Zerdeçal

Zerdeçal :

Klinik Özet: Türkiye'de yetişmeyen, vatanı Çin, Hindistan ve Endonezya olan bir bitkidir. Bitkinin kök, sap ve rizomlarından elde edilir. Rutinde baharat ve renk verici madde olarak kullanılır. Oral uygulama iyi tolere edilir. ln vitro çalışmalar ve hayvan çalışmalarında kansere karşı antiproli feratif ve koruyucu etkiler görülse de insan çalışmaları verileri yoktur. Etkimekanizması tam olarak anlaşılmış değildir. lerdeçalın antienflamatuvar ve koleretik etkisi vardır. içerdiği kurkuminoidler ve uçucu yağların her ikiside arıti-inflamatuvar aktiviteden kısmen sorumludurlar. Kurkuminoidler glutatyon transferazı tetıkler ve sitokrom p-4S0'nin güçlü inhibitörleridir.Zerdeçal bir serbest radikal temizleyicisi gibi bir antioksidan olarak lipit peroksidasyonu ve oksidatif DNA hasarını inhibe eder. Somasund 2002 Cancer Res.'da yayımlanan çalışmasında C-jun NH2- terminalkinaz (J K) yolunun inhibisyonu ve teaktif oksijen türlerinin oluşturulması yoluyla zerdeçalın kemoterapinin tetiklediği apoptozu inhibe edebileceğini göstermektedir. Kurkumin aktivite sergilemiştir. Kolon kanserinde koruyucu olabilir. LiJK ve ark. in vitro yaptıkları çalışmada proteinkinaz C ve epidermal büyüme faktörü reseptörü tirozin kinazın güçlü bir inhibitörü olduğunu göstermiştir. Venkatesin N; 2000 yılında yayımlanan Br.]. PHARMACOLde kurkuminin sıçanlarda adriyamisin nefrotoksisitesini önlediğini göstermiştir. KALAMORT ve ark. sıçanlarda kolon kanserinin başlama ve ilerleme aşamalarında kurkuminin kimyasal koruyucu etkisi olduğunu belirtmiştir.Gene Rao ve ark. Cancer res. 1995'de yayımlanan makalelerinde 344 adet erkek sıçanda, diyetteki kurkuminin tetiklediği kolon karsinogenezi üzerindeki kimyasal tetikleri önleyici etkisini araştırmışlardır. Kurkumim uygulamasını kolon adenokarsinomlarını inhibe ettiği gösterilmiştir.

Bileşenleri: Uçucu yağlar (Tunumeron ve Zinhiveren bileşikleri, kurkumin) olmak üzere disinuamovimetan türevleri (kurkiminositler, potasyum,vitaminIer, askorbik asit, karoten, polisakkaritler).

Kullanımı: Kanserden korunmada, kanser tedavisinde, enflamasyon,kolapog, kolasisto kinetik, gastrointestinal şikayetlerde.

Yan Etkileri Ve İlaç Etkileşimleri: Reserpinin ve indometasinin etkisini azaltabilir, antikoagülan-antititrobositlerle kanama riskini artırabilir. Kamptotekin mekloretamin doksoribisin tetiklediği meme kanseri hücre dizileri appopitozunu in vitro inhibe eder. Siklofosfamidin tetiklediği tümör gerilemesini diyeneki zerdeçal hayvan çalışmalarında inhibe eder.Uyarı olarak meme kanseri tedavisi sırasında siklofosfamit gibi sitostatikleri kullananların antitümör faaliyetleri inhibe edebileceği, safra kanalı tıkanması, safra kesesi taşı olan hastaların zerdeçal kullanmamaları tavsiye edilir.

Dozaj: Oral olarak günde 3 kere 200-400 gram.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp