Kırmızı Biber Merhemi

Kırmızı Biber Merhemi :

Ana Vatani Orta Amerika Yetiştiği bölgeler Urfa, Maras, Gaziantep çevresinde baharat maksatlı tarımı yapılır.
Kolombus‘un yanındaki İspanyol Dr. Chanca Amerika‘ya 2. sefer sonunda biberi 1514 yılında İspanya‘ya getirmiş ve buradan hızla diğer yerlere yayılmıştır. İspanyadan Afrika‘ya oradan da Türkiye ye gelmiştir. Matthiolus ödeme karsı, Moğollar ateş düşürmek için kullanmıştır. Macarlar biberi 17. yüzyılda Türklerden öğrendiklerinden Türk biberi diye de anılır.
Sıcağı ve bol güneşi sever. 50 ye yakın çeşidi yetiştirilmiştir. Baharat türleri kuru topraklarda daha iyi yetişir. Boyu 60 cm ye kadar uzayabilir, kazık köklü, 1 yıllık bir bitkidir.
Yapraklarının büyük bölümü geniş mızrak biçimli, az bir bölümü de elips biçimli sivri uçludur. Üstleri yeşil - koyu yeşil, altları ise açık yeşildir. Çiçeklerin sapları kalınca olup aşağı doğru eğiktir.
Çoğunlukla tekli açarlar. Hazirandan sonbaharın sonuna dek sarimsi beyaz çiçekler açar. Genellik meyvesinin sekline göre isimlendirilir. Kendine has çok hafif bir kokusu vardır. Tadı acı ve yakıcıdır.
Genel bir sindirim yardımcısıdır. Mide suları üretimini teşvik eder, metabolizmayı geliştirir ve hatta gazin iyileşmesine bile yardim eder. Şiddetli bas ağrısının tedavisinde kullanılır. Damar tıkanıklıklarında faydası görülür.
Çayı soğuk algınlığı ve üşütmeler için faydalıdır. Trigliserit ve LDL kolesterolün düşürülmesinde yararlıdır. Agrive iltihaplanmayı iyileştirmeye yardim eder. İştah açıcıdır.
Acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde ”kapsaisin”in, kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye sahip olduğu belirlendi.
Yapılan araştyırma sonuçlarına göre; kırmızı biberin içerisinde bol miktarda bulunan ”Kapsaisin” maddesinin insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkiye sahip olduğu,ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P- maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid maddesi sağlıyor.
Ayrıca kırmızı biberin kolesterol düşürücü, mide asidini düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip. Sanıldığının aksine kırmızı biber zayıflatıcı etki de gösteriyor”
Bu faydaların sağlıklı kurutulmuş ya da taze yenilen kırmızı biber de görüldüğü,kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki faydalı etkilerini gösteren birçok temel çalışmanın mevcuttur.
ülkemizin araştırmacıları kırmızı biberle ilgili konuya yeterli derecede ilgi göstermemiş ve bu konuda sınırlı sayıda çalışma yapılmış. Uzakdoğu ve batılı araştırmacılar bu konuda daha fazla araştırmaya yer vermişler.
Halbuki biber üretimi ve tüketiminde ülkemiz eşsiz. Bu çalışma ile amacımız ülkemiz araştırmacılarının, halkımızın ve kamuoyunun dikkatini bilimsel veriler ışığında kırmızı biber üzerine çekmektir.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp