Ebegümeci Nerede Yetişir

Ebegümeci Nerede Yetişir :

Familyası: Ebegümecigiller (Malvaceae).

Türkiye‘de yetiştiği yerler: Anadolu‘da yaygın bir bitkidir.

Haziran-eylül ayları arasında çiçek açan, yol kenarları, virânelikler, tarlalar ve ekilmemiş topraklarda çok bulunan, 20-70 cm yüksekliğinde, tüylü, çok yıllık otsu bir bitki.

Vatanı Ön Asya ve Avrupa‘dır. Bitkinin gövdeleri yatık veya diktir. Yapraklar uzun saplı, yuvarlak ve tüylüdür. Çiçekler pembe veya leylak renkli olup, yaprakların koltuğunda iki veya daha fazla sayıdadır.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin kullanılan kısmı yaprak ve çiçekleridir. Çiçekler tamâmen açmadan, yapraklar çiçek zamanında toplanıp gölgede kurutulur. Yaprakların ihtivâ ettiği müsilaj miktarı % 15-20 kadardır.

Yumuşatıcı ve tahriş azaltıcı tesirlerinden dolayı çay hâlinde, öksürük, bronşit ve ses kısıklığında kullanılır. Boğaz ağrılarında, diş ve ağız apselerinde gargara hâlinde verilir. Bunlardan başka deri hastalıklarında ve çıbanlarda lapa hâlinde tatbik edilir. Yaprakları bâzı yörelerde yemek yapıp yenilir.

Ebegümecigillerden; çiçekleri ilaç, yaprakları da sebze olarak kullanılan ve genellikle çit, yol ve eski duvar kıyılarında, harabeliklerde, ama yalnızca insanların yaşadıkları yerlerin çok yakınlarında yetişen bir bitkidir. 20-70 cm. boyundadır. Yaprkaları sarmaldır. Mayıs - Ağustos ayları arasında çiçek açar. Yaprak ve çiçeklerinde fazla miktarda müsilaj vardır. Yaprak ve çiçekleri kurutulmadan kullanılır.

Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Mide ve bağırsakların muntazam çalışmasını sağlar. Kabızlığı giderir. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp, vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir.

Nezle, bronşit, nefes darlığı tedavisinde kullanılır. Lapası çıbanların olgunlaşmasını sağlar. Burun kanamasını durdurur. Dişeti hastalıklarını tedavi eder. Mide ağrısını keser. Burun tıkanıklığını giderir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp