Lavantanın Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Lavantanın Faydaları Ve Zararları Nelerdir? :

Lavanta

Lavantanın çiçekleri mavi, mor ya da koyu kırmızıdır. Kokusu çok güzeldir. Güneşli yerleri sever. Kurak yerlerde yetişebilir, soğuğa dayanıklıdır. İçinde organik asitler bulunan uçucu yağ ile glikozitler, alkaloitler ve tanen gibi maddeleri içerir.
Lavanta 20-60 cm boylanabilen, Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açan, yarı çalımsı çok yıllık bir bitkidir.
Lavanta tohumları ekerken önce bir süre suda bekletiniz. Suda beklettiğiniz tohumları çıkarıp, nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştirin. Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat edin. Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz. Düzenli olarak sulama yapabilirsiniz.

Suda beklettiğiniz tohumları çıkarıp toprağa bırakın.

Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve üzerini nemlendirin. Nemlendirme işleminde, cam sil şişeleri gibi fıs fıs kullanabilirsiniz.
Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Özellikle yeterince toprağın derinliğinde rutubetin bulunması gerekmektedir. Lavantalar gübre ve besin istemezler. Toprağı fazlaca kumlu değilse sulama istemez ama arada bir sulamanın da bir zararı olmaz.

Yatıştırıcı etkinliği onun başlıca özelliğidir. Lavanta çayı, uykusuzluk ve sindirim sorunlarına karşı kullanılabilir. Merkezi sinir sistemini ve üst solunum sinir sistemini olumlu etkiler. İçerdiği tanen maddesinin de yardımıyla, mayalanma belirtileri veren ishallerde başarılıdır.
 

Safra kesesi salgılarının arttırılmasında, az da olsa olumlu etkisi vardır.

Uykuya dalmayı kolaylaştıracak ve yorgun sinir sistemini yatıştıracak bitki çayı karışımlarında genellikle lavanta da kullanılır. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında yatıştırıcıdır. Lavanta çayı, kafaya kan hücumunda, migren ve baş ağrılarında kullanılabilir. Tüm bu rahatsızlıklara karşı, lavanta katkılı banyolar da rahatlık sağlayabilir.
 
Lavanta yağı, iştah açıcı, sindirim sistemini uyarıcı ve yatıştırıcı olarak, biraz ılık suya 5-6 damla veya kesme şekere üç-dört damla damlatılarak kullanılır.Küçük keseler içinde aralarına yerleştirildiği çamaşırlara çok hoş, iç açıcı bir koku kazandırır. Uykusuzluk çekenler de, lavanta içerikli yastıklar kullanmayı denemelidirler.Lavanta çiçeğinin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama lavanta yağının içten kullanımında dikkatli olunması gerekir. Fazla miktarda alındığında mide ve bağırsak mukozasını tahriş edebilir.
 
Lavanta Çayı: 1-2 çay kaşığı dolusu çiçek, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Soğutmadan, biraz bal ile tatlandırılarak ve yudumlanarak içilir. Mide, bağırsak rahatsızlıklarında ve ishalde tatlandırılmaz. Şeker hastaları kesinlikle tatlandırmaz.
 
Lavanta Banyosu: 60-70 gr lavanta çiçeği, 2-3 litre suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 15-20 dakikadır. Bu banyolar özellikle, kan basıncı düşük olan kişileri rahatlatır, canlılık kazandırır. Sinirli kişiler, dengeleyici bir rahatlığa kavuşur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp