Tarçın Çubuğu

Tarçın Çubuğu :

Tarçın bitkisi, güney asyada yetişen ve defnegiller ailesinden yaprağı dökülmemesi özelliği ile bilinen hoş kokulu ve romatik bir ağaç ve o ağacın kabuğundan elde edilen bir tür şifa kaynağıdır. Tarçının bir çok türü bulunmaktadır. Bu tarçın türleri arasında Seylan tarçını (C. zeylanicum) ile Çin tarçını (C. cassia) kullanımı ve faydaları açısından öne çıkmaktadır. Esasen ağacın kurutulmuş kabukları kullanılır. Kabukların dış kısmında mantar tabakası bulunur ve grimsi renklidir.

Çubuk Tarçın

Güzel aroması kadar, önemli sağlık faydaları ile de dikkat çeken tarçın, kan şekeri ve insulin seviyelerin dengelenmesinde fonksiyonel rol oynayarak kilo kaybına yardımcı olur. Hayvan deneylerinde yapılan çalışma sonuçlarına göre, kilogram başına 300 mg. tarçın verilen farelerin 3 hafta içinde kan şekeri emiliminin yüzde 17 oranında kontrol altına girdiği gözlenmiştir. 40 gün sonunda kan şekeri seviyelerinin yüzde 18-29, trigliseridlerin yüzde 23-30, LDL kolesterolün yüzde 7-27 ve total kolesterolün yüzde 12-26 azaldığı tespit edilmiştir.

Şubat 2004 yılında sonlanan bir çalışmaya göre ise insülin direncinin azaldığı gözlenmiştir. Buradan yola çıkarak glisemik indeksi dengelenmiş bireylerde daha verimli kilo kaybı sağlandığı, yağ kaybının hızlandığı gözlenmiş. Bu nedenle bitki çaylarınızı çubuk tarçın ile demlemek, yemeklere ve tatlılara tarçın katmakta yarar var. . Çubuk Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca tarçın kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir. Kokusu kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tanen ve uçucu yağ taşır. Baharat olarak kullanılır. Ayrıca sağlık şifa alanında çubuk tarçının yararlarının olduğu bilinmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp