Mürver Kurusu

Mürver Kurusu :

Kış aylarında çiçekleri döken çalı veya ağaçcık şeklinde odunsu, ender olarak da otsu karakterde olan bir bitki cinsi olarak görülmektedir. Sürgünlerinin geniş bir özü bulunmaktadır. Tomurcukları bol sayıda pullarla örtülmüş gibi görülmetekdir. Çiçekleri beyaz biçimdedir. Meyveleri kabuksuz tane biçiminde olması görülür. 20 kadar türü doğada mevcuttur. Yurdumuzda doğal olarak yetişmektedir. Yaprakları uçucu yağ, şekerler ve bazı organik asitler taşıdığı söylenir. Meyvelerinde acı madde, tanen, şekerler, valerian asidi ve bol miktarda renk maddesi bulunur. Yapraklar ve meyveler müshil olarak kullanılır. Köklerinde müshil tesiri vardır. Çiçekleri terletici ve hafif yatıştırıcıdır.

Kullanılan kısımları; yaz aylarında toplanıp, kurutulur.

Kullanıldığı yerler
Kabızlığı giderir. Ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. İdrarı çoğaltır. Anne sütünü artırır. Nezlede faydalıdır. Güneş yanıklarında da faydalıdır. Çayı: İki kahve kaşığı mürver çiçeğinden demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek içilir.

Çay harmanları

Şurubu: Mürver şurubunu hazırlamak için 5-6lt suya 3-4limon ince dilimlenerek konur. Buna 7-8adet çiçek demeti ilave edilir ve 15-20sa bekletildikten sonra buna 1kg şeker ilave edilir ve serin bir yerde 4 hafta bekletildikten sonra içilir. Homeopati‘de: Mürver çiçek ve yapraklarından 50‘şer gr alınır, ince doğranır, bir şişeye konur ve üzerine 500ml %70‘lik alkol ilave edilerek 4-6hafta bekletilir. Şişe arada bir çalkalanır ve güneş ışınlarından uzakta muhafaza edilir ve de bu süre sonunda süzülerek homeopati‘de <> ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-5defa 10-15damla 4-6hafta süreyle alınır. Mürver tentürü çayından oldukça farklı maksatla kullanılır ve yukarıda da izah edildiği gibi genellikle astım rahatsızlıklarına karşı kullanılır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp