Meşe Mazısı Suyu

MEŞE MAZISI SUYU (MEYAN ŞERBETİ)

Özellikle Adana‘da çok yaygın olan bu şerbetin bir diğer (yöresel) ismi de “AŞLAMA” (“HAŞLAMA”) olup; hafif şekerli ve kendine has (coca-cola‘yı andıran) tadı ile, yörede, bilhassa yazın çok revaçta olan, sağlık açısından da faydaları kanıtlanmış bir içecektir.

Malzeme : 1 kök meşe mazısı (1 avuç dolusu) ,3 litre kadar su

Yapılışı : 1 avuç dolusu ezilmiş meşe mazısı alınır. Derin bir tencereye konur. Üzerine bol su konur. (Yaklaşık 1 avuç dolusu meşe mazısı için 3 litre) Birkaç saat, - tortusu dibe çökene ve meşe mazısı , kendine has koyu rengini ve tadını suya bırakana kadar bekletilir.

Dikkatlice tel süzgeçten geçirilir. Meşe Mazısı şerbetinin berrak ve tortusuz olması için, tekrar bir müddet daha dinlendirilir. Temiz bir çift kat tülbentten süzülerek sürahiye veya şişelere aktarılır. Şerbetin tadı kontrol edilir. Gerekirse, tekrar süzülerek, bir sürahiden diğerine boşaltılır ve eğer kıvamı da koyu ise, acılığını gidermek ve tadını ayarlamak amacıyla, yeteri kadar su eklenir.

Dikkat edilmesi gereken nokta ; Meşe Mazısı şerbeti dibine tortular birikeceği için, şerbetin dibindeki kısmı, yaklaşık 2 parmak kadar bırakmaktır. Aksi takdirde şerbet bulanık olur. (Şerbetin dibindeki tortulu kısmı ve ıslanmış meşe mazısı atılır.

Soğutularak servise sunulur.Arzuya göre birkaç karanfil, çubuk tarçın eklenebilir ise de, orijinal Meşe Mazısı şerbeti sade olarak hazırlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp