Mustafa Eraslan Böbrek Yetmezliği

Mustafa Eraslan Böbrek Yetmezliği : Böbreğin normalde yaptığı görevlerin azalmasına böbrek yetmezliği denir. Böbrek yetmezliği geliştiğinde böbreklerin şu görevlerinde önemli sekmeler olur.

-Zararlı(toksik) maddelerin vücuttan idrar yoluyla uzaklaştırılması
-Fazla suyun uzaklaştırılması
-Kan basıncının (tansiyon) kontrol edilmesine yardım
-Kan hücrelerinin yapımının kontrol edilmesine yardım
-Kemiğin güçlenmesine yardım
Sağlıklı bir böbrek bütün bu görevleri yerine getirebilir.Kişide böbrek yetmezliğine ait şikayet ve bulguların oluşması için her iki böbreğinde görevlerini yapmamış olması gerekir.

Böbrek Yetmezliği Nedenleri:


Böbrekler, görevlerini çeşitli faktörlerle ve geriye dönüşümsüz olarak yapamamasından dolayı, ortaya çıkan durumdur.
-Kronik böbrek yetmezliğinin sebepleri
-Yüksek tansiyon
-Sistemik hastaklıklar(şeker hastalığı, ailevi akdeniz ateşi vb.)
-Böbrek kisitleri
-Kanamalar
-Bazı ilaçlar
-Glomerüluneferit
-Veziko-Üretral reflü
-Bilinmeyen sebepler

KRONİK ve AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ:

Akut Böbrek Yetmezliği: Böbrek işlevlerinin birkaç saat veya hafta gibi kısa bir sürede aniden bozulmasıdır.Böbreğin özellikle zararlı yıkım ürünlerini vücuttan atma ve sıvı-tuz dengesini düzenleme işlevleri bozulur.Böbrek işlevi, nedene bağlı olarak birkaç hafta veya ay süresinde bozuk devam edebilir ve bu sürede bazen geçici bir diyaliz uygulanması gerekebilir.Akut böbrek yetmezliği böbrek öncesi, böbreğin kendine ya da idrar yollarına ait nedenlerden doğabilir.En sık görülen neden kan kaybı, şiddetli kusma, ishal, yanık gibi böbreğe gelen kan akımının azalmasına yol açan sıvı kaybı durumlarıdır.Çeşitli ilaçlar, zehirler ve nefritlere bağlı olarak böbrek dokusunun zedelenmesi ve taş, erkeklerde prostat büyümesi gibi sebeplerle idrar yollarında tıkanıklık gelişmesi de akut böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Tedavisi yol açan nedene göre değişiklik gösterir.Çoğunlukla geri dönüşümlü bir durumdur ancak bazı hastalarda kalıcı böbrek işlev bozukluğunu gelişebilir.

Kronik Böbrek Yetmezliği:

Böbreğin tüm işlevlerinin kalıcı ve ilerleyici bir biçimde bozulmasıdır.Geri dönüşlü bir durum değildir.Ancak, hipertansiyon etkin bir şekilde kontrolü, diyet uygulnması, yeterli sıvı alınması, bazı ilaçların kullanımından sakınılması ve düzenli kontrol gibi önlemlerle böbrek işlev bozukluklarının büyük ölçüde yavaşlatmak olasıdır.Ülkemizde görülen kronik böbrek yetmezliklerinin 2 nedeni şeker hastalığı ve yüksek tansiyondur.Bu hastalıklarda tuz kısıtlanması, düzenli egzersiz yapılması ve kilo verilmesi gibi yaşam tarzı değişikliklerinin uygulanması, kan şekerinin ve kan basıncının etkin bir şekilde kontrol edilmesi ve düzenli izlem gibi önlemlerle böbrek yetmezliği gelişimini önlemek olanaklıdır.Böbrek yetersizliği gelişip ilerledikçe, böbreğin fonksiyonlarının bozulması sonucu birçok sorun ortaya çıkar.

-Vücuda zararlı olan üre ve kreatin gibi maddeler birikir
-Su ve sodyum vücutta birikir.Bunun sonunda kan basıncı yükselir ve vücutta şişlikler meydana gelir
-Kansızlık gelişir
-Kemik gelişimi bozulur
-Kanda potasyum düzeyi yükselir ve buna istinaden kalp ritminde bozukluklar görülebilir
-Kalp ve damar hastalıkları gelişebilir
-Halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, kaşıntı, ağızda kötü koku, bacaklarda his bozukluğu ve huzursuzluk, nefes darlığı, ruhsal bozukluklar ve şuur bulanıklığı gibi yakınmalar ortaya çıkabilir.
-Böbrek işlevinin ileri derecede bozulduğu son aşamada yaşamın devam edebilmesi için diyaliz ya da böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekir.

Böbrek Yetmezliği Belirtileri:

-Anormal idrar tahlili sonucu
-Hipertansiyon
-Kilo kaybı
-Kusma
-Keyifsizlik
-Baş ağrısı
-İdrara çıkmada azalma
-Bitkinlik
-Zihin bulanıklığı
-Kas seyirmeleri ve kramplar
-Gastrointestinal kanama
-Ciltte sarımsı kahverengi sertliklrt
-Kaşınma

Böbrek Yetmezliği TEDAVİSİ

Tedavide amaç;ABY'ne sebep olan faktörü ortadan kaldırmaktır.Sıvı elektrolit kaybı süratle düzeltilmelidir.Dürezle birlikte ağırlık takibi yapılmalıdır.ABY olan bir hasta gnde 05 meq/lt'den fazla ise iyon değiştirici reçineler tavsiye edilir.Kayaxalate 20-50 gr veyasorbital 100ml sıvı ile ağız yoluyla verilir.Amaç konstipasyondan korunmak.%10'luk Ca glukonat veya %20 glukoz kristalize 20-30 ünite insülin ile birlikte verilerek K+ hücre içine sokulabilir.
ABY'li hastaya K+ patatesten sakınılır.Diurez evresinde hasat bol idrar çıkardığından sıvı kısıtlanmaz süt gibi besinlerden 25-30 hatta 60gr verilir.ABY'de aşırı sıvı endikasyonu aşırı sıvı yüklenen ve akciğer ödemi gelişen hastalarda nefrotoksik maddelerin uzaklaştırılması gerektiğinde uygulanır.

DİYALİZLE TEDAVİ YÖNTEMLERİ:

Diyaliz, vücuttaki fazla suyu ve atık maddeleri filter ederek vücuttan atılmasını sağlayan yöntemdir.
2 çeşit diyaliz vardır.
-Hemodiyaliz ve -Periton diyaliz
HEMODİYALİZ:Böbreğin çalışmadığı durumlarda, suni böbrek makineleri kullanarak vücuttaki fazla su ve atık maddelerin vücuttan atılması yöntemidir.Bu diyaliz yönteminde iki iğne yardımı ile kan makinaya gider, filtreden geçer, temizlenip damara geri gönderilir.
PERİTON DİYALİZ:Periton, karın boşluğunda bulunan, karın duvarını ve organları çevreleyen zardır.Periton diyalizi, karın boşluğuna küçük bir ameliyatla yerleştirilen, ince yumuşak, silikondan yapılmış bir tüp (kateter)aracılığı ilr yapılır.

Böbrek Yetmezliğinin BİTKİSEL TEDAVİSİ

Kayış Kıran:

Baklagil türü olan kayış kıran çok yıllık, dikenli bir bitki türüdür.Boş arazi ve kurak yerlerde yetişmekte olup, boyları 30-60cm yüksekliğinde, yer üstünde kısa bir gövde ve bu gövdeden çıkan oldukça çok daldan oluşur.
Bilinen bileşimi:Tanen, zamk, organik asitler, şekerler, radix ononidis, anonin, saponin ve flavon türevleri.

FAYDALARI:

-Böbrekteki taş ve kumları düşürücü etkisi vardır.
-Böbrek ve Mesane iltihaplarını giderir.
-Lenf bezlerinin şişmesi, romatizma, gut, ödeme karşı kullanılmaktadır.
-Deri kaşıntısı ve egzamaya karşı kullanılır.

Altın Otu:

Altın Otu 50-60cm kadar uzayabilen ve sarı renkte çiçek açan otsu bitki türüdür.Altınçiçek, Ölmezçiçek ve Güvenotu isimleriylede bilinir.İçerisinde flavonlar, reçine, kumarin ve acı madde ile bir miktar da uçucu yağ vardır.

FAYDALARI:

İdrar söktürücü, safra ve pankreas salgısını ve mide suyunu arttırıcı ve idrar yollarındaki taşları düşürmeye yardımcıdır.Mesane, prostat ve idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır.Romatizma ve eklem ağrılarını dindirir.Tokluk hissi verir, hazımsızlığa ve basura iyi gelir.
Çiçekli dalları toplanıp kurutulur ve suyla kaynatılarak içilir.Altın otu çayı özellikle idrar söktürücü ve taş düşürücü olarak kullanılır.

Armut:

-Kanı zehirlerden temizler ve tümsalgı bezlerinin normal çalışmasını sağlarlar.
-Sindirimi kolaylaştırır, mideye güç verir.
-Nezlenin daha çabuk iyileşmesini sağlar.
-Çarpıntıyı keser.Yüksek tansiyonu düşürür.
-Bağırsakları yumuşatır ve hazımsızlığı önler.
-Serinlik verir.Susuzluğu önler.
-Böbrekleri çalıştırır.

Turp:

Turp karnı yumuşatır.Sidiği idrar eder.Böbreklerdeki mikropları öldürür.Kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur.Karaciğeri güçlendirir.Suda kaynatılıp ve bir miktar bal katılıp içildiğinde öksürüğü keser.Göğüste bulunan kesif rutubeti ve balgamıyumuşatıp inceltir ve dışarı çıkartır.
Turp, romatizma, siyatik, kumboğa, sarılıkastım ve bronşitte karşı iyi gelir.Kabızlığı önler ve safra taşlarının dökülmesine yardım eder.Turpu buğday unu ile karıştırıp saç ve sakallara sürdüğümüzde saç ve sakalı getirir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp