Sığır Kuyruğu Yetiştiriciliği

Sığır Kuyruğu Yetiştiriciliği :

Kullanılan Kısımlar: Çiçeklerin çanaksız taç yaprakları kullanılır. Çiçek açma zamanında (haziran-eylül aylarında) toplanır. Gölgede veya 55 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuruma işi çabuk olmalı, en ufak bir ihmal çiçeklerin kararmasına sebep olabilir. Kuru bitki altın sarısı, bal kokusuna benzer kokulu ve tatlımsı tattadır. Rutubet payı % 8 dir. Poliüretan torbalara konur ve bu torbalar parşümen kağıtlarla kaplı kağıt torbalara konarak paketlenir. Kuru ( rutubetli yerde çiçekler kararırlar.), Havadar ve gölgede muhafaza edilir.

Bulunduğu yerler: Küçük yapraklı sığır kuyruğu; çalılıklar arasında, seyrek ormanlarda, yanmış ve ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde, tıbbi sığırkuyruğu ; Kurak otsu , kumsal ve taşlıklı yerlerde , yol boylarında, işlenmemiş yerlerde bulunur.

Yapısı: Kaide kısmı rozet şeklinde iri yapraklı, basit ve yukarı kısmında dallanan, 30-50 ile 120-150 cm. arası yüksek, tabakalar halinde tüylü, beyaz veya sarımtrak ile sarımtrak boz renkte, iri yapraklı iki yıllık otsu bitkidir.
Sap yaprakları: küçük yapraklı sığırkuyruğu yaprakları kıvrımlı uzun, bundan dolayı kanat şeklini andırır. Tıbbı sığırkuyruğu yaprakları kıvrımlı değildir. Her iki cinsin çiçekleri iri, sarı, sapın yukarı kısmında toplu, uzun başak halinde üzüm salkımını andırır. Çiçek demeti bulunur. Meyveler çok tohumlu kapsüllerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp