Sinamaki Ne Demek

Sinamaki Ne Demek :

Türkçe İsmi
Sinameki

İngilizce İsmi

Senna

Almanca İsmi
Sennes

Fransızca İsmi

Séné.

Drog Adı
Folia Cassiae

Türkiye‘deki Yayılışı
Her iki türü de yurdumuzda yetişmemektedir.

Dünyadaki Yayılışı
- C. acutifolia Delile, Sudan ve Hartum bölgesi.
- C. angustifolia Vahl, Arabistan, Somali ve Hindistan .

Morfolojik Özellikleri
60-100 cm, sarı çiçekli, çift tüysü yapraklı ve çalımsı ağaçlardır. C. Acutifolia‘da yaprakçıklar 2-4 ve 0.5 cm, grimsi yeşil renkte ve her iki yüzü ince tüylüdür. C. angustifolia‘da yapraklar 3-5 cm ve 0.7-0.8 cm , sarımsı yeşil renkte ve hemen hemen tüysüzdür.

Kimyasal İçerik
% 2- 3 oranında antrasen glikozitleri (Sennozid A ve Sennozid B), rezin ve flavon türevleri içermektedir. Ayrıca az miktarda Sennozid C ve D bulunmaktadır. Bunlar heterodiantron glikozitlerdir. Taze yapraklar ağırlıklı olarak monoantron glikozitleri içermektedir. Bu glikozitler 20-40C‘de kurutma sonucu enzimatik olarak diantron glikozitlerine dönüşmektedir. Bitkide bunların yanısıra müsilaj, polioller ve indirgenmiş şekerler mevcuttur.

Etki ve Kullanılış

Kalın barsak üzerine müshil etkilidir. 1-2 g drog, 6 saat içinde etki göstermektedir. 4-5 g drog diyare oluşturmakta, 10 g drog ise mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilere neden olmaktadır. Droğun konstipasyon tedavisinde laksatif olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca anal fistür, hemoroit gibi durumlarda, röntgen ve abdominal ameliyatlar öncesi barsakların boşaltılmasında da kullanılmaktadır .

Dozaj
Toz drog günde 0.5-1 g alınmalıdır. Drogdan hazırlanan çay günde 1- 2 fincan olmak üzere akşamları içilir. 4 haftadan fazla kullanılmamalıdır . En uygun doz, düşük miktarda bile etki gösterecek şekilde hesaplanacak bireysel dozdur. Yetişkinlerde ve 10 yaş üzeri çocuklarda, 15-30 mg hidroksiantrasen türevi içeren drog günde 1 kez geceleri alınmalıdır. 10 yaşından küçük çocuklarda kullanımı önerilmemektedir. Drog Tanımı: İskenderiye ya da Hartum sinamekisi olarak bilinen Cassia acutifolia ya da Tinnnevelly sinamekisi olarak bilinen Casia angustifolia bitkisinin kurutulmuş yapraklarıdır.

Kontrendikasyonları
İntestinal obstrüksiyon, stenoz, atoni, enflamasyonlu kolon rahatsızlıkları, apandisit, ülseratif kolit, orjini bilinmeyen abdominal ağrı, su ve elektrolit kaybı durumlarında kullanılmamalıdır .

Uyarılar
Bütün laksatifler gibi Sinameki bitkisi de teşhis edilememiş akut ve sürekli abdominal semptomlarda verilmemelidir. Uzun süreli olarak laksatif amaçlı kullanımından kaçınılmalıdır. Kronik laksatif kullanımı kolonda pigmentasyona neden olabilir ve geri emilimi etkileyebilir. Arttırılmış dozlarda diyareye bağlı, su ve elektrolit kaybı görülür. Laksatiflerin önerildiği kronik konstipasyon durumlarında kullanılmamalıdır.

Etkileşmeler
Uzun süreli laksatif kullanımına bağlı olarak hipokalemi görülebilir. Kardiyak glikozitlerin etkilerini potansiyalize eder ve aritmik ilaçlarla etkileşir .

Yan Etkiler
Gastrointestinal bölgede kramp benzeri etkiler görülebilmekte ve kramplar doz azaltıldığında geçmektedir. Kronik kullanımına bağlı olarak elektrolit dengesinde bozukluk, potasyum eksikliği, albüminüri, hematüri meydana gelebilir. Potasyum eksikliği kapiller sistemde bozukluğa ve kaslarda zayıflığa sebep olur. Bu bozukluk kardiyak glikozitlerle, diüretikler ve kortikosteroitlerle birlikte kullanımına bağlıdır .

Hamilelik ve Laktasyonda Kullanımı
Hamilelikte kullanımına ve fetus üzerindeki etkilerine ilişkin bilgi bulunmamaktadır. Fakat birçok antranoit bileşiğin genotoksik risk taşıdığı deneysel olarak kanıtlanmıştır. Bu yüzden gebeliğin ilk trimesterinde kullanımından kaçınılmalı ya da hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Emzirmede, eser miktarda aktif metabolitlerin süte geçtiği saptanmıştır. Süt çocuklarında laksatif etki bildirilmemiştir.

Doz Aşımı
Ana semptomlar diyare, sıvı ve elektrolit kaybıdır. Sıvı ve elektrolit kaybı, fazla oranda sıvı ve gerekli elektrolitlerin, özellikle de potasyumun alınmasıyla yerine konabilmektedir .

Toksisite
Drog ile ilgili yeterli toksisite çalışması bulunmamaktadır. Drogdan hazırlanan ekstreler in vitro olarak mutajenik toksisite göstermiştir. Saf glikozidlerden Sennozid A ve Sennozid B ile yapılan in vivo çalışmalarda ise mutajenite tespit edilmemiştir. Bu çalışmada %1.4-3.5 oranında antranoit taşıyan örnekler kullanılmıştır. Karsinojenite testleri ise, %40.8 oranında antranoit içeren sennozid fraksiyonları ile yapılmıştır. Test çalışmaları 104 hafta boyunca sıçanlarda yapılmış ve tümörlerde büyüme saptanmamıştır.

Farmakodinamik Özellik
1,8-dihidroksiantasen türevlerinin laksatif etkileri mevcuttur. β-bağlı glikozitler üst barsakta emilememekte ve kalın barsaktaki bakteriler tarafından aktif metabolitlere dönüştürülmektedirler. Kalın barsak üzerindeki etkisi; peristaltik konsantrasyonların uyarılmasına bağlı olarak kolon geçişinin artırılması ve sıvı emiliminin azaltılması şeklinde olmaktadır. Sekresyon üzerindeki etkilerini mukus ve aktif klor salgılanmasını stimüle ederek göstermektedir. Daha sonra sıvı salgılanması artmakta ve etki 8-12 saat sonra başlamaktadır.

Farmakokinetik Özellik
β-glikozitler ne üst barsaktan emilmekte ne de sindirim enzimleri tarafından parçalanmaktadır. Bunlar kalın barsaktaki bakteriler tarafından aktif metabolitlere dönüştürülmektedir. A glukanlar ise üst barsaktan emilmektedir. Hayvan deneyleri radyoizotop işaretli rein antronunun %10 oranında emildiğini göstermiştir. Sennozidin oral yoldan alınmasından sonra metabolitlerin %3-6‘sı idrar ve safra ile atılmaktadır. Sennozitlerin %90‘ı feçes ile polimer halinde,%2-6‘sı da değişmeden atılmaktadır. Nijerya‘da kültürü yapılan 10 Cassia türünün yaprağında bulunan antrakinon bileşikleri spektrofotometrik olarak analiz edilmiştir. Yapılan in vitro çalışmalarla C.alata ve C.podocapa türlerinin laksatif aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir .

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp