Zeytinyağı

ZEYTİNYAĞI NEDİR

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden doğal yollarla elde edilen ve insanlığa armağan edilmiş sağlık iksiri, çok değerli bir besin, tam bir meyve suyudur. Tüm Kutsal kitaplarda adı geçen Hayat Suyudur.

ZEYTİNYAĞI ÇEŞİTLERİ

Natürel zeytinyağı: Zeytinin doğal özelliklerini değiştirmeyecek bir sıcaklıkta sadece mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, berrak, kendine özgü tat ve kokuda olan % 100 doğal haliyle gıda olarak tüketilebilen yağdır.

Natürel sızma zeytinyağı: Kokusu ve tadında kusur olmayan, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 0,8 olan natürel zeytinyağıdır. Natürel sızma zeytinyağı, Pişen pişmeyen her tür yemeklere uygun olmakla beraber salatalar ve çiğ tüketim için idealdir.

Organik Zeytinyağı: Zeytinin hiçbir aşamasında kimyasal madde, sentetik gübre kullanılmadan üretilen, her aşaması kontrollü ve sertifikalı, doğanın saflığını taşıyan en kaliteli zeytinlerin tek tek seçilerek soğuk sıkma yöntemiyle sıkılmasından elde edilen yağdır.

Soğuk Sıkım sızma Zeytinyağı: Kırılarak hamur haline getirilen Zeytinlere yağ sıkım aşamasında en fazla 37-38 derece sıcaklıkta su ile ısıtılır. Soğuk sıkımda bu sıcaklık azami 27 dereceyi geçmez. Bu yöntemde elde edilen zeytinyağı, diğer yöntemlere göre aynı zeytinden elde edilen yağ oranı düşük ve daha maliyetli, ancak yağ nefaseti ve kalitesi daha yüksektir.

Erken Hasat Sızma Zeytinyağı: Tam olgunlaşmadan toplanan hafif yeşil-pembemsi renkteki zeytinlerin (erken hasat) mekanik sıkım yöntemleri ile sıkılmasından elde edilen sızma tipi bir yağdır. Bu yağlarda zeytin meyvesindeki tat, aroma, koku ve vitaminler daha kesif hissedilebilir.

Olgun Hasat Sızma Zeytinyağı: Zeytin dalında önce yeşil, pembemsi, sonra da siyaha dönük renklere dönüşür. Zeytinin her döneminde içinde sakladığı yağ tadı, nefaseti kendine özgüdür.

Bu yağlarda Tam olgunlaşan ve yağ oranında doyuma ulaşmış en kaliteli zeytinlerinden elde edilen bir yağ çeşididir.

Taş (sulu) Baskı Zeytinyağı : Eski usul granit taşlar ile ezilerek elde edilen zeytin hamuru, elle özel torbaların içerisine doldurulduktan sonra hidrolik presler ile sıkıştırılarak torbadan sızarak elde edilen yağdır.

Zeytin özsuyu ve posası ile elde edilen bu yağ daha sonra bekletilerek ve çökertilip damıtılarak, posasından ve öz suyundan  ayrılır ve elde edilen bu yağa TAŞ BASKI zeytinyağı denir. Hiçbir şekilde hızlı devir, Yüksek ısı ve mekanik bir işlemle tabi tutulmadan elde edilen, kıvamlı, yumuşak tatlı ve kendine has bir nefaseti olan eski usul Emek yoğun üretilmiş bir yağdır. Taş baskı ürününü diğer zeytinyağları ile karşılaştırdığımızda, kullanılan üretim yöntemi sebebiyle, içerisindeki değerler bakımından daha zengin, ancak özel korunmaya daha çok ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz.

Bu yöntemde elde edilen zeytinyağı, diğer yöntemlere göre aynı zeytinden elde edilen yağ oranı düşük ve daha maliyetli, ancak yağ nefaseti ve kalitesi daha yüksektir.

Zeytinyağının diğer sıvı yağlardan farkı nedir?

Zeytinyağının; ayçiçeği, soya, pamuk çekirdeği, mısırözü gibi diğer bitkisel yağlardan en önemli farkı, hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan, zeytinin sıkıldığı gibi ve hiçbir yabancı katkı maddesi içermeden doğal olarak üretilmesidir.

Zeytinyağı, %75 oranında oleik asit gliseritleri taşır. A, D,E vitaminleri yönünden zengindir. İnsan beyninde, bütün hücrelerin duvarında olduğu gibi oleik asit ve Omega-3 vardır. Saf sızma zeytinyağı en iyi oleik asit kaynağıdır. İyi kolesterolü düşürmeden, kötü kolesterolü düşürür. Hazmı en kolay yağdır. Şeker hastaları için ise kan şekerinde düşme sağlar. Bu gün modern tıpta sağlık ve diyet yapanlar için tüketilmesi önerilen tek çeşit yağ, ZEYTİNYAĞI dır.

Bu; kalp ve insan sağlığı için en sağlıklı yağ demektir.

Neden Zeytinyağı Tüketmeli?
Zeytin, Yaprağından yağına kadar şaşırtıcı ve hayranlık verici pek çok özelliğe sahiptir. Zeytinyağının muhteviyatında bulunan değerler nedeniyle birçok kanser türüne karşı koruyucu etki yapar. Cildi besler saç dökülmesine engel olur.

Sadece yağda çözülebilen bol miktarda A, D, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, bakır, manganez gibi yapı taşı mineraller bulunduran çocuklarda ve gençlerde kemik gelişimini sağlayan altın sıvıdır.

ZEYTİNYAĞI NASIL SAKLANIR
İyi bir Zeytinyağı direk güneş ışığı almayan, hava ile temas etmeyen ve ışıl işlem görmeyen, Kokusuz ortamlarda saklandığı zaman en az iki yıl özelliğini kaybetmez.

Zeytinyağının en büyük düşmanları ışık, hava, koku ve ısıdır. Hava, zeytinyağına kokusunu, tadını ve rengini veren ancak yağda ve suda eriyen maddelerle, insan sağlığına yararları ispatlanmış olan antioksidan maddelerini okside eder. Işık ve Isı da bu oksidasyonu hızlandırır. Uygun ortamlarda saklanmadığında çabuk bozulur.

Zeytinyağının rengi nasıldır?
Zeytinin cinsine, yöresine ve hasat zamanına göre değişmekle birlikte zeytinyağı, yeşilden sarıya değişebilen renklerde olabilir. Sadece rengi kalite işreti değildir.

Zeytinyağı donar mı?
Zeytinyağı, Zeytinin cinsi, üretim şekli, asit oranı vb. özelliklere göre Pelteleşme ısı derecesi değişmekle birlikte çok soğukta ve belli ısının altında muhafaza edildiğinde donar. Bu özellik, zeytinyağının kalitesi ve saflığının göstergesidir. Oda sıcaklığında muhafaza edildiğinde pelteleşme olmaz. Donan yağ, oda sıcaklığında eski haline gelir ve özelliğinden hiçbir şey kaybetmez.

Zeytinyağı ile kızartma yapılır mı :
Zeytinyağı içerdiği antioksidanlar sayesinde yanma sıcaklığı diğer yağlara göre en yüksek ve en zor bozulan yağdır. Örneğin bozulma sıcaklığı, Ayçiçeği yağından 40-60 derece daha fazladır. Zeytinyağı ancak 210 derece sıcaklıkta bozulmaya ve değer değiştirmeye başlar. Bu yüzden kızartma yapılacak en güvenli yağdır. Kızartma esnasında sadece biraz duman yapabilir.

En iyi Zeytinyağı Nerede yetişir:
Zeytin, bulunduğu iklim, yağış ve toprağın özelliklerini tadına, kısaca aromasına yansıtan bir bitkidir. Bu nedenle aynı yerde yetiştirilse bile her yılın mahsulü bu şartlara göre aroması birbirinden farklı olabilir.

Ülkemizde işin uzmanlarınca en çok kabul gören ve en kaliteli olduğuna karar verilen yağ, Kuzey Ege- Ayvalık, Edremit- Körfez bölgesi yöresi yağlık tipi zeytinlerinden elde edilen zeytinyağı çeşitleridir.

ZEYTİNYAĞI ACI MIDIR?
İlk Üretim aşamasından sonra İyi korunmuş Tazeliğini atmamış kaliteli sızma bir zeytinyağı Çiğ olarak tüketildiğinde genizde çok az yakma ve acılık hissi oluşturabilir. Pişen yemeklerde bu yakarlık hissedilmez. Bu tür acılık (boğazı hafifçe yakan acılık) zeytinyağında istenen (olumlu) bir özelliktir. Nispeten acı olan zeytinyağı daha fazla fenol (phenol) içerir ve daha uzun zaman beklemeye dayanır. Bu zeytinyağının kaliteli ve iyi korunduğunun işaretidir.

Bu, bozulma açılığı değil, kalite yakarlığıdır. Bu acılık, zeytinyağı ağzı açık kalır hava ile teması arttıkça kaybolur. Bozulan zeytinyağında oluşan açılık ise başkadır, tadı ve kokusu da değişiktir.

Zeytinyağı Ekonomik midir?
Kaliteli Zeytinyağı diğer yağlara göre fiyatı biraz yüksek olmasına rağmen daha Ekonomiktir. Çünkü yemeklerde ve salatalarda daha az kullanıldığında tadı daha yoğun ve doyurucudur.

Son kullanma tarihi geçen zeytinyağını ne yapmak gerekir?
Bazı bölgelerin ve bazı zeytin çeşitlerinin yağları emsallerine göre daha çabuk oksidasyona maruz kalabilir. Son kullanma tarihi geçmiş zeytinyağının sağlığa direkt bir zararı yoktur. İyi korunduğu, tadı ve kokusunda değişiklik olmadığı zaman tüketilmesinde mahzur olmayabilir. Fakat tadında bozukluk varsa mideyi rahatsız edebileceğinden tüketilmemesinde fayda vardır.

Kötü Zeytinyağı nasıldır?
Zeytinyağı eskidiğinde, hava, ısı ve ışığa maruz kaldığında Tat ve koku yönüyle değişir. Zeytinin çeşidi, kalitesi, yöresi ve işleme şekli vb. şartlara bağlı olarak; sabunsu, sirkemsi, topraksı, ekşimsi ve küf kokulu, olabilir. Asitleşme, acılaşma artarak çamurumsu vb. hal alır. Bu kusurları bünyesinde taşıdığında bu zeytinyağı bozuk denebilir.

ZEYTİNYAĞINDA KİME GÜVENELİM?
Zeytinyağının kalitesi, tat ve kokusundan damak tadı olan ehli tarafından bakılarak anlaşılabilir. Bir zeytinyağının fiyatı, ekonomik değeri; zeytinin yöresi, çeşidi, üretim şekli, farklı yöre ürünleri paçalı ile tağşiş (rafine yağ veya diğer bitkisel yağlar karışımı) olup olmadığı vb. özelliklere göre değişebilir.

Tüm gıda maddelerinde olduğu, gibi Zeytinyağında da Ürünün kim tarafından üretildiği, Üretim şartları, marka ve firma güvenirliği çok önemlidir. Kısaca zeytinyağı yediğinizden emin olmanız önemlidir.

VAKIFLAR ZEYTİNYAĞLARI
Ayvalık Vakıf Zeytinlikler İşletme Müdürlüğü, Mülkiyeti İdaremize ait Körfez Bölgesindeki kökü tarihten gelen ( yaklaşık 160 bin adet/ağaç ) Vakıf Zeytinlik arazilerini işlemek, değerlendirmek, korumak, kollamak ve geleceğe taşımak gibi önemli bir misyonun sahibidir.

İdaremizce “ VAKIFLAR ” markalı Zeytin ve Zeytin ürünleri, natürel zeytinyağları, ülkemizde Körfez Bölgesi olarak bilinen Edremit, Altınoluk, Ayvalık, Burhaniye, Küçükkuyu, Havran ve yöresi bahçelerden özenle seçilmiş zeytinlerden, kendine has mükemmel tat ve aromasını yitirmeyecek metotlarla, hijyenik koşullarda yağa dönüştürülmesi ile elde edilmekte ve uzmanlar tarafından duyusal testler sonucunda halkımızın tüketimine sunulmaktadır.

“ VAKIFLAR ” tarihten gelen bir KAMU markası olup ürünleri natürel, kesinlikle hilesiz ve katkısızdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp