Ayrık Otu Yararı Ve Faydası Hakkında Bilgiler

Ayrık Otu Yararı Ve Faydası Hakkında Bilgiler :

Ayrık kökü (ayrık otu) özellikleri

* Dünyanın her tarafında yetişir. Kökü kullanılır
* Mekke ayrığı ve domuz ayrığı gibi birkaç kısma ayrılır

Ayrık kökü (ayrık otu) faydaları
* Buğdaygillerden olan yabani bir bitkidir. Sarımtırak ve beyaz renktedir. İlk ve sonbahar aylarında toplanarak, gölgede kurutulur. Köklerinde yüksek miktarda potas ve şeker vardır.
* İltihaplı hastalıklarda yumuşatıcı ve ferrahlatıcı olarak kullanılrr. Bu bitkinin idrar söktürücü etkisi meşhurdur
* 20 gram ayrık kökü bir litre suda haşlanarak çay gibi içilir. Kaynarken içine limon atılırsa daha güzel olur. Böbrek ve idrar yollarında meydana gelen iltihap ve taşları giderir. Mesane nezlesini önler.
* 4 gram kadar mestaki,ayrık suyuna katılıp içilirse kanı temizler, balgamı keser ve vücuda zindelik verir.
* Albamin‘i atar, nefrit ve nikiris‘e iyi gelir. 50 gram ayrık otu bir litre suda kaynatılıp içilirse sarılık hastalı ğma iyi gelir.

Bu etkileri sağlamak üzere, tarla ayrığının rizomlan ilkbahar mevsiminde ya da sonbaharın başlarında toprağı kazılarak sökülür. Yıkanarak iyice temizlenir. Gölgede ya da güneşte kurutulur. Kurutulmuş rizomdan 2 tatlı kaşığı alınır, l bardak suyla kaynama noktasına kadar ısıtılır. Daha sonra ateş kısılarak 10 dakika daha ısıtma sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir. Ancak, tadı çok kötü olduğundan bal, limon ya da naneyle tatlandırılır.

• Tarla ayrığı ayrıca egzama ve cilt hastalıklarının iyileştirilmesinde etkili olur.
• Romatizma ağrılarını hafifletir.
Bu etkilerinden yararlanmak için, yukarıda tarifi verilen dekoksiyon, şikayet edilen yerlere dıştan uygulanır.
• İdrar yolları enfeksiyonlarının iyileştirilmesinde, sistit (mesane iltihabı) ve prostatitte (prostat iltihabı) etkili olur.
• İdrar söktürücüdür.
• Kanı ve bedendeki toksik maddeleri temizler.
• Böbrek ve mesane taşlarının atılmasına yardımcı olur.
• Bedeni güçlendirici bir toniktir.

Ayrık Otu Faydaları (Ayrık Kökü) Zararları, Ayrık Otu kökü Faydaları, Yararları, Kullanımı, İle Mücadele, Faydası, Kitabı, Ayrık Otu Nedir, Ne İşe Yarar ve Ayrık Kökü Faydaları İle Alakalı Bitki Bilgileri…
Büyük ayrıkotu, küçük ayrıkotu diye iki türlüsü vardır.
En çok kullanılan yeri, toprak içinde bulunan, gövdesidir. Bu gövde beyaz, sarımtırak renktedir. İlk ve sonbaharlarda toplanıp kurutulur ve kullanılır.

Eski hekimlikte çok beğenilmiş, ilaç olarak çok kullanılmış olan nebatlardandır. Bu nebatın da sidik söktürücü hassası bundan önceki (Ayıüzümü) gibi gayet meşhurdur.
Hastaya sükunet, rahatlık verir. Vücudu kuvvetlendirir. Kanı temizler. Diğer İsimleri
Ayrıkkökü, Chiendent, Triticum repens, Agropyron repens Botanik Bilgi
Buğdaygillerden yabani bir bitkidir. Sarımtırak beyaz renkteki kökü kullanılır, ilkbahar ve Sonbahar aylarında toplanıp, kurutulur.Köklerinde yüksek miktarlarda potar ve şeker vardır.Mekkeayrığı (İdrisotu, Andropogon) denilen çeşidi de, ayrıkotunun özelliklerini taşır. Domuzayrığı (Cynodon dactylon) ise, zararlıdır.

Bilinen Bileşimi
Müsilaj, saponin, şeker, triticin, glikovalin, leviloz, potasyum, demir, silisyum, potar, inozit, inulin, tritisin, manit, provitamin A, vitamin C.

Özellilleri
Diüretik / idrar söktürücü, depüratif / kanı temizleyici, sedatif / gevşetici, ekspektonan / balgam söktürücü, antifebril / ateş düşürücü, antihelmintik / bağırsak kurtlarını düşürücü, koleretik / safra akımını sağlayıcı.

Faydaları
İltihaplı hastalıklarda rahatlatıcı ve ferahlatıcı olarak kullanılır. Bu bitkinin idrar söktürücü özelliği yaygındır. Albümin‘i atar. Nefrit ve Nikris‘te de faydalıdır. Kullanım Şekli ve Dozu
2 çorba kaşığı kıyılmış bitki 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa birer çay bardağı yemeklerden evvel içilir.

AYRIKOTU (Agropynım repens) Büyük ve küçük ay-rıkotu diye iki türlüsü vardır. En çok kullanılan yeri, toprak içinde bulunan gövdesidir. Bu gövde beyaz sarımtrak renktedir. İlk ve sonbaharlarda toplanıp kurutulur. Ayrık Otu (Ayrık kökü) (Agropyrum repens)
30 cm'den 1 metreye kadar uzayabilen, yabani, otsu bir bitkidir. İçerisinde potasyum, demir gibi mineraller, A ve B vitaminleri ile saponinler, şeker, triticin, glikovalin, müsilaj gibi maddeler ve uçucu yağ bulunur.

Ayrık Otunun Faydaları ve Etkileri
Vücudu kuvvetlendirir ve kanı temizler. Özellikle ateşli hastalıklarda hastayı rahatlatıcı etkiye sahiptir. İdrar söktürücüdür. Böbrek iltihaplarını giderir. Böbreklerdeki ve mesanedeki kum ve taşları düşürmeye yardımcı olur. Prostata karşı koruyucudur. Ergenlik sivilceleri başta olmak üzere deri hastalıklarına karşı da faydalıdır. Romatizma ve gut şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur.

Ayrık Otu Nasıl Kullanılır?
Ayrık otu kökleriyle birlikte kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır. Ayrık otunun, asıl kullanılan yeri Ayrık kökü denilen kök kısımlarıdır.

Bu türlerden bazıları tarıma çok zararlı iken, kimi türleri dehayvan yemi ya da çim bitkisi olarak özellikle yetiştirilmektedir. Ayrıkotutürlerinden konumuzla en çok ilgili olan Tarla ayrığı (A.repens) da tarıma zararlıdır. Çünkü, kendi haline bırakılırsa kısa zamanda tarlaları kaplar. Kısaca ayrıkotu diyeceğimiz bu bitki 30 -150 cm. boylanabilen, rizom köklü (kök gövdeli), çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. Tarlalardan başka, yol kenarları ve bahçelerde de çok görülür. Yeşil gövdesi silindirik biçimli ve boğumlu, yapraklan yeşil ve düzdür. Mayıs-temmuz ayları arasında küçük başaklar halinde açan çiçekleri yeşil renkli ve pek gösterişsizdir. Bitki, bu çiçeklerinden oluşan tohumlarının dökülmesiyle, özellikle rizomlarının sürgün vermesiyle ya da toprağa değen yerde, gövdelerinin yeniden kök atmasıyla çoğalır.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı
Tarla ayrığı rizomları polisakkarit bir madde olan tritisin ile uçucu yağ, yapışkan bitki sıvısı, potasyum, salisilik asit, saponin ve mikrop kırıcı bazı maddeleri içerir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp