Zeytin Yaprağı Etkileri

Zeytin Yaprağı Etkileri :

Zeyt Olive
- Zeytin yaprağının içeriği; zeytin ağacının türü, zeytin yaprağının olgunluğu, yaprağın hasat dönemi gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Ancak en önemli etkenin genetik faktörler olduğu, ayrıca genç yaprakların olgunlara göre ve ilkbaharda hasat edilen yaprakların sonbaharda hasat edilenlere göre daha yüksek düzeyde oleuropein içerdiği bilinmektedir. Yapılan çalışmalarla zeytin yaprağı ekstraktında bulunan temel fenolik bileşiklerin oleuropein ve hidroksitirosol olduğu belirlenmiştir. Zeytin yaprağı ekstraktındaki esas fenolik bileşik oleuropein olmasına rağmen, oleuropeinin saf haldeki antioksidan kapasitesi sınırlıdır. Buna karşın zeytin yaprağı ekstraktının antioksidan kapasitesi ise oldukça güçlü bir antioksidan olan hidroksitirosol ile yakın düzeyde ve hatta C ile E vitamininkinden çok daha yüksektir. Bu durumun iki açıklaması bulunmaktadır;
- Oleuropein ekstrakt içerisinde kendisinden çok daha güçlü olan hidroksitirosole parçalanmakta ve ekstraktın antioksidan kapasitesini yükseltmektedir.
- Ekstrakt içerisindeki fenolik bileşikler sinerjistik etki göstermektedir (Erbay ve İçier, 2008).

Zeytin Yaprağı Ekstraktı
Zeytin yaprağı ekstraktı (özü), zeytin ağacı (Olea europaea L.) yapraklarından fiziksel ve kimyasal ekstraksiyon metotlarıyla elde edilen, zeytin yaprağının aktif bileşenlerini elde etmek amacıyla hazırlanan yeşil renkte yaprak özüdür. Bu öz; tüm bileşikleri saf olarak içermekle beraber A vitamini, selenyum, C vitamini, askorbil-palmitat bulundurmaktadır. Ekstrakt sağlık açısından son derece faydalı ve toksik olmayan özelliğe sahip bir üründür. Ekstraktın kullanımı, zeytin yaprağı çayına kıyasla kolay ve kullanım alanı oldukça geniştir (Anonim, 2008a).

Zeytin Yaprağında ve Ekstraktında Bulunan Fenolik Bileşikler
Doğal antioksidan özelliğe sahip olmalarından dolayı, bitkilerdeki fenolik bileşiklerin varlığı çok önemli bir unsurdur. Fenolik bileşikler bitkiler tarafından mikroorganizmalara ve güçlü ultraviolet (UV) ışınlarına karşı korunma mekanizması için sentezlenen bileşenlerdir. Antioksidanlar; yağ içerikli besinlere lipid oksidasyonu sonucu oluşan toksik bileşikleri ve tat bozulması oluşumunu engellemek için katılırlar. Benzer ya da daha fazla antioksidan aktifliklerine sahip oldukları için, bitki ekstraktları yapay antioksidanlara karşı doğal alternatif oluşturmaktadırlar (Le Floch, 1998).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp