tavsiye edilen miktarı aşmayınız!

Reçete: 12 - Malzeme: Şahtere (Fumaria officinalis), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 3 tutam şahtere konur. 10 dakika kaydıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir.

Reçete: 13 - Malzeme: Hünnap (Çiğde), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 su bardağı dolusu hünnap konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür, Suyuna; 2 çay bardağı dolusu toz şeker konup, karıştırılır. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir. Reçete: 14 - Malzeme: Armut, Portakal.

Uygulanışı: 3 gün, sadece armut veya portakal yenir.

Reçete: 15 - Malzeme: Patates, Su.

Hazırlanışı: 5 tane patates kabukları soyulmadan ince ince dilimi üzerine, 4 bardak su konur. 15 dakika kaynatılıp, süzülür. Günde 2 kere, birer su bardağı içilir. • Her gün 1 limon yenir. Yüksek tansiyonun sebep olduğu baş ağrısını gidermek için; soğuk suya batırılmış bez konur veya başın çevresine 4 tane çiğ 1 yaprağı sarılıp, yatılır.

AYRICA; havuç, kereviz, lahana, pirinç pilavı, kabak, yeşil biber. soğan, taze üzüm, çilek, pırasa ve sarımsak yemek çok faydalıdır. Sigara ve alkol bırakılır. Tedavi maksatla aldırmak da tavsiye edilir.

Pamukkale ve Yalova Kaplıcalar da tavsiye edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp