Akdiken Otunun Faydaları

Akdiken Otunun Faydaları : Görünümü: Çok dallı, dikenli, san-yeşil çiçekler açan, küçük bir ağaç türüdür. Kabuklan kolay soyulur. Boyu 4-8 metreye ulaşır. Eski dalların kabuklan gövdenin kabuklanna benzer, genç dalların kabuklan ise kırmızı, kahverengi ve parlaktır.Bir yıllık dalların ucunda dikenler biter. Meyvelerinin tadı biraz mayhoş ve acıdır. Çiçeklenme dönemi mayıs-haziran aylandır. 10-12 gün süre ile ağacm üstünde kalırlar.
 
Toplanması ve Kurutulması: Akdiken ormanlarda yetişir, nemli yerleri sever. Yurdumuzda Kuzey Anadolu dağlannda rastlanmaktadır. Akdiken meyvelerinin saplan alınmadan eylül-ekim aylarında toplanmalıdır. Meyveleri 30-60 derecede kurutulur.
 
Kimyevi Terkibi: Akdiken meyveleri yüzde 1 oranında oksimetil antrakinon içermektedir.
 
Tıpta Kullanım Alanları: Akdiken ağacmm meyveleri laksatif etki yapar. Bu etki meyveler yenildikten 8-10 saat sonra ortaya çıkar. Akdiken ağacı meyveleri, papatya, kedi otu kökleri ve mısır püskülü ile demlenerek kullanılırsa bağırsak yollan problemlerini ortadan kaldırır.
 

ABD’nin Kuzeybatı bölgesinde California Alaska’ya kadar olan kesimde doğal olarak yetişen akdiken büyük bir çalı ya da küçük bir ağaç olarak büyüyebilmektedir. Boyu 15 metreye kadar uzayabilen bitki 20-50 santimetre arasında gövde kalınlığına sahiptir.

Küçük çiçekleri renkleri yeşile çalan 5 sarı yaprak açar. Akdikenin meyvesi koyu bordo, mor, siyaha yakın renklerde olabilir ve 3 adet tohumu vardır.

Botanik adı “Cascara Sagrada” olan akdiken kabuğunun elde edildiği “Rhamnus purshiana” ağacı genellikle 1500 metrenin altındaki rakımlarda nemli toprakta yetişir.

Çok güçlü bir laksatif (bağırsakları yumuşatıcı) olan akdiken kabuğu kullanılmadan önce aktif kimyasallardan arınması için 1 yıl bekletilmelidir. Akdikenin diğer adları cehr, cehri, topalak, gövemeriği, güvemeriği, geyikdikeni ve beyaz dikendir.

  • Kabızlık giderir
  • Bağırsakları temizlemek için kullanılır (kolonoskopi öncesi)
  • Basur tedavisinde yardımcı olarak kullanılır

Akdiken Çayı Nasıl Hazırlanır?

Akdiken çayını hazırlamak için 1 çay kaşığı akdiken kabuğunu kaynamış 3 bardak suya atarak 20 dakika kadar bekletin. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra günde 1-2 bardak tüketebilirsiniz. Akdiken çayı oldukça acıdır ve sade olarak kullanırsanız tadı hoşunuza gitmeyebilir. Bu acılığı kırmak için daha tatlı olan anason gibi bitkilerden bir miktar katabilir veya balla tatlandırabilirsiniz.

Akdikenin Sağlığa Faydaları

Akdiken genellikle doğal müshil olarak bağırsak sorunları ve kronik kabızlık tedavisinde kullanılır. Kabızlık için kullanılan doğal ürünler arasında en eski ve en etkili bitkiler arasında yer almaktadır. Bitki çayı tüketildikten 6-12 saat sonra bağırsak hareketleri başlar. Eğer kabızlığa karşı sürekli akdiken çayı kullanırsanız diğer yan etkileri dışında bağırsakların doğal çalışma sistemini bozabilirsiniz.

Akdiken ayrıca safra salgılarını arttırdığı için safra kesesi taşlarının tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir.

Kabızlığa karşı kullanımı ve bağırsakları yumuşatıcı özelliği dolayısıyla basuru olanlarda tuvalete çıkmayı kolaylaştırmak ve basurun belirtilerini hafifletmek için kullanılabilir. Ancak kanamalı basuru olanlara akdiken çayı tavsiye edilmez.

Akdikenin Yan Etkileri

Akdiken çayının aşırı tüketimi bağırsak dokusuna zarar verebileceğinden günde 2-3 bardaktan fazla ve 1 haftadan uzun sürelerde tüketilmesi önerilmez. Hamilelik veya emzirme döneminde olan kadınların akdiken çayı tüketmemesi gerekir. Daha önceden mide veya bağırsak iltihaplanması, mide kanaması, mide ülseri gibi rahatsızlıkları bulunanlar akdiken çayı tüketmemelidir. Akdiken bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bazı ilaçlar bitkiyle etkileşime geçebilir ve etkileri yüksek oranda azalıp artabilir. Bu nedenle düzenli olarak ilaç kullananların akdiken ürünleri kullanmaya başlamadan önce doktora danışmaları gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp