Sinameki İle İlgili Bilgi

Sinameki İle İlgili Bilgi :

Botanik
- Hint sinamekisi 1-2m boyunda, dikine yükselen, çatallaşmayan, göv-desi yuvarlak ve kırmızımsı esmer renkli olup dalların üzerinde çiçek demetleri bulunur. Yaprakları 10-20cm uzunluğunda, 5-7çift yaprak¬tan meydana gelir ve yaprakçıklar 2-7cm uzunluğunda, 0,3-2cm enin¬de, uzun ince, mızrak şeklinde, sarımsı yeşil renkte, kenarları bütün ve ortada derin bir damarı vardır. Çiçekleri dalların en üst kısmında salkım şeklinde toplanmıştır ve kupası yumurta veya mız¬rak şeklinde sarımsı yeşil renktedir. Taçları sarı, altın sarısı veya kah¬verengimsi sarı renkte, ters yumurta şeklinde, ortada 10 adet döl¬lenme tozluğu bulunur. Meyveleri fasulye kapçığı gibi 1,5-2cm eninde, 4-5cm uzunluğunda, böbrek şeklinde, basık ve tohumları sarımsı, yumurta şeklinde kısa saplıdır.
- Mısır sinamekisi 30-60cm boyunda daha kısa boylu bir fundadır. Yaprakları 3-5çift, yaprakçıkları yumurta şeklinde, ucu sivrice, 1-3cm uzunluğunda, 0,5-1,5cm eninde, derimsi ve hafif tüylüdür. Çiçek¬lerinin alttaki taçları üsttekilerden uzuncadır ve meyveleri 3-5cm uzunluğunda, 1,5-2,5cm eninde, balta veya ters kalp şeklindedir.

Yetiştirilmesi
Türkiye‘nin Akdeniz ve Ege bölgesinin sıcak bölgele¬rin¬de, dışarıda diğer bölgelerde yazın dışarıda, kışın seralarda yetiştirilebilir.

Hasat Zamanı
Mart‘tan Ekim‘e kadar yapraklarını toplayıp kurutmak mümkündür. Kuruturken gölgede kurutulmalı ve ısının 20-50C° arası olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Birleşimi
Yapraklarının birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;

- Yapraklarında %2,5-3,5 oranında Hidroksiantrasen türevleri içerir ve bunun %70-80‘ini Diantronglikozitler, %20-25‘ini Antronglikozitler oluşturur. Diantronlarında %80‘ini Homodiantronlar; Sennosid A, A1 ve B ve %20‘sini Heterodiantronlar Sennosid C,D ve D1‘den oluşur. Homodiantronlar Rheinlardan, Heterodiantronlar ise Rhein ve Aloeemodinlerden oluşur. Antronglikozitler; Rhein-8-O-ß-D-glikozit, Rheindiglikozit, Aloeemodindiglikozit, Aloeemodin-8-O-ß-D-glikozit ve Chrysophanol‘u sayabiliriz. Ayrıca Rhein, Aloemodin sade olarak da bulunabilir. Taze yapraklarda Antronglikozit şeklinde bulunur ve kurutulurken enzimler tarafından ve su kaybı (dehisrasyon) ile Diantronlara dönüşür.
- Flavonitler; Kâmpferol ve Kâmpferin
- Naphthalinglikozitler (Naftalinglikozitler); Tinnivellinglikozit (daha çok Hint sinamekisinde) ve Hidroksimusicinglikozit (Mısır sinamekisinde)
- Musilaj %2-5 oranında, reçine ve az miktarda eter yağı içerir.
- Meyvelerinin birleşimindeki maddeler yapraklarındakine çok benzer.

Açıklama
- Alman Farmakoloji Endüstri Birliği (Bundesverband der Pharma-zeutische Industrie=BPI) ve Alman İlaç Üreticiler Birliği (Bundesver-band der Arzneimitteeharsteller=BAH) dünyanın çeşitli ülkelerinde birleşiminde Antrachinon bulunan müshil ilaçları ile yapılan 14 araştırma değerlendirilmiş ve Sinamekinin kansere sebep olmadığı aksine, alkol içme, et ve et mamulleri ve peynir mamulleri yeme gibi yanlış beslenme ve kötü alışkanlıkların kansere sebep olduğu tespit edilmiştir. sinameki kabızlığı önleyerek dışkının (gaita) transit süre¬sini (bağırsaklardan atılma zamanı) kısaltmakta ve böylece kan¬serin oluşmasını önlemekte ve de engellemekte büyük rol oyna¬maktadır. Kabız olan kişilerin bağırsaklarına uzun süre kalan dışkı kokuşmaya bu da iltihaplanma, cerahatlenme ve nihayet sürekli kabız olanlarda kansere neden olabilmektedir.

- Sennosidler mide ve ince bağırsaklarda herhangi bir değişime uğra-ma¬dan geçer ve ilk defa kalın bağırsaklarda hidrolize olarak Sen-nsidinlere dönüşür ve sonra da parçalanarak Antronlara dönüşür. Antronlar (Rheinantron) bağırsakların su, Na+, K+, Ca²+ ve Cl- Elektrolitlerinin absorbe olmasını önler ve böylece bağırsaklarda su ve elektrolitler çoğalarak dışkının sertleşmesini önler. Böylece ka¬bızlık önlenir.

Araştırmalar
- 1992‘de Neuperlach kliniğinde 697 kalın bağırsak kanseri ve makat fistülü, basuru ve varisi olan 258 hasta üzerinde yapılan araştır¬ma-larda müshil ilaçlarının kanser yapıcı (kanserojen) olmadığı tespit edilmiştir.
- Melloour kliniğinde 685‘i kalın bağırsak kanseri olan olan 723 hasta üzerinde yapılan araştırmalarda da yine sinameki ilaçlarının veya çayının kanser yapıcı olmadığını tespit etmişlerdir.
- Kanser Enstitüsünde toplam 764.343 kişi üzerinde Japonya‘da (Japon Natl.Cancer Institut) J.M.Thun, E.E.Calle, M.M.Namboodiri ve ekibi tarafından 1992‘de yapılan araştırmalar ve İngiltere‘de M.J.Colditz, W.C.Stampfer ve ekipleri tarafından yapılan araşatırmalarda kalın ba-ğırsak kanserine yanlış beslenme (et ve et mamulleri, peynir ürün¬leri) ve köktü alışkanlıkların (alkol, sigara) neden olduğu tespit edil¬miştir. sinameki çay ve ilaçlarının transit süresini kısaltarak kanseri önlediği belirlenmiştir.

Tesir Şekli
Müshil yapıcı, kanı temizleyici ve iltihapları önleyicidir.

Kullanılması
- Araştırmalara göre başta kabızlığa karşı ve basur, fistül, anal ve ba-ğırsak ameliyatından sonra içilirse zahmetsiz gaita (dışkı) dışarı atılır. Böylece ameliyatlı organ veya dokular tahriş olmaz.
- Komisyon E‘ye göre 21.07.1993 tarih ve 133nolu Monografi bildirine göre başta kabızlığa karşı kullanılır.
- Halk arasında başta kabızlık sonrada romatizma, karaciğer ve safra rahatsızlıkları, metabolizma bozukluğu, toplardamar zafiyeti gibi ra-hatsızlıklarla fistül, basur veya bağırsak ameliyatlarından sonra prob-lemsiz dışkılama (gaita) yapmak için içilir.

Çayı
Sinameki yapraklarından veya meyvelerinden iki kahve kaşığı dem-liğe konur ve üzerine 250-300ml kaynar su ilave edilir, 5-10dk dem-lenmeye bırakıldıktan sonra içilir. Şayet çayı içildiğinde hazımsızlığa sebep oluyorsa yapraklarının çiğnenmesi veya ufalanarak yemek ve çorbalara katılması daha uygundur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp