Pırasa Tohumu Yaprağı

Pırasa Tohumu Yaprağı :

Daha önceden bahçenin uygun bir yerine yeterince tohum tavaları hazırlanır. Bölgenin iklim özelliğine göre : Mart, Nisan veya en geç Mayıs ayı başlarında pırasa tohumları ekilmiş olmalıdır. Ekim şekli serpme ve daha iyisi çizgiye ekimdir. Metrekareye 10-15 gram kadar tohum hesap edilir. Küçük sebze tohumlarının ekiliş kurallarına göre, harçla örtülüp hafifçe tokmaklanan ve sulanan tavalarda 10-15 gün sonra pırasa fidecikleri görünmeğe başlar. İnce iplik gibi olan fideler, yaz ortasına kadar bu tavalarda bırakılarak gelişip kalınlaşmaları sağlanır. Bu süre içinde; seyreltme, sulama, ot alma, zararlılarla mücadele gibi bakım işleri aksatılmadan yapılır. Fideler fazla gelişerek, yaprakları ile birbirinin güneşlenme ve havalanmalarına engel olmağa başlamışlarsa, bıçak veya keskin bir çakı ile yaprakları kesilerek bir nevi yaz tıraşı yapılır. Kesilen yapraklar toplanıp uzak bir yere atılmalıdır. Bu suretle ferahlanmış olan pırasa fideciklerine salma su ile birlikte şerbet de verilirse, ince ve körpe gövdelerin daha da hızlı kalınlaşıp geliştikleri görülür.

Yaz ortasına kadar olan süre içinde yaprak kesim işi 2-3 defa tekrarlanabilir. Bölgenin yaz ortasında fideler artık yerlerine dikilebilecek kuvvete erişmiş olurlar.

Pırasa fidelerinin tohum tavalarından sökümü ve tuvaletleri:

Tavalara akşamdan salma su verilir. Toprak ıslatılıp gevşetilir. Fideler, genellikle kurşun kalem kalınlığını almışlarsa söküm ve dikime elverişlidirler. Fakat bazı sık çıkmış olanlarla tavaların orta kısmında kalanlar daha ince kalmışlardır. Eğer fidemiz bol ise, önce iyi kalınlaşmış olanlar seçilerek, dip tarafından tutulup yavaşça çekilerek sökülürler. Böylece bir nevi seyreltme yapıldığından, bir iki hafta içinde zayıf olanlar da yeniden gelişme fırsatı bulurlar. Buna lüzum görülmüyorsa, tavalardaki bütün fideler sıradan sökülür. Çıkarılan genç fidelerin kök uçları ¾ oranında kesilir. Bu suretle fide üzerinde pek az kök bırakılmış olur. Gövde üzerindeki yapraklarda aynı oranda kesilip atılarak (Dikim tuvaleti) yapılır. Bu oyuncaklı işi genellikle, ustanın denetimindeki kadın işçiler daha kolayca yaparlar. Tuvaletleri tamamlanan fideler boy ve kalınlıklarına göre 2-3 boya ayrılırlar. Satışları yapılacaksa 50 şer veya 100 er adetlik demetler halinde hazırlanırlar. Bahçeye hemen dikim yapılacaksa, alaca gölge ağaç altına, ince bir kat yapılarak serilirler. 4-5 gün böylece bekletilerek (fide soldurması) yapılır. Bekleme süresince, dış yaprakları solgunlaşan fideler, su ve besine son derece iştahlıdırlar. Dikildiklerinde can suyunu kuvvetle emerek kısa zamanda kolayca tutarlar.

Bazı bahçıvanlar, pırasa fidelerini yerlerine dikip 3-4 gün sonra ilk suyu vererek aynı sonucu almak isterler. Fakat yaz mevsiminde toprak çok sıcak, kızgın güneş de çok etkilidir. Fideler çok üzülür ve bozulurlar. Bu nedenle alaca gölgede soldurup sonra dikim yapılması ve hemen su salınması daha uygundur.

Dikim:

Toprak masuralara bölündükten ve daha kolayı 3x3 -10x10 metre genişliğinde mahsul tavaları hazırlandıktan sonra, tuvaletleri yapılıp soldurulan pırasa fidelerinin dikimlerine başlanır. Dikimde verilecek aralık mesafeler : 10x30 - 20x30 - 15x40 cm olabilir. Bilinen, ucu sivri dikim kazıkları ile delikler açılarak her birine bir fide yerleştirilir. Aynı dikim kazığı ile hafifçe sıkıştırılarak dikime devam olunur. Dikim sonunda hemen salma can suyu verilir.

Pırasa yetiştiriciliğinde fide dikimini dala kolay, pratik ve hızlı yapmak isteyen bir kısım tecrübeli bahçeciler (Çamura dikim) usulünü uygularlar. Bunun için pırasa yeri önceden masuralara bölünür, soldurulmuş fideler küçük kasa veya küfelere istif edilerek dikim yerinde hazır tutulur. Kadın işçiler, çıplak ayakla masuralar üzerinde birer sıra otururlar. Bir sulayıcı işçi masura harkına suyu salar. Masura çevresindeki harklar su ile dolup masura kenarını iyice ıslatıp yumuşattıktan sonra, işçiler, sol ellerinde demetledikleri fidelerden birer adet alarak, belli mesafelerle masuraların kenarına fideyi sokuvermek sureti ile dikim işine hızla girişirler. Suyun parsel içinde akış hızına eşit bir sürede hem dikim hem de sulama işi bitirilivermiş olur.

Bakım:

Pırasa fidelerini yerine diktikten sonra yapılacak bakım işleri şunlardır: ilk aylarda ot alması, sıkça sulamalar ile birlikte 3 defa şerbet veya bulanık verilmesi yapılacaktır.

İkinci ve diğer aylarda da sulama işine devam olunur. Zira pırasalar suya fazlası ile muhtaç bir sebzedir. Bu devrede saçak kökleri yeterince kuvvetlenmiş olacağından iki suda bir çapalanarak toprak temizlenip kabartılarak havalandırılmış olur. Bu işlem de sonbaharın ilk yağmurlarına kadar devam eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp