Kişniş Nasıl Kullanılır

Kişniş Nasıl Kullanılır
Kişniş otu bitkisi ile ilgili doğal öneriler ve bilgileri aşağıdaki yazılan makalemizde açıklayıcı olarak bulabilirsiniz. ilginiz için şimdiden teşekkürler...

Diğer İsimleri : Aşotu, Kişniş Otu, Coriandrum sativum

Kişniş : 50 - 60 cm boylarında, pembe-beyaz renkte çiçekler açan, yumuşak ve tüysüz bir bitki olan kişniş otu bitkisi, daha çok rutubetli yerlerde yetişir. Kurutulmuş kişniş tohumu baharat ve ilaç olarak kullanılmasının yanında kişnişin yaprakları ve kökleri de baharat olarak kullanılır. Kişniş, Kara kimyon olarak da adlandırılır. Sabit ve uçucu yağlar, tanen, şekerler ve nişasta içerir.

Yetiştirdiği Yerler : Anayurdu Akdeniz havzası olup günümüzde birçok yerde ve ülkemizde yabani bitki ya da kültür bitkisi olarak yetişmektedir. Özellikle Konya, Burdur, Isparta yörelerinde yaygın olarak yetiştirilir.

Toplanması-Saklanması : Ağustostan Eylüle kadar bitki farklı dönemlerde olgunlaşmaktadır. Bunun için olgunlaştıkça toplanılır. Gölgeli ve havadar yerde kurumaya bırakılır. Sonra şemsiyeler sallanır ve dökülen tohumlan toplanır. Kişniş tohumlarını toz halde saklamak yerine geresinim duydukça toz hale getirip kullanmak daha doğru olur.sifalibitkileriniz.com Aksi takdirde aromasını kaybeder. Tanecikleri saklarken hava almayacak biçimde ve de güneşten ve ısıdan uzak olacak şekilde muhafaza etmek gerekir.

Kişnişin Faydaları
- Kusmayı önler.
- Sürmenajda faydalıdır.
- Cinsel gücü ve isteği arttırır.
- İştah açar ve hazmı kolaylaştırır.
- Bayat yiyeceklerin zararını azaltır.
- Bağırsak gazlarını söker. Karın ağrılarını giderir.
- Sinirleri yatıştırır ve sinirsel baş ağrılarını keser.
- Özellikle çocuklarda diyareyi kesici etkiler yapar.
- Kalbi kuvvetlendirir, çarpıntı ve baş dönmesini önler.
- Mideyi uyarıcı özelliği vardır. Mide ve karın ağrılarına iyi gelir.
- Doğumu kolaylaştırır ve aybaşı kanamalarını düzenlemeye yardımcı olur.
- Kişniş ağız kokusunu giderir. Ağız kokusuna karşı Bir çay kaşığı kurutulmuş kişniş iyice çiğnenerek yutulur.
- Amerikada yapılan bir araştırmaya göre taze kişniş, dişlerdeki zehirli dolgu maddesi civanın neden olduğu zararı önleyici etkidedir.

Kişniş Nasıl Kullanılır?
Kişniş tohumu kurutulup daha çok baharat olarak koku ve tat vermek için ve ayrıca ilaç olarak kullanılır. Bal ve zeytinyağı ile birlikte yenirse pamukçuk ve kurdeşeni giderir. Bal ile karıştırılırsa tansiyonu düşürür ve baş dönmesini giderir. Fazla kullanılırsa baş dönmesi ve dalgınlığa neden olabilir.

Çay : Kişniş tohumlarından 1 tatlı kaşığı alınarak hafif ezilir. 1 bardak kaynar suya dökülür. 5-10 dakika süreyle demlendirilir. Demlenen çay yemeklerden önce birer bardak olarak içilir. Aynı etkilerinden yararlanmak için, tohumları yemeklerden önce ağızda çiğnenebilir.

Güzellik İçin : Tarifi verilen çay yüze sürülürse akne ve yaraları geçirir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp