Mate Çeşitleri Nelerdir

Mate Çeşitleri Nelerdir :

Yetiştirilmesi: Türkiye‘nin Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilmesi oldukça kolay olup herhangi bir özel itinaya gerek yoktur.
Hasat zamanı: Her iki yılda bir kesilen dallardan yaprakları dövülerek veya sıyrılarak ayrılır. Yaprakların kararmaması için özel silindirlerde 350-400 derecede 20-30saniya kavrulması veya 60-80 derecede 5-6sa sıcak hava ile kavrulur. Bu işlemler tecrübe gerektirdiğinden hayli zor bir iştir.
Birleşimi: Mate‘nin yapraklarındaki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
a) Purinalkaloitler %0,5-2arasında olup Coffein %0,4-1,5arasında ve Thcobromin %0,1-0,3 arasında ve çok az miktarda Thopyllin içerir.
b) Flavonitler; rutosid kâmpferolglikozit, Quercitringlikozit ve İzoquercitringlikozit
c) Saponinler; Ursolasidi, Oleonolasidi ve Metasaponin,Vitaminlerden; B1, B2, B3, B6 ve C vitamini
e) Ayrıca Saponinler ve az miktarda az miktarda eterik yağ içerir.
Tesir şekli: Sinirleri uyarıcı, damarları büzücü ve metabolizmayı kuvvet*lendirici özelliklere sahiptir.
Kullanılması: Komisyon E‘ye göre Mate çayı zihinsel ve bedensel yor*gunluğa karşı kullanılır. Halk arasında bağırsakları çalıştırma ve yor*gunluğa karşı kullanılır.
Çayı: İki kahve kaşığı Mate yaprağı demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.
Familyası: Çobanpüskülügillerden, Stechoalmengewâchse, Agvifoliaceae
Drugları: Matenin sadece yaprakları çay yapımında kullanılır.
Botanik: Vatanı Latin Amerika‘nın Güneyi olup başta; Güney Brezilya, Kuzey Arjantin, Peru ve Uruguay‘da yetişir ve de yetiştirilir. Tabiatta yabani olarak yetişen Mate ağacı 10-20m boyunda iken özel olarak çay yapımında kullanmak için yetiştirilen Mate ağacının boyu ise sadece 2-5m büyüklüğünde olur. Yaprakları ters yumurta şeklinde, 4-8cm geniş*liğinde, 10-20cm uzunluğunda, kenarları hafif kertikli, üst yüzeyi koyu ve alt yüzeyi açık yeşil renklidir. Çiçekleri çok küçük ve topluca bir demet gibi bir arada ve yaprak saplarının dibinde bulunur ve de bir dalda 30-50 çiçek olabilir. Çiçeklerin taç yaprakları oldukça küçük, beyaz renkte, genellikle 4 adet olup, ortada yeşilimsi bir göbek bulunur. Göbek zamanla büyüyerek meyveye dönüşür. Meyveleri önce yeşil iken olgun*laştıkça siyahlaşır, küre şeklinde, mercimek büyüklüğünde olup içinde 4-7adet çekirdek bulunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp