Taylan Kümeli Doğal Bitkisel Hormonlar

Taylan Kümeli Doğal Bitkisel Hormonlar :

 Doğal Bitkisel Hormonlar



Birçok bitki, insan vücudunda az bulunan hormon benzeri etkiler gösteren doğal kimyasal maddeler içermektedir. Bitkisel östrojen ve bitkisel progesteron olarak adlandırılan bu bitkisel hormonlar menopoz sonrası bazı şikâyetlerden korunmaya yardımcı olurlar.
 
Bitkisel hormonlar bakımdan zengin olan bitkiler şunlardır:
 
Tohumlar (Ketentohumu, balkabağı tohumu, susam tohumu, ayçiçeği tohumu ve filizlenmiş tohumlar)
 
Sert kabuklu yemişler (Fındık, ceviz, badem ve bunların yağları)
 
Taze meyveler (Muz, elma, kivi)
 
Rafine edilmemiş tahıllar (Tüm tahıllar)
 
Kurutulmuş meyveler
 
Baklagiller
 
Sebzeler (Koyu yeşil yapraklılar)
 
Pişirilen otlar (Sarmısak, zencefil, maydanoz, biberiye, ısırganotu, adaçayı)
 
Bal (Ayrıca arı sütü ve poleni takviyesi)
 
Osteoporoz diyetinde günde en az beş porsiyon meyve, sebze veya salata yemeyi hedeflemek gerekmektedir. Bu ilk başta zor gibi görünebilir, fakat sabah kahvaltısındanakşam yemeğine, öğün aralarında ve öğün sırasında yenebilen bitkisel hormon içeren besinlerle kolaylıkla bir diyet uygulanabilir.
 

Temel yağ asitleri

 
Temel yağ asitleri (Omega 3 ve Omega 6) bakımından zengin bir diyetin bağırsaklarda kalsiyum emilimini uyardığı, idrarda kalsiyum kaybını azalttığı ve kemiklerde kalsiyum birikimi artışını tetiklediği bilinmektedir. Temel yağ asitleri tüketimini artırmanız dolayısıyla kalsiyum emiliminizi desteklemenin yanı sıra osteoporoza karşı korunmanızı da kolaylaştıracaktır.
 

Doymuş yağlar

 
Doymuş yağlar bakımından yüksek bir tüketim kemik minerali ve magnezyumun bağırsaklardan emilimini azaltacağından vücutta kalsiyum eksikliğine yol açacak ve kemik kırıkları riskinde önemli bir artışa neden olacaktır. Düşük bir yağ tüketimi de sağlık için eşit ölçüde zararlı olduğundan ideal olarak yağ tüketiminizin günlük kalorinizin %30''''unu aşmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Doymuş yağların ise bu oran içinde %10''''u aşmaması tavsiye edilmektedir. Bunu yapabilmenin ve doğruluğunu anlayabilmenin yollan karbonhidrat içeren besinlere yönelmek, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, az yağlı süt ve ürünlerini tercih etmek, kızartmalarda tava yerine ızgarayı kullanmak, hamur işlerini azaltmaktan geçmektedir.
 
Lifli gıdalar
 
Başlıca lif kaynakları tam tahıl unlarından yapılmış ekmekler, kepekli makarna ve esmerpirinç gibi rafine edilmemiş karışık karbonhidratlardır. Çok fazla lif tüketmek menopoz semptomlarını körükleyebilir ve osteoporoz riskini artırır. Önerilen lifli tüketimi günde 30 gr.''''dır. Ancak ortalama lif tüketimi 20 gr. olduğundan aşırı lif osteoporoz için çok az bir risk oluşturmaktadır.
 
Proteinli gıdalar
 
Kemik ağırlığının yaklaşık üçte birini oluşturan proteinler, kalsiyum ile diğer tuzların üzerinde biriktiği çatıyı oluşturmaktadır. Düşük ya da aşırı protein alımı osteoporoz riskini artırır. Erişkinler için yaşa ve cinsiyete bağlı olarak önerilen protein miktarı 40-55 gr arasındadır. Herhangi bir nedenden ötürü protein aliminizin düşük olduğunu düşünüyorsanız bunu artırmak için doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı et ve tam yağlı süt ürünlerinin tüketimini artırmak yerine daha fazla balık, beyaz et, işlenmemiş tahıllar, sert kabuklu yemişler ve fasulye yemelisiniz.
 
Vitamin, mineral ve esas elementler
 
Yaşamımızın ilk evrelerinde tükettiğimiz sofra tuzunun sonraki yaşam evrelerinde yüksek kan basıncı ya da inme riskiyle bağlantılı olduğunu hepimiz az çok biliriz. Yüksek sodyum alımı kalsiyum kaybını artırır. Bu bakımdan sadece tuz tüketiminizi azaltarak osteoporozu önlemeye yardımcı olabilirsiniz, ideal olarak diyetinizde günlük tüketiminiz 4- 6 gr.''''ı geçmemelidir. Bunun yanı sıra potasyum alimim artırmak için de deniz ürünleri, taze meyve, meyve suyu, meyveli yoğurt, sebze, baklagiller ve kepekli kahvaltılıklardan bolca tüketmelisiniz.Mineral içeriklerini korumak içinse sebzeleri haşlamak yerine buharda pişirin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp