Kişniş Faydaları Ve Zararları
Aşotu olarakta bilinen Kişniş Otu bitkisi nemli topraklarda yetişmektedir.Aşotu olarakta bilinen Kişniş Otu bitkisi nemli topraklarda yetişmektedir. Bu bitkinin sonbaharda dökülmeye başlayan tohumları toplanarak kendine has özgü kokusu nedeni ile baharat olarak ve pek çok faydası nedeni ile de ilaç olarak kullanılmaktadır.
Kişnişin bol yetiştiği bölgelerde yöresel yemeklere kişnişin yaprak ve gövdesinin katıldığı bilinmektedir. Kişniş‘in içerisinde bulunan özel yağların mideyi uyarıcı etki yaptığı bilinmektedir. Böylelilke mide uyarılır ve iştahın açılması sağlanır. Sindirim sorunları yaşayan kişilerin hazmettirici özelliği nedeni ile yemeklerine baharat olarak kişniş otu koymaları tavsiye edilmektedir. Kişniş otunun içerisindeki yağlar aynı zamanda mide ve bağırsak gazlarının da atılması için faydalı bulunmaktadır.
Antiseptik özelliği sayesinde sivilce sorunu yaşayan kişiler de kişniş otundan faydalanabilirler. Bunun için bir tatlı kaşığı kişniş otunun ezilirek bir bardak kaynar suyun içerisine konulması ve ağzı kapatılıp yaklaşık olarak 5 dakika demlenmesi gerekmektedir. Daha sonra bu su sivilcelerin üzerine sürülür. Yüksek tansiyon şikayeti yaşayan kişiler bal ile karıştırarak kullanabilirler. Kişniş otunun bilinen tek zararı tansiyon düşürücü özelliği nedeni ile fazla tüketilmesi halinde baş dönmesine ve unutkanlığa neden olmasıdır.