Çörek Otunun Özellikleri

Çörek Otunun Özellikleri :

Bitki Adı: Çörekotu

Latincesi: Nigella Sativa

Diğer Adları: Siyah Kimyon, Siyah Susam, Karaca, Şevkerak, Karaçörek

Özellikleri:

Çörekotu bitkisi dünyanın farklı yerlerinde farklı isimlerle bilinir. Açık mavi renkli çiçekler açar ve boyu 20-40 cm arasında bir senelik bir otsu bitkidir. Ekin tarlalarında ve yok kenarlarında yetişir. Dik ve kısa olan bir gövdesi ve tüylü bir yapısı vardır. Taç yaprakları iki parçalı ve bal özü bezleri taşıyan 8 küçük parça halindedir. Meyveleri tohumlu, siyah renkli ve ovaldir. Aromatiktir ve susam tohumuna benzer. Çörek otunu insanlar bugün olduğu gibi asırlar öncesinden sağlıkları için kullanmaktadır. Günümüzde özellikle Amerika ve Avrupa‘nın en iyi bilim merkezleri çörekotu hakkında araştıma yapmakta ve çörekotunun şifasına dair kesin bulgular elde etmektedir.

Çörekotunda %38 karbonhidrat, %21 protein ve %35 bitkisel yağlar vardır. İçinde aktif maddeler, nigellon, thymoquinon ve uçmayan yağlardır. Bir diğer maddeler ise, oleic asit, palmitik asit, linoelik asit(Omega-6, Omega-3), kalsiyum, sodium, potasyum, bakır, demir, çinko, magnezyum, fosfor, selenium, vitamin A, vitamin B, vitamin B2, niasin ve C vitaminidir.

Şifa Sağladığı Bilinen Hastalıklar:

Çörekotu hastalıklarda kullanılabileceği gibi günlükte kullanılabilir. Fazla tüketilmediği zaman hiç bir yan tesiri yoktur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun mikroplara karşı direnci arttırır. Kanserden gribe aids‘ye kadar bir çok hastalıkta kullanılır. İltihap engelleyicidir. Nefes darlığı ve solunum yolları için ideal bir bitkidir. Çörekotu yağının meme, prostat, cilt kanseri gibi kanser türlerinde hücrelerin gelişmesini yavaşlattığı görülür. Bayanlarda vajinal ve rahim iltihaplarınna iyi gelir. Şeker hastalığına karşı faydalıdır. Egzama türü hastalıklarda çörekotu son derece faydalıdır. romatizmal hastalıklar, mide rahatsızlıklarında, böbrekte, kalp damar hastalıklarında şifa için bire birdir. Kolestrolu düşürür, iyi bir antioksidandır. Acı maddesinden dolayı iştah açıcıdır. Uyarıcı ve idrar söktürücü etkisi vardır. Baş ağrısını giderir, bağırsak kurtlarını düşür. Diş ağrısı için, sirke ile kaynatılarak ağız gargara yapılırsa diş ağrısını giderir ve dişteki iltihabı kurutur. Hiper tansiyonda faydalıdır.

Kullanım Şekli:

Çörekotu güzel kokusundan dolayı baharat olarak kullanılır. Kurutulan tohumları baharat olarak, suda kaynatılarak ya da yağı çıkarılarak kullanabilirsiniz. Çörekotunun tohumlarından elde edilen çörek otu yağı saç dökülmesi ve kepeğe karşı etkilidir. Sirkeyle kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarını hafifletir. Suyu ile sivilcelere yapılan pansuman cilde iyi gelir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp