Meşe Mazısı Otunun Faydaları

Meşe Mazısı Otunun Faydaları :

Vatanı Avrupa, Türkiye, Kafkaslar olup nemli, kumlu, killi topraklarda ve güneşli bölgelerde daha güzel gelişir. Boyu 50m bulabilen 500-700 yıl yaşayabilen nadiren 1000 yıllık meşeler dahi bulunabilmektedir.

Yerden birkaç metre sonra gövdesinde düzensiz olarak çeşitli yönlere dalları uzanır. Gövdesi kalın üzeri kesekli, iri kabuklarla kaplıdır. Ağaç gençken gövdesi düz, yeşilimsi veya beyazımsı gri rankte yaşlandıkça esmerimsi siyah bir renk alır.

Normal renkteki bir meşe ağacı yaprakları 7-15cm uzunluğunda 5-10cm eninde ters yumurta şeklinde üzerine irili ufaklı 5-7 adet loplar bulunur. Üst ve alt yüzeyi koyu yeşil ve kısa saplıdır. Çiçekleri bir evcikli olup, aynı ağaçta dişi ve erkek çiçekler bulunur.

Erkek çiçekleri kedicik şeklinde olup 3-6cm uzunluğunda yeşilimsi sarı, topluca bir arada sarkık vaziyette ve dişi çiçekleri 2-5 i bir arada bulunur, esmer veya kırmızımsı esmer renktedir. Meyvelerinden 2-5 tanesi bir arada bir sap üzerinde uzun bir yumurta veya fıçı şeklinde 15-30mm uzunluğunda 7-15mm eninde üzerinde kapak şeklinde tutunulacak noktası vardır.

- Alman Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu meşe mazısı otunun balgamlı öksürük, mide ülseri ve karın ağrılarına karşı kullanılabileceğinin belirtmiştir.

- Amerika‘daki Ulusal Bilimler Akademisi Raporları‘nda yayınlanan araştırmaya göre, meşe mazısı kökünden elde edilen ‘carbenoxolon‘‘ denilen bileşim, beyinde yaşlanmaya bağlı akıl faaliyetlerinin azalmasına yol açan bir enzimin oluşmasını engellemektedir. Araştırmada, 55-75 yaşlarında 10 sağlıklı erkek ile diyabet hastası 12 yaşlı rasgele seçilerek günde 100 mg carbenoxolon ya da plasebo 4 hafta boyunca verilmiş ve süre sonunda sağlıklı erkeklerden carbenoxolon alanların sözel akıcılık testlerinde daha iyi durumda oldukları saptanmıştır. Diyabet hastası yaşlılardan 6 hafta boyunca bu bileşimi alanların ise sözel hafıza yeteneğinde artış olduğu tespit edilmiştir.

- The Lancet dergisinde yayınlanan haberde, Frankfurt Üniversitesi‘nin kliniğinde görevli Bilim adamları, meşe mazısı kökünden elde edilen ve HIV-1 ve Hepatit C virüsüne karşı başarıyla kullanılan “glycyrrhizin” adlı maddenin, laboratuvar ortamında SARS virüsünün çoğalmasını engellediğini açıklamışlardır. Araştırmacılar meşe mazısı kökünden elde edilen maddenin, SARS‘a karşı kullanılan ribavirin maddesinden çok daha etkili olduğunu belirtmişlerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp