Meyan Kökü Otu Nerede Yetişir

Meyan Kökü Otu Nerede Yetişir :

Baklagiller familyasındandır. Anayurdu Avrupa”nın güneyi olan, dayanıklı çokyıllık otsu bitkidir. Ülkemizde Ege, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak, özellikle akarsu kıyılarında yetişir.

50-100 cm.kadar boylanabilir, ince uzun, koyu yeşil renkli yaprakçıklardan oluşan bileşik yaprakları; yaz mevsiminde bitkinin yaprak koltuklarında seyrek başaklar halinde açan mavimsi mor, bazen beyaz ya da sarımsı çiçekleri; 7-10 cm. uzunlukta yassı meyveleri vardır.

Bitkinin konumuzu ilgilendiren rizomu, 0,5-2,5 cm. çapında ve 15-50 cm. uzunluktaki silindir biçimli kökgövdesidir. Kabukluyken esmer, soyulduğunda sarı renkli olan bu kök, önce tatlı iken sonra acımsılaşır.

Meyan (ya da Meyankökü) bitkisi kumlu, derin ve humuslu topraklan, bol güneşli yerleri sever. Dökülen tohumlarıyla çoğalır ya da kökü bölünüp ekilerek çoğaltılır.

Meyan kökü bilindigi üzere çok zor şartlarda yetişen ayrıca faydası baya olan bir bitki türüdür.

Yetiştiği Yerler : Vatanı Türkiye, Akdeniz ülkeleri, Ukrayna, Rusya, Türkistan olup günümüzde ılıman iklimli olan her yörede yetiştirilebilir ve yetiştirilmektedir. Ülkemizde Batı , Güney ve Güneydoğu Anadoluda yaygın olarak bulunur. Güneybatı Asya ve Akdeniz ülkelerinde yetişir.

Hasat zamanı : Meyan kökleri söküldükten sonra yıkanır, 15-40cm boy-larında doğranarak kurutulur, nemden ve güneş ışınlarında uzakta muhafaza edilir. Meyan kökleri soyulduktan sonra veya soyulmadan kuru-tulur, bu nedenle soyulmuş ve soyulmamış diye iki türü mevcuttur.

Kullanım Bilgileri : Meyan kökü çay olarak içildiğinde veya karısımlara katıldığında canlılık verir., öksürüğü azaltırırve düşük tansiyonu dengeler, yorgunluga iyi gelir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp