Rezene

REZENE


Ülkemizde baharat olarak tüketiliyor, oysa Batı ülkelerinde son derece makbul bir sebzedir. Kendine has, çok hoş bir aromaya sahiptir.Rezenenin çok kuvvetli bir gaz giderici etkisi vardır. Özellikle bebeklerde güvenle kullanılabilir. Bebeklerde görülen ‘infantil kolik’ hastalığına bağlı gaz sancılarında, rezene, bebeği son derece başarılı bir şeklide rahatlatıyor.Rezenenin mide asidini giderici ve mideyi sakinleştirici etkisi var. Midede gerginlik ve ekşime şikâyetlerini gideriyor. Ayrıca açlık hissini giderici ve tokluk hissi veriyor. Kilo vermek için diyet yapanlar bol bol rezene çayı içmeliler.Rezene ayrıca çok etkili bir süt artırıcı bitki, bebeğe herhangi bir yan etkisi olmadığı için, emziren anneler rahatlıkla kullanabilir.

Rezene tüketerek elde edilebilecek faydalar:


• Gaz şikâyetlerini giderir.

• Emziren annelerde sütü artırır.

• Mide asidini giderir. Açlık hissini giderir.

Öneri:Emziren anneler güvenle rezene çayı içebilir. Böylece hem sütleri artmış olur, hem de bebekleri daha az gaz sancısı çeker.

Bebekler için gaz sancılarını giderici çay


• 1 çay kaşığı rezene
• 1 çay kaşığı papatya
• 1 çay kaşığı melisa
• 1 çay bardağı kaynar su
Rezene, papatya ve melisa cam veya porselen bir fincana konulur, üzerine kaynar su eklenir. Fincanın ağzı kapatılarak 5 dakika demlenmesi beklenir. Kaynatılmaz. Bebeğinize günde 2 çay bardağı verebilirsiniz. Ancakbebeklerde kullanacağınız her formülü, öncelikle doktorunuza danışınız.

Diğer İsimleri : Raziyaneç, Raziyane, Tatlı anason, Foeniculum vulgare, Fennel, Fenouil vulgaire

Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasından, genellikle iki yıllık bir bitkidir. Gövde dikine yükselir, oldukça sık çatallaşır, 1- 2 metre boyunda olabilir. Yaprakları ince ipliğimsi, ortadaki yapraklarla üsteki yaprakları sapsız olup oturmuş vaziyettedir. Çiçekleri altın sarısı renkte oldukça küçük, şemsiye demetini oluşturur. Meyveleri iki eşit parçadan oluşur ve bazen bitişik bazen tek olur. Kökleri iğ şeklinde olup aroma kokulu ve takriben parmak kalınlığında uzunca ve yan kökleri vardır.
Yetiştirildiği Yerler :Türkiye’nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yabani olarak yetişen bitki, Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirmek mümkündür. Türkiye’de yetişen Tatlı Rezene de ayrıca dünyanın en kaliteli türlerinden biridir.

Toplanması - Saklanması : Bütün bu amaçlarla bitkinin ikinci yılının sonbaharında olgunlaşıp yarılan tohumları toplanıp kabukları tarakla temizlenerek gölgede hafifçe kurutulur. Çay hazırlanacağı zaman bu tohumlar biraz ezilir.

Bilinen Bileşimi : Bitkinin tohumları yapışkan bitki sıvısı, şeker, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağlar içerir. Uçucu yağları tohuma anason kokusu verir ve bazı ülkelerde tohumu anason yerine salata ve yemeklere çeşni katmak üzere az miktarda kullanılır.

Faydaları :

İştah açıcıdır.

Mide ve bağırsak hastalıklarında rahatlatıcıdır.

Sindirime yardımcı olur.

Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.

Emziren annelerde, sütü artırıcıdır.

Bronşitte ve öksürük nöbetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır.

Kullanım Şekli : 1 tatlı kaşığı tohumun üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10 dakika süreyle bu tohumlar demlendirilir. Yukarıda sayılan durumlar için bu çaydan günde üç kez birer bardak içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp