Lavanta Yan Etkileri

Lavanta Yan Etkileri :

Lavantanın Faydaları
- Lavanta geleneksel tıpta sinirsel baş ağrısı, nevralji ve kusma gibi sorunlar için kullanılmıştır.
- Lavanta bitkisinin içerisinde p-cymene, alpha-pinene, cinnamaldehyde ve carvone gibi teskin edici (sedatif) etkin maddeler bulunur.
- Lavanta çayı sinir ve yorgunluktan kaynaklanan baş ağrılarında rahatlama sağlayabilir. Yatmadan önce içilecek bir fincan lavanta çayı uykuya yardımcı olabilir. Lavanta sinir sistemini rahatlatır ve stres seviyesini azaltır.
- Dünya genelinde ortalama her üç kişiden biri farklı nedenlere bağlı olarak uyku proplemleri yaşamaktadır. Uykusuzluğa sebep olan faktörler arasında ilk sırayı psikolojik nedenler oluşturur. Bunun dışında alkol ya da ilaç kullanımı, çeşitli akut veya kronik hastalıklar da uyku sorunlarına yol açabilir.
- Bazı küçük çaplı araştırmalar lavanta esansiyel yağının, anksiyete, stres ve postoperatif ağrı ve alopeside (saç dökülmesi) olumlu etkiler sağlayabileceğini göstermiştir.
- Merkezi sinir sistemi üzerindeki yatıştırıcı etkisi nedeniyle uykusuzluk tedavisinde kullanılır. Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu lavanta çiçeğinin uykusuzlukta kullanımına onay vermiştir.
- Uyku proplemlerinde çay ve aromaterapi (haricen) şeklinde kullanılabilir. Özellikle sinirsel tip uyku sorunlarında etkili olur.
- Lavanta yağı genellikle masaj, akupunktur ve Şiroterapik manipülasyon gibi bütünleştirici tıp uygulamalarında kullanılır.
- Lavanta yağının sedatif etkisi solumayla ve cilt yoluyla oluşur.
- Lavanta yağı ayrıca, mikropların üremesini engelleyen antiseptik amaçlarla ve aromaterapide kullanılır.

Lavanta Nasıl Kullanılır
- Tam açmadan hemen önce toplanıp kurutulmuş çiçekleri ve bunlardan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır. Lavanta yağı çiçeklerden su buharı destilasyonuyla elde edilir.
- Uyku proplemlerinde zeytinyağıyla karışık lavanta yağı yatmadan önce 1-4 damla göğse ve enseye sürülebilir.
- Lavantayla ilgili ürünler kurutulmuş çiçek ve lavanta bitkisinin uçucu yağından yapılır. Çay, tentür, aromaterapi yağı, sabun, losyon ve banyo jeli gibi.
- Lavanta uçucu yağı ağız yoluyla alınmamalı.

Çay
1 veya 2 kahve kaşığı lavanta çiçeğinin üzerine bir bardak kaynar su dökülür ve üstü kapalı olacak şekilde 5 dakika demlenip süzülür. Akşamları 1-2 bardak içilir.

Lavanta Banyosu

100 gram drog üzerine 2 litre kaynar su dökülür, üstü kapalı olarak 5 dakika kadar demlenir, süzüldükten sonra, tam banyo suyuna eklenir.Yatmadan bir saat önce 20 dakika süresinde banyo yapılır.

Lavanta Çayının Yan Etkileri Var Mı
- Genel olarak güvenli bir bitki olarak kabul edilir.
- Lorazepam (Ativan), diazepam (Valium) ve (Xanax) alprazolam türü ilaç kullananlar doktorlarına danışmalıdır.
- Lavanta uçucu yağının cilde uygulanması bazı kişilerde alerjik bir reaksiyona yol açabilir.
- Lavanta yağının tekrarlanan harici kullanımı ergenlik devresine ulaşmamış erkek çocuklarda meme bezlerinde büyümeye yol açabilir. England Journal of Medicine‘nin 2007 Şubat sayısında yer alan bir çalışmaya göre lavanta esansiyel yağı genç erkeklerde normal hormon fonksiyonunu bozabilir. Yazıda saf lavanta yağının östrojen etkileri taklit ettiği ve androjen etkisini inhibe ettiği belirtilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp