Meşe Mazısı Nasıl Hazırlanır

Meşe Mazısı Nasıl Hazırlanır :

Kabukları nisan ve mayıs aylarında çiçek açmaya başlamadan hemen soyularak kurutulur ve kaldırılır. Çatlamış, kesekleşmiş eski gövde kabukların kalitesi düşük olduğunda çok eski kabukları pek kullanılmaz.

Palamutları(meyveleri) tam olgunlaşıp yere dökülmeden önce eylül ve ekimde toplanır, kavrulur ve toz haline getirilir, yanmamasına dikkat edilir.

Meşe mazısı(galle, meşe mazısını mazı ağacı ile karıştırmamalı ge¬rek) çeşitli meşe ağaçlarından elde edildiğinden farklı şekilde olabilir.

En kaliteli mazı güneydoğu Anadolu‘da, doğu Anadolu, doğu Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetişen mazı meşesinden elde edilir.

En kaliteli meşe mazısı kara mazı olup 1,5-2cm çapında yeşilimsi siyah renkte küre şeklinde, üzerinde çıkıntı ve girintiler olur ve içindeki bö-cek çıkmadan toplanır ve kurutulursa birleşiminde %60-70 oranında tanin içerir.

Araştırmalara göre; başta meşe kabuğundan elde edilen çay, merhem ve de kremi başta kaşıntılı, kabarcıklı, sulu veya kepekli egzama hastalıklarına karşı hem dahi hem de haricen kullanılır.

Bebeklerdeki sargılar veya hazır bezlerden dolayı ortaya çıkan kızarık, kaşıntılı ve¬ya kabarcıklı olan deri rahatsızlıklarına, doğumdan sonra loğusalık¬taki iç kanama ve ağrılara karşı kullanılır.

Çay: iki kahve kaşığı ince kıyılmış, kurutulmuş meşe kabuğundan dem¬liğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilir ve bu dem 3-5 dakika kaynatıldıktan sonra soğutulur ve sonra süzülerek içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp