Kırmızı Kantaron Faydaları Ahmet Maranki

Kırmızı Kantaron Faydaları Ahmet Maranki, Aktarlardan ve Bitkisel ilaçlarla uğraşanlardan çok sık duyduğunuz bir bitki adıdır Kırmızı Kantaron. İdrar Yolu Hastalıklarından tutanda Uyku Bozukluklarına kadar bir çok rahatsızlıkta faydası bilinen Kırmızı Kantaron ile ilgili bilgileri sizinle paylaşıyoruz.

Kantaron: (Kırmızı Kantaron, binbirdelik otu, kan otu, kılıç otu, koyunkıran, mayasıl otu, yara otu, Tausendguedenkrauf / Centaurée / Centaury / Erythraea centaurium / Kantariyyon / Erythroea / Gentiana lutea) Haziran, eylül ayları arasında pembemsi, beyaz renkli çiçekler açan, nemli çayır ve orman kenarlarında rastlanan 15-50 cm boyunda, iki yıllık otsu bir bitki. Küçük kantaron veya kırmızı kantaron olarak da bilinir. Bitkinin gövdeleri tüysüz ve diktir. Yapraklar sapsız ve karşılıklı, oval şekilli ve uçları sivridir. Pembemsi çiçekler dalların ucunda durumlar yapar ve çiçekler genellikle saplidir. Çiçekler bes sivri disli ve tüpsüdür. Meyveleri silindir şeklinde bir kapsüldür. Çok fazla sarımsı-esmer renkli tohumları vardır.

SARI KANTARON;Türkiye‘ de yetiştiği yerler,Trakya ve Anadolu.

SARI KANTARON ;Kullanıldığı Yerler, Çiçekli bitki çiçek açma zamanında toplanır, demetler halinde bağlanıp gölgede kurutulur. Bitkide şekerler, reçine ve acı maddeler vardır. Çayı kuvvet verici, iştah açıcı ateş düşürücü ve hazmı kolaylaştırıcı olarak verilir. Ayrıca astım ve mide ağrılarında da faydalı olduğu bilinir.

Binbirdelikotu (Kantaron) Yağı Hazırlamak: Güneşli havada toplanmış çiçekler, gevşek biçimde bir şiseye doldurulur ve üstüne, sızma zeytinyağı eklenir. Zeytinyağı çiçekleri örtmelidir. Mayalanma süresi olan 3-5 gün süresince şisenin kapağı açık tutulur ve arada bir çalkalanarak, güneşli bir yerde bekletilir. Daha sonra şişenin kapağı kapatılır ve 4-5 hafta boyunca, arada bir çalkalanarak güneşte bekletilir. Süre sonunda süzülür, çiçekler de sıkılır ve koyu renkli şişelere doldurularak saklanır. Yanık yaraları için, zeytinyağı yerine, ketentohumu yağı kullanılır.

Binbirdelikotu (Kantaron) Tentürü Hazırlamak: 1 lt konyağın içine, güneşte toplanmış ve ince kıyılmış 2 avuç bitki (sap, yaprak ve çiçek ) eklenir. Şise 14 gün boyunca güneşte bekletilir ve arada bir çalkalanır. Süre sonunda süzülür ve koyu renkli şişelere aktarılarak, serin bir ortamda saklanır.

Kırmızı Kantaron Ekstresi: (Hypericum perforatum L.) Özellikle Avrupa ve Amerika‘da çay yerine, bitkinin çiçek, yaprak ve saplarından elde edilen ve kapsül şeklinde satılan ekstresi de kullanılmaktadır. Kronik yorgunluk sendromunda, menopoz dönemindeki sıkıntı, stres ve gerginliklerin giderilmesinde faydalıdır.

KANTARON ÇAYI FAYDALARI

İdrar yolu hastalıklarına karşı etkilidir.

Uyku bozukluklarında.

Panik atak ve depresyon tedavisinde etkilidir.

Mide yanması halinde kantaron çayı faydalıdır.

Kolesterol düşürücü etkisi vardır.

Prostata karşı faydalıdır

Hazmı kolaylaştırır.

Yaraların iyileştirme sürecini hızlandırır.

Romatizma, artrit ağrılarının giderilmesinde faydalıdır.

Kırmızı Kantaronun zararları, Kırmızı Kantaron çayının zararları, Kırmızı Kantaron zararları, sari kantaron almanca, Kırmızı Kantaron otunun zararları, Kırmızı Kantaron çayı zararları,

HAZIRLANIŞI:

1 bardak kaynar suya 1-2 çay kaşığı kurutulmuş Kırmızı Kantaron koyup 10 dakika demlenmesini bekleyin ve sonra için. 4 ile 6 hafta boyunca günde 1 veya 2 bardak bu çaydan içilirse son derece etkili olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp