Kötü Düşüncelere İyi Gelen Karışım

Kötü Düşüncelere İyi Gelen Karışım : Ünlü filozof Aristoteles’in İskender için hazırladığı bu karışım İbn-i Sina’nın görüşüne göre başka birçok faydası yanı sıra kötü düşüncelere iyi geliyor.

Karışım biraz fazla malzeme içeriyor;

Yine de, genelde bilindik malzemelerden oluşması bu zorluğu dengeliyor.
 

Aristoteles’in Hazırladığı İlacın Reçetesi

2 kısım Çin tarçını, iki kısım tarçın, 2 parça küçük kakule, 2 parça öd ağacı, 2 parça Hint kedi otu, 2 parça mastika, 2 parça helile, 2 kısım tatlı koyu yonca, iki kısım Hint narı, iki kısım kimyon, iki kısım tarçın, iki kısım kaya yosunu, iki kısım biber, iki kısım nar tohumu, iki kısım küçük Hindistan cevizi, iki kısım büyük kakule, bir kısım misk, bir kısım diken üzümü, kafuru.
 

Aristoteles’in İlacındaki Malzemelerin Açıklanması

Bitkileri kullanarak yapılan karışımlar yoluyla psikolojik durumun düzenlenmesi İbn-i Sina’da sık rastlanılan bir yöntem; açıklamasını yaptığımız reçete de böyle bir duruma yani kötü düşüncelerin üstesinden gelinmesine yönelik. Reçetenin malzeme listesinde yer alan birçok bitki kitabın diğer bölümlerinde ele alındığından aşağıda sadece birkaç tanesinin açıklanmasına yer verilecek. Tanıtılacak her bitki birbirinden çok farklı sağlık sorunlarına iyi geldiği için, her birinin psikolojiye faydalı özellikleri seçilecek.

Bu konuda son bir not: Karışımlarda asıl amaçlananın bitkilerin bir araya geldiklerinde meydana getirdiği etki olduğunu unutmamak gerekir.
 
 
Yonca: İbn-i Sina, Tıp Kanunu isimli kitabında yoncaya iki kez yer ayırmış. Bu kısımlarda bitkinin önemli sağlık sorunlarına karşılık geldiği görülebiliyor. Sarıyoncanın açıklandığı kısımda, bu bitkinin dalağa ciddi faydalarının olduğunu öğreniyoruz; yine, sa- rıyonca, Sina tarafından idrar söktürücü olarak da tanımlanıyor. Yoncayla ilgili ikinci bahiste onun yağının titremeye faydalı olduğunu görüyoruz. Bu durum onun sinir sistemlerine faydalı olduğunu gösteriyor.
 
Kafuru: Kafuru, İbn-i Sina’nın açıklamasını verdiği belki de en ilginç bitkilerden birisi; kitabında, onunla ilgili tanımlamalarda bazı görüşlerden bahsediyor ve kafurunun bulunduğu yerdeki tüm ağaçları gölgesinde bırakacak kadar büyük olduğunu belirtiyor; leoparların ağacı bu yüzden mesken tuttukları da Sina’nın onun büyüklüğüne dair verdiği bilgiler arasında. Sina bu bitkiye çok önem vermiş olacak ki, onu iyice incelediğini belirtikten sonra, onun beyaz, çok hoş ve hafif bir bitki olduğunu söylüyor. Kafurunun en ilginç özelliklerinden birisi ise, bu belki de onun bu reçeteye girme sebebi, psikolojiye olan etkileri. Sina’ya göre bu bitki ateşli mizaca sahip olanların bu tutkularını gideriyor ve bu karakterdeki kişilerin cinsel gücünü azaltıyor.
 
Kimyon: İbn-i Sina’nın söylediğine göre, birçok türü olan kimyonun en etkilisi Kirmani olanı; hemen her yerde yetişen Farisi olan ise ondan sonra geliyor; neticede, sağlığa etkisi bakımından bu iki tür diğer bütün türlerin önünde yer alıyor. Açıklamasını yaptığımız, kötü düşüncelere karşı Sina’nın önerdiği bu reçete için kimyonun önemi onun solunumla ilgili olumlu etkilerinden geliyor olabilir.İbn-i Sina’ya göre sulandırılmış sirkeyle içilen kimyon nefes darlığına iyi geliyor. Sina’nın kimyonla ilgili görüşlerine başvurduğu Galenos ise onun nefes darlığı ve çarpıntılara (hafakanlar) iyigeldiğini söylüyor. Günümüz psikoloji biliminin, doğru nefes almanın psikolojik durum üzerindeki olumlu etkisine ne kadar önem verdiği malum; bu durumda kimyonun Sina’nın kötü düşüncelere karşı etkili reçetesine girmesine şaşmamak gerek herhalde.
 
Reçetenin Hazırlanışı
 
Kabarık bir malzeme listesi olan bu karışımı elde etmek için gerekli olan tek şey, bütün malzemelerin toplam ağırlığı miktarında akide şekerinin şerbetinden sadece 3 dirheminin diğer malzemelere katılması.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp