Nar Çekirdeği Yağının Saça Faydaları

Nar Çekirdeği Yağının Saça Faydaları :

“Fonksiyonel Gıda” terimi, genel olarak besinlerin yanı sıra sağlık için yarar sağlayan gıdaları tanımlamaktadır. Fonksiyonel gıdalardan elde edilen yağlar da içerisinde bulunan yağ asitleri, fenolik maddeler ve çeşitli etken maddeler ile hastalıklara karşı koruma potansiyeline sahip fonksiyonel ürünler olmaktadır.

Nar, bilinen fonksiyonel gıdalar arasında ilk sıraya yerleşme yolunda hızla ilerlemektedir.Nar çekirdeği yağı alanında yapılan çalışmalar çok yeni olmasına karşın, alınan başarılı sonuçlar bu yağın önemini ve yağa duyulan ilgiyi tüm Dünyada artırmıştır.Yapısında, Punicic asitin yanı sıra %0,6 oranında, antioksidan özellikteki polifenoller, yüksek oranda da E Vitamini bulunmaktadır.Nar çekirdeği yağı konjuge yağ asitlerini (CLA) yapısında bulunduran ender bitkilerden biridir. Hayvansal kaynaklı konjuge yağ asitleri yapısında iki çift bağ bulundururken, nar çekirdeği yağının yapısındaki konjuge yağ asitleri üç çift bağ içermektedir.

Yapılan klinik çalışmalar, konjuge yağ asitlerinin üç çift bağ taşıması özelliğinin, lösemi hücreleriyle mücadelede iki çift bağ bulunduran yağ asitlerine göre daha üstün olduğunu göstermiştir. Nar çekirdeği yağının kemopreventiv (Kanser gelişimini kimyasal bileşiklerle önleyen) bir ajan olduğu ve cilt kanseri tedavisinde kullanılabilecek güvenilir ve etkin bir kaynak olabileceği yolunda klinik çalışmalar gittikçe artmaktadır.Yapılan bir çalışmada da nar çekirdeği yağının meme kanserinde kanserli hücrelerin kendi kendini yok etmesini (apoptosis) teşvik ettiği yolundaki bulgular ortaya konmuştur.Yapılan klinik çalışmalarda iki hafta boyunca günlük 120 mg. nar çekirdeği ekstraktı tüketen yüksek tansiyon hastalarında bu süreç sonunda sistolik kan basınçlarında % 5'lik düşüş tespit edilmiştir.

Kozmetik Ürün Olarak Nar Çekirdeği Yağı;

Nar çekirdeği yağı dermatolojik kullanımlar için botanik bazlı bir kozmetik olarak tanımlanmaktadır.Nar çekirdeği yağının, E vitamini ve polifenol içeriğinin zengin oluşu nedeni ile, doğrudan cilt bakımında kullanımı mümkündür. Cildin gereksinimlerini karşılamak yanında, cildi yenileyici “rejeneratif” özelliği de bulunmaktadır. Bu özelliğinden ötürü yaşlanmayı önleyici ve tersine çevirici özelliklerinden dolayı çok kullanılan Nar Çekirdeği Yağı cildi serbest radikallere karşı koruyarak cilt dokusunun daha pırıltılı ve elastik görünmesini sağlamaktadır.Farklı bir güzellik iksiri olan nar çekirdeği yağı, bakımsızlık, yaş ve hava etkilerinden dolayı bazı maddeleri kaybetmiş ve yıpranmış ciltler için “acil çözüm“ olarak görülmektedir. Nar çekirdeği yağı, bu ciltlerin onarımı, beslenmesi, nemlendirilmesi ve cildin elastikiyetinin geliştirilmesinde olağanüstü sonuçlar vermektedir.

Nasıl Kullanılır?

Dahili kullanımda günde 7-8 damla (bir çay kaşığı) nar çekirdeği yağı yeterli olmaktadır. Harici kullanımda ise parmak uçlarına damlatılan nar çekirdeği yağı deriye yedirilmektedir.

Uyarılar:

Nar çekirdeği yağının saptanan zararlı bir etkisinden bahsedilmemektedir. Bununla birlikte içeriğinde doğal östrojen bulunması nedeni ile hamileliğin ilk üç ayında kullanılmaması önerilmektedir.Alerjik reaksiyonlar gözlendiğinde kullanımına ara verilmelidir.

Araştırmalardan Alıntılar:

Nar çekirdeği yağı meme kanseri hücrelerinin kendi kendini imha etmesini sağlıyor. İsrailli araştırmacılar, meme kanseri tedavisi ve östrojen replasman tedavisinin güvenliği için, nar çekirdeği yağının önemli etkileri olabildiğini belirtiyorlar. Teknoloji Technion-İsrail Enstitüsü; nar çekirdeği yağının meme kanseri hücrelerinde apoptozu tetiklediği, meme kanseri hücrelerinin kendi kendini imha etmesine dönük bir mekanizmayı harekete geçirdiğini belirlediklerini, bu işlemden normal meme hücreleri büyük ölçüde etkilenmezken nar çekirdeği yağının, östrojen bağımlı meme kanseri hücreleri için toksik olabildiğini ileri sürdü. Dr. Ephraim Lansky; “Çalışmada, laboratuarda büyüyen meme kanseri hücreleri nar çekirdeği yağı ile üç gün tedavi edildi. Araştırmacılar uygulanan yağın dozuna bağlı olarak, kanser hücrelerinin yüzde 56-37‘sinde apoptoz gözlendiğini” söyledi.Bu açıklamalar üzerine; New York‘lu dahiliyeci ve yaşam tıp uzmanı Dr Martin Goldman, "Bu, görünüşe göre, yüksek meme kanseri riski altındaki pek çok insan, özellikle kadınlar için yararlı olabilecek güvenli bir maddedir", derken, Houston MD Anderson Kanser Merkezi Meme kanseri çalışmaları Doçenti Dr Lansky's ise “bu çalışmanın doğal bileşik anti-kanser ilaçlar geliştirmek için bir potansiyel, yeni bir yol sağlayacağını” bildirdi.

Nar Çekirdeği Yağı Antikarsinojenik mi?

Ekim, 2005 yılında, Avustralyalı pop-şarkıcısı Kylie Minogue a, meme kanseri tanısının konulması, meme kanseri profilinin yükselmesine neden oldu ve erkeklerin de bu kanser türüne yakalanabileceğini hatırlattı. Bu durum, kansere karşı tedavi yöntemleri kadar, hastalığa yakalanmayı önleyecek önlemlerin de önemini artırdı. Günümüzde kanser gelişiminin kimyasal bileşiklerle önlenmesi (Chemoprevention) kanser kontrol yöntemi olarak giderek artan biçimde önem kazanmaktadır. Nar çekirdeği yağı bu ortamda içerisinde tabii orijinli antikarsinojenik bileşenler bulunduran doğal diyet ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. Antikarsinojen olarak nar çekirdeği yağının günlük yaşamda yaygın kullanımının insan kanser ve genetik hastalıklarını önlemek için etkili olabileceği öne sürülmektedir. Kore'de, meme kanserine karşı koruyucu olarak nar çekirdeği yağı ile yapılan laboratuar testlerde de MCF yayılmasın yüzde 90 durduğu (apoptoz) tespit edilerek nar çekirdeği yağı için meme kanseri önleyici potansiyel vurgulandı.

Prostat kanseri

Prostat kanseri İngiltere ve ABD de, erkeklerde kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir. Aslında, prostat kanseri şimdilerde erkeklerde tanısı en sık görülen kanser türüdür. İngiltere‘de 30.000 erkek üzerinde her yıl tanı alınmakta ve 10.000 erkek prostat kanseri yüzünden hayatını kaybetmektedir. Bu kanserin de nar çekirdeği yağı kullanımı ile kontrolü gündemdedir, nar suyu ve nar çekirdeği yağının kemopreventif olabileceği düşünülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp