Meşe Mazısı Kökü

Meşe Mazısı Kökü :

- Meşe mazısı(Glycyrrhiza glabra) hakkında yapılan birçok araştırma onun insan sağlığına olan etkilerinin tespitini sağlamıştır.

- Mide bağırsak sorunlarında meşe mazısı çok iyi bir yardımcıdır. Ülser ve gastrit sorunları için kullanılmaktadır. Meşe mazısı kökünün içinde carben doxolane gibi ülseri tedavi edici maddeler bulunmaktadır.

- Ülser için 200-600 mg meşe mazısı kapsüllerinin 6 haftayı geçemeyecek şekilde kullanımı önerilmektedir.

- Yapılan çalışmalarda meşenin mide ülserinin midede yayılmasını engellediği ve ülserin büyüklüğünü ciddi oranda azalttığı belirlenmiştir. Onikiparmak bağırsağı ülseri ile ilgili meşeyle yapılan bir araştırmada da meşenin ülserle ilgili kullanılan kimyasal ilaçtan daha çabuk yarar sağladığı tespit edilmiştir.

- Alman Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu meşe mazısı kökünün balgamlı öksürük, mide ülseri ve karın ağrılarına karşı kullanılabileceğinin belirtmiştir.

- Bronşite iyi gelen bitkiler arasında önemli yeri olan meşe mazısı gögsü yumuşatıcı ve balgam söktürücüdür. Bronşit ve ciğerdeki balgamı akışkan hale getirir.

- Meşe mazısı kökü bitkisinin öksürük kesici etkisi vardır. Soğuk algınlığı içinde yararlanılabilir. Soguk algınlığı septomlarını iyileştirici etkisi bir diğer meşe mazısı kökü faydası olarak belirtilebilir.

- Yangı giderici, kortizona benzer bir etkisi tespit edilmesine rağmen kortizonun göstermiş olduğu yan etkileri göstermemektedir.

- Meşe mazısı kökünün vücutta virüslere karşı etki gösteren interferon düzeyini artırdığına dair araştırmalar bulunmaktadır.

- Meşe mazısı kökünün içeriğinde güçlü antioksidan özelliğiyle bilinen flavonoidler de yer alır.

- Amerika‘daki Ulusal Bilimler Akademisi Raporları‘nda yayınlanan araştırmaya göre, meşe mazısı kökünden elde edilen ‘carbenoxolon‘‘ denilen bileşim, beyinde yaşlanmaya bağlı akıl faaliyetlerinin azalmasına yol açan bir enzimin oluşmasını engellemektedir. Araştırmada, 55-75 yaşlarında 10 sağlıklı erkek ile diyabet hastası 12 yaşlı rasgele seçilerek günde 100 mg carbenoxolon ya da plasebo 4 hafta boyunca verilmiş ve süre sonunda sağlıklı erkeklerden carbenoxolon alanların sözel akıcılık testlerinde daha iyi durumda oldukları saptanmıştır. Diyabet hastası yaşlılardan 6 hafta boyunca bu bileşimi alanların ise sözel hafıza yeteneğinde artış olduğu tespit edilmiştir.

- The Lancet dergisinde yayınlanan haberde, Frankfurt Üniversitesi‘nin kliniğinde görevli Bilim adamları, meşe mazısı kökünden elde edilen ve HIV-1 ve Hepatit C virüsüne karşı başarıyla kullanılan “glycyrrhizin” adlı maddenin, laboratuvar ortamında SARS virüsünün çoğalmasını engellediğini açıklamışlardır. Araştırmacılar meşe mazısı kökünden elde edilen maddenin, SARS‘a karşı kullanılan ribavirin maddesinden çok daha etkili olduğunu belirtmişlerdir.

- Amerikadaki Güney Carolina üniversitesince, bir meşe mazısı kökü çeşidiyle ilgili yapılan araştırmaya göre meşe mazısı kökü alzheimer ya da parkinson gibi beyin hastalıklarında beyin hücreleri ölümlerinin önlenmesinde etkili olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp