Meşe Ağacı Hakkında Bilgi

Meşe Ağacı Hakkında Bilgi :

MEŞE

Görünümü: Meşe yaprak döken bir ağaçtır. Boyu 40 metreye kadar ulaşır. Gövdesinin eni 2 metredir. Güçlü kökleri vardır. Yapraklan 7-15 cm. uzunluğunda sıralıdır. Yapraklann üst tarafı yeşil parlak, alt tarafı ise daha solgundur. Yapraklann açılma döneminde yaprak koltuklanndan çiçekler çıkar.Meyveleri oval şekildedir. Grimsi san yeşil çizgilidir. Çiçeklenme dönemi 30-40 yıllık ağaçlarda başlar.Meşe 400-500 yıl yaşar. Bazı ağaçlar 1000-1500 yıl yaşarlar ve çaplan 4 metreye kadar ulaşır. Yurdumuz ormanlarında meşeye çok rastlanır.
 
Toplanması ve Kurutulması: Meşe kabuklan, a- ğaç yeşermeye başladıktan sonra ilkbaharda toplanır. Kuru meşe kabuğunda yüzde 8 büzüştürücü madde, yüzde 15’ten az rutubet olmalıdır. Muhafaza süresi 2 yıldır.Kimyevi Terkibi: Meşe kabuklan yüzde 10-20 oranında gallotaninler, yüzde 1.6 gallo ve ellag asitleri, yüzde 13 pentozanlar, yüzde 6 pektinler içerir.
 
Tıpta Kullanım Alanları: Meşe kabuklanndan elde edilen preparatlar, mikrop öldürücü, iltihap kurutucu, anti bakteriyel, büzüştürücü etkiye sahiptir. Kabuklardan elde edilen suyu gargara şeklinde ağız ve boğaz hastalıklarında ve faranjitte kullanılabilir. A yak terlemeleri için ayaklar banyo yaptırılabilir. Mide- bağırsak kanamalannda, enfekte olmuş ülserde, başka deri hastalıklarında ve vajinal temizlikte kullanılır.
 
Demleme ve Kullanımı: 10 gr. bitki bir tasa konur, üzerine 200 gr. kaynar su ilave edilir. Kapağı kapatılarak sabaha kadar bekletilir. Sabah süzülerek üçe bölünür. Günde 3 defa yemeklerden önce içilir.Gargara çocuk ishallerinde zararsız bir ilaçtır.

MEŞE YAPRAĞI



Meşe yaprağı kaynatılıp, içilirse her türlü ishale iyi gelir. Meşe yaprakları kaynatılır, günde 2 kaşık içilirse sıhhat, afiyet ve şifa kaynağı olur.

Mide gazında; meşe yaprağı, ağıza alınır, bir miktar bekletilir, bu esnada ağızda meydana gelen su yutulur.

Haricen Kullanılışı: Meşe yaprağı su ve sirke ile kaynatılır, nezleden meydana gelen diş ağrılarında sıcak olarak ağızda tutulur.

MEŞE KUDRET HELVASI – MANNAOUERCİNA



Meşe ağaçlarının yaprakları üzerindeki usarenin toplanması ile elde edilir.

Tat verici ve müshil olarak kullanılır. Zararsız bir müshildir.

MAZI PAMUK MAZISI (ELDİVEN MAZİSİ)

Bir cins meşe ağacının dallarında meydana gelen mazı.

Haricen Kullanılışı: Yaraların üzerine sarılarak kan dindirici ve antiseptik olarak kullanılır.

METİLEN MAVİSİ: Siyatikte günde 1 bardak su içerisinde 0,2 gr içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp