Meşe Mazısı Çayı

Meşe Mazısı Çayı :

Kullanılması:

a) Araştırmalara göre; başta meşe kabuğundan elde edilen çay, merhem ve de kremi başta kaşıntılı, kabarcıklı, sulu veya kepekli egzama hastalıklarına karşı hem dahi hem de haricen kullanılır. Bebeklerdeki sargılar veya hazır bezlerden dolayı ortaya çıkan kızarık, kaşıntılı ve¬ya kabarcıklı olan deri rahatsızlıklarına, doğumdan sonra loğusalık¬taki iç kanama ve ağrılara karşı kullanılır.

b) Komisyon E‘nin 01.02.1990 tarihinde 22a nolu monografisine göre menekşe kabuğu haricen iltihaplı deri hastalıkları, dahilen akut ishal, ağız, yutak, cinsel organların ve makatın civarındaki hafif iltihaplı deri hastalıklarına karşı kullan.

c) Halk arasında; göz, ağız içi, diş etleri, gırtlak, bademcik, rahim, cinsel organların ve makatın civarındaki cildin iltihaplanması, ishal, karaciğer ve dalak şişmesi ve husye(haya) şişmesine karşı kullanılır. Haricen kompresi veya lapası veya sargısı kaşıntılı, kabarcıklı ve kepekli egzama, yara, yanık ve beze şişmesine karşı kullanılır.

Çay: iki kahve kaşığı ince kıyılmış, kurutulmuş meşe kabuğundan demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilir ve bu dem 3-5 dakika kaynatıldıktan sonra soğutulur ve sonra süzülerek içilir.

Kullanılan Kısımlar: Mazılar; bunlar (eylül-ekim aylarında) toplanır. Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Torbalara doldurularak paketlenir.

Kimyevi Terkibi:
% 70 kadar galatoninler, serbest gal asidi, elag asidi vesairedir.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır:
Midevi ve kan dindirici. Mazılar ; halk tababetinde ishal, dizanteri, çeşitli kanamalar ve zehirlenmelerde ugulanır. Haricen, sulu ekzamalarda ve saç boyamalarında kullanılır. Boya sanayiinde de kullanılır.

Kullanılışı:
Dövülmüş mazılardan 1 kahve kaşığı 0,5 lt. suda 15 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır. Bizde en çok sapsız meşe mazı meşesi türlerinde yaygın halde bulunur. Bunlarda bulunan mazılarda % 30 miktarında tanen.yazılan yazgıdır gece alna yazılan

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp