Selenyum E Vitamini

Selenyum e vitamini insan vücudu üzerinde etkileri ve faydaları nelerdir merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz....

Selenyum Faydaları
Beslenmenizde uygun miktarda selenyum minerali alarak selenyum faydaları ‘dan istifade edebilirsiniz. Uygun miktarlarla bazı kanserlerin olasılığını bile düşürebilirsiniz.

Selenyumun Faydaları - Selenyum Ne işe Yarar ?
Selenyum Kanser İlişkisi ;

Selenyum kanserle savaştaki rolü nedeniyle son zamanlarda çok dikkat çekmektedir. Beş yıllık bir çalışma gerçekleştirildi ve bu çalışma günde 200mcg alan insanların %63 daha az prostat tümörü, %58 daha az kolon kanseri, %46 daha az habis akciğer hastalığı olduğunu ve genelde kanserden ölümlerde %39 azalma olduğunu gösterdi. Bu çalışma Cornell Üniversitesi ve Arizona Üniversitesinde gerçekleştirildi.Başka çalışmalarda selenyum minerali aynı zamanda serviks, rektum, yumurtalık, mesane, yutak, pankreas ve karaciğer gibi kanserleri önlemede yardımcı olmayı vaat ettiğini göstermiştir. Lösemiye karşı da sonuç vereceği ümidiyle test edilmektedir.Bilim adamları, bunu akıllarında tutarak selenyumun yararları ve kanseri iyileştirmedeki çözümler arasında gerçekten yer alabileceği hakkındaki araştırmaya günlük olarak devam etmekteler.İlaveten selenyum minerali, öncelikle kanın yapışkanlığını düşürerek ve pıhtılaşma riskini azaltarak, sonra kalp krizi ve inme riskini indirerek kalbi koruyabilir. Dahası, selenyum sağlıklı kalp için kritik olan HDL (“iyi”) kolesterolün LDL (“kötü”) kolesterole oranını yükseltir.Sigara içenler veya zaten kalp krizi veya inme geçirmiş olanlar selenyum takviyelerinin mükemmel kardiyovasküler yararlarından istifade edebilirler, gerçi herkes günlük vitamin ve mineral takviyesinde selenyum almakla selenyumun faydaları ‘ndan yarar sağlayabilir.

Selenyumun Yararları ile Sağlıklı Kalın
Selenyum yaşlı kişilerde görme bozukluğu ve körlüğün önde gelen sebepleri olan katarakt ve makula dejenerasyonunu önlemede faydalı olabilir.

Tiroid Selenyum İlişkisi ;
Selenyum tiroid hormonu için önemlidir. Selenyum eksikliğinde kanda T4 ve TSH hormonu artar, T3 hormonu ise azalır. İyot ve selenyum eksikliği birlikte oluştuğunda hastalığın şiddeti daha da fazlalaşır.Aynı zamanda her hücrenin doğru çalışmasında gerekli olan tiroit hormonunun vücutta en az aktif olan şeklinden (T4 olarak adlandırılır) aktif olan şekline kadar (T3 olarak bilinir) dönüştürülmesi için de yaşamsaldır.Münih Üniveristesi ve daha sonra Ege Üniveristesince yapılan çalışmalar selenyum mineralinin tiroid hastalığının bir türü olan otoimmün tiroiditi olan hastalar için yararlı olduğunu göstermiştir. Ege Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı uzmanlarınca 2 yıl süren ve Avrupa Tiroit Kongresi‘nde sunulan araştırmaya göre selenyum takviyesi tedavide %50 oranında başarı sağlamıştır.

Selenyum ve Bağışıklık Sitemi
İlaveten selenyum, vücuda kendisini zararlı bakterilerden ve aynı zamanda kanser hücrelerinden korumada yardımcı olan sağlıklı bir bağışıklık sistemi için esastır.Bağışıklık arttırıcı etkileri, uçukların nedeni olan herpes virüsü ve zona ile mücadelede rol oynayabilir ve aynı zamanda AİDS e nedeni virüs olan HIV e karşı olası etkileri için de incelenmektedir.

Selenyum E Vitamini ;
E Vitamini ile birleştirildiği zaman, selenyumun bazı antienflamatuvar yararları olduğu da görülmektedir. Bu iki besin romatoit artrit, sedef hastalığı, lupus ve egzama gibi kronik hastalıkların tedavisinde önemli rol oynar.

Son Bulgular
Son çalışmalar selenyumun deney tüpünde hücrelere normal hızlarda büyüme ve ölmede yardımcı olarak onları kanserli hale gelmekten koruyarak göreceli hızda etkili olduğunu göstermiştir. Uzmanlar selenyumun kanserle mücadele ile ilgili yararlarının vücutta da hızla etkili olabileceğini de sanmaktadırlar.Agriculture Research gazetesine göre, farelerdeki araştırmalar, her ikisi de antioksidan olan selenyum minerali veya E vitamini eksikliğinin gayri faal uyur virüsleri, hastalık nedeni faal durumlarına dönüştürebileceğini göstermiştir. Bu selenyumun, her ikisi de uyuyan herpes virüsünün yeniden etkinleşmesinden kaynaklanan uçuklara ve zonaya karşı neden etkin olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir.

Nelerde Selenyum Var?
Et ve deniz ürünleri, tam tahıllar, soğan, sarımsak, ceviz, ayçiçeği, tereyağı, karaciğer, böbrek, somon, uskumru balığı, istiridye, karides ve ringa balığı selenyum olan gıdalar arasındadır.

Selenyum Ne Kadar Alınmalıdır ?

Selenyum içeren gıdalar dışında selenyum takviyeleri de (selenyum tabletleri) alınabilir. Önerilen günlük selenyum dozu erkekler için 70mcg ve kadınlar için 55mcg dir. Bazı durumlarda 400mcg a kadar alınabileceği belirtilmektedir. Eğer selenyum tabeti alıyorsanız, günde 400mcg ‘den fazla alınmamalıdır.

Selenyumun Fazlalığı
Fazla selenyum kullanımı ağız kokusu ile beraber depresyona, mide bulantısı ve kusmaya, sinirliliğe ve saç - tırnak kaybına sebep olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp