Ihlamur Yaprağı Çayı Ne İşe Yarar

Ihlamur Yaprağı Çayı Ne İşe Yarar :

Ihlamur, eski zamanlardan bu yana sağlığa faydaları olduğu bilinen ve sıkça kullanılan bitkilerden biridir. Bilimsel adı Tilia (Tiliaceae) olarak bilinen ıhlamur ağacının çeşitli türleri bulunur.

Büyük yapraklı ıhlamur, küçük yapraklı ıhlamur, Kafkas ıhlamuru, gümüşi ıhlamur vb. türlerden elde edilen çiçek ve yapraklar çay gibi demlenerek kullanılır. Ihlamurdan yapılan çayın sağlık yönünden pek çok faydası bulunur.

15 ila 40 metre kadar boya erişebilen, kışın yaprağını döken, hoş kokulu sarımsı beyaz renkli çiçekleri olan ıhlamur ülkemizde daha çok Anadolu‘nun kuzey kesimlerinde yetişir. İlkbaharda elle toplanan ıhlamur çiçekleri ve yaprakları gölgede kurutularak saklanır ve kışın pek çok rahatsızlığa karşı koruyucu ve rahatlatıcı olarak kullanılır.

Yalnızca çiçekleri toplanarak kurutulmuş ıhlamur bitkisi hem ticari olarak hem de yararları açısından daha değerlidir. Yaprağı ile birlikte toplanmış ıhlamurlar çiçek ıhlamura göre daha düşük kalite olarak kabul edilir. Ihlamur bitkisinin bileşiminde uçucu yağlar, tanen, saponin vb. çeşitli maddeler bulunur. Bu maddelerin idrar söktürücü, terletici, yatıştırıcı, sakinleştirici, uykuya dalmayı kolaylaştırıcı ve göğsü yumuşatıcı etkileri bulunur.

Ihlamur, kışın soğuk algınlığı, grip vb. rahatsızlıkları hafifletmekte etkilidir. Kaynamış suda 5 - 10 dakika kadar bekletildikten sonra içilen ıhlamur çayı, yukarıda sayılan etkileri gösterir. Uykusuzluk, sinirlilik vb. durumlarda yatıştırıcı olarak etkilidir. Ayrıca idrar söktürücü, terletici etkileri vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Ihlamur çayının bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama, her şeyde olduğu gibi, ıhlamur çayı içiminde de ölçüsüzce davranılmamalıdır. Yemek üzerine ıhlamur içilirse hazmı güçleştirir. Doğru olanı yemek arası saatlerde, yatarken içilmeli

- Ihlamur çayı: Terletici olarak, 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.

- 1 bardak su kaynatılır. 1 tutam ıhlamur çiçeği konur. 10 dakika bekletilir. Günde 2-4 bardak içilir. İçindeki saponin maddesi sebebiyle balgam sökyürücü ve göğsü yumuşatıcıdır.

- Eşit miktarda ıhlamur,murver çiçeği, papatya, karıştırılır. 2 tatlı kaşığı 2 su bardağı kaynatılan suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika dinlendirilir. Sıcak olarak 1 çay bardağı içilir.

- Ihlamur, Kuşburnu, Papatya, Nane ve Hatmi, eşit oranda, ince kıyılmış olarak karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır.1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendirilir. Sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.

- 4 bardak suya 40 gr ıhlamur ağaçı kabukları, yaprak ve çiçekleri konur. Su 1,5 bardak kalana kadar kaynatılır. Yemek aralarında 1 fincan soğuk ve sıcak olarak içilir 10- 20 günlük kürler yapılır.2-4 yıl devam edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp