Taylan Kümeli Pilates

Taylan Kümeli Pilates :

PİLATES 



Pilates''''in sekiz temel ilkesi (Joseph Pilates''''in öğretilerine dayanır, 20. yüzyıl başları) rahatlama, koordinasyon, sıraya girme, dayanıklılık, konsantrasyon, nefes alma ve akıcı hareketlerdir. Pilates’in temel faydaları, vücutlarını şekle sokmayı isteyen insanlar için, duruşu geliştirmesi ve kaslara daha uzun ve ince bir görünüm kazandırmasıdır. Ancak doğru bir şekilde öğretildiğinde, daha pek çok faydası vardır. Herkes kendini Pilates öğretmeni olarak yetiştirebilir, yine de bir sınıf/stüdyo/öğretmen aradığınızda güvenilirliklerinden emin olun.

Pilates Nedir?



Pilates Metodu veya Pilates yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates (1880-1967) tarafından geliştirilmiş fiziksel fitness sistemi.

Joseph Pilates Pilates metodu üzerine en az iki kitap yazdı: Return to Life through Contrology ve Your Health: A Corrective System of Exercising That Revolutionizes the Entire Field of Physical Education.

Pilates metodunun zihnin kaslar üzerindeki kullanımını desteklediği için Contrology (Kontrol bilimi) olarak adlandı. Pilates, bedenin dengeli tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine yoğunlaşılan bir egzersiz programıdır. Nefes egzersizi teknikleri de yer almaktadır.

Egzersiz sistemi


Pilates''de her bir egzersizin çok kez tekrarı yerine daha az sayıda, tam, kontrol ve belirli bir biçim içinde uygulanması tercih edilir. Joseph Pilates 500 belirli egzersiz tasarladı. Ona göre zihinsel ve fiziksel sağlık birbiri için gerekliydi. Hareketler akıcıydı ve nefes, kontrol ve

konsantrasyonla birleştirilmişti. Sonuç artan esneklik, güç, beden farkındalığı, enerji ve gelişmiş zihinsel konsantrasyondur. Pilates ayrıca daha iyi sonuçlar alabilmek için egzersizinin beş ana aletini de tasarlamıştı. Karın, alt sırt ve kaba etler vücudun geri kalanının özgürce hareket etmesi için destekleniyor ve güçlendiriliyor Pilates programında.

Pilates uygulayıcıları eğitimlerinde, güç ve esneklik inşa edebilmek için kendi vücut ağırlıklarını kullanmaktadırlar. Bunu yüksek düzeyde kardiovasküler egzersiz üzerine yoğunlaşmadan gerçekleştirmeyi hedeflerler. Günümüzde Pilates pek çok fizyoterapist tarafından rehabilitasyon sürecinin bir parçası olarak kullanılmaktadır.

Pilatesin 6 prensibi

Konsantrasyon :
Pilates yaparken hareketlere yoğunlaşmak,bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasların kullanılıp, hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekir.

Kontrol :
Pilates metodunda kontrol çok önemlidir. Kontrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması, olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.

Merkezleme :
Pilates Metodu’nda ,doğru hareket sanatlarında olduğu gibi merkez, göbek, bel ve kalça çevresidir. İç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme, üst bedenin stabilitesini ve esnemeyi, uzamayı sağlar.

Akıcı hareket :
Hareketler acele edilmeden, her noktadan tek tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.

Kesinlik :
Hareketler belirsizce değil, hakkı verilerek tam yapılmalıdır. Hareket sekansları birbirleri içinde ve birbirleri arasında koordine olmalıdır.

Nefes :
Nefes alıp verme, panik olmadan sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamamıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece, nefes tamamen boşaltılıp, kan temizlenmiş olur.

Pilatesin Faydaları Nelerdir?
Bu egzersizi yapmak istiyorsanız öncelikle pilates nedir veya pilates nasıl yapılır sorusuna cevap aramaktan önce pilatesin faydalarını öğrenmenizde yarar vardır. Bu egzersiz ile birlikte vücudunuz hiç olmadığı kadar dengeli olmaya başlayacak ve esneklik kazanacaktır ve vücuttaki duruş bozukluklarını düzenler. Sırf burada söylediğimiz birkaç madde bile pilatesin faydaları hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak ve en kısa sürede egzersizlere başlamanızı sağlayacaktır. Pilatesin faydalarını öğrendiysek artık motivasyonumuz da artmış durumdadır.

Pilates Ne İşe Yarar ?
Bugünlerde birçok farklı spor salonunda insanlara pilates nedir, nasıl yapılır, Pilatesin faydaları ,ne işe yarar konularında çeşitli bilgiler verilmektedir. Buralarda vücut tipine uygun olarak çeşitli teknikler uygulanmakta ve böylelikle de vücudun çok daha incelmesi sağlanmaktadır. Fakat biz salonlarda değil egzersizleri evde yapacağız.

Evde Pilates Yapmanın Keyfini Çıkarın
Spor salonuna gidemiyorum diye üzülmeyin, bu egzersizi kendi başınıza da rahatlıkla yapabilirsiniz. Gerek satın alacağınız setlerle gelen gerekse yapacağınız ufak araştırmalar ile evde pilates nasıl yapılır sorusu hakkında ayrıntılı cevaplara sahip olabilirsiniz. Böylelikle de günün her vaktinde, evinizin rahatlığı içerisinde gerekli noktalara dikkat ederek pilates yapabilir, bir yanda incelip sağlıklı bir görümüne ulaşırken diğer bir yandan da evde pilates yapma konusunda istediğiniz gibi bilgi sahibi olma şansını da yakalayabilirsiniz.

Doğru bir şekilde durmak öğrenildiği zaman ise pilates topu ile farklı bölgeleri çalıştıracak egzersiz yöntemlerini kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu topu doğru nefes teknikleri ile beraber yaptığınız takdirde vücudunuzun her bir bölgesi kısa bir süre sonrasında şekillenmeye başlayacaktır. Ancak pilates nedir, pilates nasıl yapılır sorusuna yalnızca bu top ile yapılan egzersizler ile cevap verilmemelidir. Çünkü yapacağınız araştırmalar ile de görebileceğiniz üzere şimdilerde birçok yerde pilates seti adı verilmiş malzemeler satılmaktadır. Bu setlerin içerikleri değişmiş olsa da birçoğunda pilates nedir ve pilates nasıl yapılır denildiği zaman söylenecek egzersiz türleri için gerekli olan materyaller yer almaktadır.

Pilates Hareketleri

1. Adım: Pilates hareketlerini uygulayabilmek için mutlaka bir pilates topunuz olması gerekiyor. Pilates topunu internetten veya Spor malzemeleri satan yerlerden edinebilirsiniz.

2. Adım: Pilates topunu düz bir zemine yerleştirin.

3. Adım: Bacaklarını 90 derece olacak ve içe bakacak şekilde dengede durun ve karnınızdaki ağrıyı hissedin.

4. Adım: Pilates Topu üzerinde dengede iken sağ el sol tarafta uzanabildiği noktaya kadar uzatılır. 4. ve 5. adımlar birleştirilerek yapılmalıdır.

5. Adım: 4. adımda yapılan işlemin tam tersi yapılmalıdır. Sol el ters tarafa uzanabildiği en uzak noktaya kadar uzatılmalıdır.

6. Adım: Pilates topu üzerinde dengede dik bir şekilde durulur ve karın kaslarının çalıştırılması sağlanır. Aynı zamanda bir sonraki adıma hazırlanılır.

7. Adım: Eller çapraz bir şekilde göğüs üzerinde birleştirilir ve 8. adıma devam edilir.

8. Adım: Eller göğüs üzerinde çapraz olarak dururken pilates topu bel boşluğuna gelecek şekilde pozisyon alınır ve bacaklarınızdaki ağrıyı hissedene kadar bu pozisyonda beklenir. Ağrıyı hissettikten 8 saniye sonra hareket bırakılır.

9. Adım: Bir önceki hareketin devamı olarak vücudun üst bölgesi öne getirilir ve 10. adım tekrarlanır. 9 ve 10. hareketler birlikte yapılmalıdır. Bu hareketler karın kaslarınızı çalıştırır. Özellikle göbek bölgesindeki kilolarından rahatsız olanların uygulaması gereken bir harekettir.

10. Adım: Üstteki hareketle birleştirilerek 3 set 8 kez tekrar edilmelidir. Set aralarında karın top üzerinde yatarak dinlendirilmelidir.

11. Adım: Pilates Topu üzerinde dik ve bacaklar yere 90 derece olacak ve omuz genişliğinde açık olacak biçimde yerleştirilir ve bir sonraki harekete devam edilir.

12. Adım: Top üzerinde dengede iken sol bacak yere parelel olacak şekilde kaldırılır ve indirilir. Bu hareket 3 set 8 kez olarak tekrarlanır.

Adım 13: Bu hareketi yaparken avuç açık bir şekilde topa sabitlenmelidir.

14. Adım: Bu sefer sağ bacak yere parelel olacak biçimde kaldırılır ve indirilir. 3 set 8 kez yapılmalıdır.

15. Adım: Pilates minderinin üzerine uzanılır ve Pilates topu bacakların arasına alınır ve bir sonraki adıma devam edilir.

16. Adım: Pilates topu ayaklar ile sıkıştırılır.

17. Adım: Pilates topu yere 90 derece olacak biçimde yavaşça kaldırılır. Bu hareketteki önemli nokta hareketi yavaş yapmaktır. 17.adım ve 18. adım birleştirilerek tekrarlanır.

18. Adım: 3 set 8 kez periyodunda tekrarlanan topu yavaşça kaldırıp indirme hareketinin her setin sonunda top yere yaklaşınca (45Derece) o pozisyonda 8 saniye beklenir ve set bitirilir.

19. Adım: Pilates topu bel boşluğunu dolduracak şekilde duvar ile sırt arasına alınır.

20. Adım: Yavaşça çömelme hareketi yapılır.

21. Adım: Bacaklar 90 derece kırılınca kalkışa geçilir.

22. Adım: Bu hareket 3 set 8 kez şeklinde tekrarlanır. Hareketin püf noktası yavaş yapılmasıdır. Bu hareket ile karın kası,kalça, üst bacak kasları çalıştırılır. Özellikle basen bölgesinde kiloları bulunan kişilerin düzenli uygulamasında yarar vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp