Mürver Ağacı Faydaları?

Mürver Ağacı Faydaları? :

Görünümü: Boyu 3-10 metreye kadar uzanan kül rengi bir ağaçtır.

Genç, bir yıllık dallan yeşil, yapraklan kötü kokulu ve uzunluğu 20-30 cm, çiçekleri beyaz sanmsı renkli ufak ve kokuludur. Çiçeklenme dönemi mayıs-haziran ayıdır.Meyveleri sulu, ekşi, tatlı, parlak, siyah morumsu renktedir. Meyveler ağustos-eylül aylannda olgunlaşır. Yapraklar döküldükten sonra meyveler dallarında kalır.
 

Toplanması ve Kurutulması


Çiçeklenme döneminde toplanır ve çabuk kurutulmaya gönderilir. Kurutulma üstü kapalı yerlerde gün ışığında muhafaza edilerek yapılır. Çiçeklerin rutubet oram yüzde 14, azot yüzde 10, bozulmuş çiçekler yüzde 8’den, organik karışımlar yüzde l’den fazla olmamalıdır. Mürver çabuk küflenir ve bozulur. Çok kuru ve havadar yerde muhafaza edilmelidir.
 

Kimyevi Terkibi

Mürver çiçekleri 82 mg. askor- binik asit içerir. Glikozid sambunigrin parçalandığı zaman sinil asidi benzal ve glikoza ayırır.Meyveleri yüzde 50 mg. askorbinik asit, karotin, büzüştürücü maddeler karbon asitleri aminoasitler, sambunigrin içerir. Tohumlarında yağlar vardır.
 
Tıpta Kullanım Alanları
Mürver ağacı preparat- lan ter sökücü etki yapar. Soğuk algınlıklarında, solunum yollan enfeksiyonlannda, gripte, larenjitde vb. hastalıklarda kullanılır. Deri iltihabı hastalıklarında, yaralarda ve yanıklarda da kullanılır. Çiçeklerden alınan preparatlar safra ve idrar söktürücü olduğu için bazı böbrek hastalıklannda da kullanılır.
 
Demlenilmesi ve Kullanılması:
1 çorba kaşığı çiçek bir tasa konur ve üzerine 200 mİ. kaynar su ilave edilir, 15 dakika kaynar su banyosunda bekletilerek demlenir, soğutulur, süzülür ve günde 2-3 defa 1/3 bardak içilir. Muhafaza süresi soğuk yerde 2 gündür.

Yetiştirildiği Yerler : Mürver ağacı dikildikten sonra hiçbir özene ihtiyaç duymaz ve kendiliğinden gelişir. Türkiye’nin Akdeniz bölgesi hariç her yöresinde yetiştirilebilir.Toplanması-Saklanması :Çiçekleri Haziran ve Temmuzda meyveleri ağustos ve eylül yaprakları Nisan’dan Temmuz’a kadar toplanıp kurutulabilir. Gölge yerde olabildiğince çabuk kurutulmalıdır.

Bilinen Bileşimi : Kara mürverin çiçekleri uçucu ve sabit yağ, yapışkan bitki sıvısı, reçine, tanen ve şekerler ile samburgin ve rutin adı verilen alkaloitleri içerir. Bitkinin meyvesinde doğal şekerler, meyve asitleri, tanen, C ve P vitamini, boya pigmentleri ile eser oranda uçucu yağ bulunur. Mürverin kabukları da tanen, reçine, alkaloit ile valeriyen asidini içermektedir.

Kullanıldığı Yerler :  Meyvenin özü bazı yerlerde şarabı renklendirmekte ve bitkinin gövde ve dalları iplik makarası yapımında kullanılır.      

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp