Okaliptus Hakkında Bilgi

Okaliptus Hakkında Bilgi :

Botanik: Okaliptus takriben 20-70m boyunda gövdesi grimsi gümüş renkte odunu ise kırmızıdır ve üzerinde ara sıra çıkıntılara bulunur. Taze yaprakları gövdeye yapışık, mavimsi yeşil renkte geniş mızrak şeklinde, 2-4cm genişliğinde, 4-8cm uzunluğundadır. Eski yaprakları hafif orağa benzer şekilde 2-5cm genişliğinde 10-25cm uzunluğunda yani uzun ince bir mızrak gibi ve 1-3cm uzunluğunda kısa bir sapı vardır. Çiçeklerin kupa ve taç yaprakları olmayıp oldukça çok sık tüylü yani döllenme tozcuklarından meydana gelir.

Yetiştirilmesi: Türkiye‘nin Akdeniz ve Ege bölgesinin sahile yakın yö¬rele-rinde rahatlıkla yetişebilen Şifalı okaliptus males yetiştirilmemektedir. Bunun yerine özellikleri henüz bilinmeyen Adana okaliptusu yabani olarak yetişmektedir. Günümüzde okaliptus yaprak veya eterik yağının büyük kısmı Fas, İspanya, Portekiz ve Brezilya gibi ülkeler tarafından temin edilmektedir. Ben kendim tohumlarından evde saksıda okaliptus yetiştirdim bir tohumdan 6 ayda 2metre boyunda küçük bir ağaç mey-dana geldi. Yazın balkonda, kışın oturma odasında yetiştirmek mümkündür.

Hasat Zamanı: Kışın yapraklarını dökmediğinden hemen her zaman yaprakları özelliklede eski yaprakları toplanabilse de en uygun zaman Mayıs-Eylül ayları arasında toplanırsa daha yüksek oranda Eterik yağ elde edilir. Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kıs¬mı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş‘te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar‘da açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır.

Birleşimi: Okaliptus yapraklarının birleşimindeki en önemli madde eterik yağ türevleri olup onu diğerleri takip eder.
a) Eterik yağ türevleri %1-3,5 arasında olup bununda %60-90‘ını 1,8 Cineol (1,8 Sineol) oluşturur ve ayrıca Myrtenol, α-Pinen, β-Pinen, p-Cymen, Borneol, Pinocarvon, Γ-Terpinen, Piperiton ve Phellandren
b) Sesquiterpenlerden; Aromadendren, Globulose α- Grujunen içerir. Damıtılırken Aldehidlerden; Butyr-, Valer- ve Capronaldehid Eterik yağ geçmez.
c) Euglobaleler %0,5 bunlara Phlorogluanlerde denir ve en önemlileri; Euglobal І, ІІ,ІІІ ve 3 ile Macrocarpal A ve Eucalypton‘u sayabiliriz.
d) Flavonitler ve Flavonlar %1 arasında olup en önemlileri; Quercetin, Quercitrin, Quercetin-3-O-glukozit, Hyperosit ve Rutin (Rutosit)
e) Triterpenler %4 arasında olup Ursolasit ve 11, 12-Dehydroursolasit içerir.

Özellikleri: Serin, Acı, keskinrayihalı, nemli.

Tesir Şekli: Antiseptik (mikropları öldürücü), balgam söktürücü, kramp-ları çözücü, ateş düşürücü ve kandaki şekeri düşürücü özelliklere sahiptir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp