Yüzde Güneş Lekeleri Nasıl Geçer

Yüzde Güneş Lekeleri Nasıl Geçer :

Öncelikle takdire değer yazılarınız ve sabrınız için sizi tebrik ediyorum. Köşenizde yüzündeki lekelerden şikayet eden bir okurunuza yer vermişsiniz. Yaz geçmiş bile olsa bronzlaşmanın modası hiç geçmiyor ve solaryum kullanımı da yaygınlaşmakta. Cilt, vücudu güneş ışınlarına karşı koruma özelliğindedir. Bunu cilde rengini veren melanin isimli pigmenti arttırıp, cildi koyulaştırarak sağlar. Melanin ultraviole ışınları emen ve ışının daha derine ilerlemesine engel olan doğal bir koruyucudur. Güneşten en çok etkilenenler açık tenlilerdir. Çok koyu tenli bireyler ise çok daha az etkilenir. Geç etkiler ise kırışıklıklar, çiller, açık renkli lekeler, kalınlaşmış cilt yüzeyi, genişlemiş kılcal damarlar, pullu oluşumlar ve tümörlerdir. Bu tür cilt değişiklikleri tedavi edilebilir. Ancak önlem almak çok daha yararlıdır. Oluşmuş lekeler için ise kullanılan bazı ilaçlar, medikal peelingler, mikrodermabrazyon, lazer uygulamaları bulunmaktadır. Yüzeysel oluşumlar daha kısa sürede ve iyi tedavi edilir. Bazı lekelerin ve yaraların vakit kaybedilmeden alınması ve patolojik incelemelerinin yapılması tavsiye edilir. Koruma faktörü (SPF) 15 olan bir krem güneşin yakıcı ışınlarının %94 ‘ünü engeller. Güneş koruyucular lekelenme ve yaşlandırıcı etkileri de azaltır. Diğer losyonlar ve yağlar güneş ışınlarını engellemez. Parfüm, kolonya vb. ürünler cildi hassaslaştırıp lekelenmeye zemin hazırlayabilir. Leke tedavisi, akne tedavisi, cilt yenilenmesi amacıyla uygulanan peelinglerden sonra güneşten korunmak şarttır.

Solaryum yanma olmaksızın bronzlaşma amaçlıdır. Uzman biri tarafından cilt renginiz kontrol edilerek uygulanmalıdır. Uzun seans sürelerinden kaçınılmalıdır. Seans aralarında en az 24 saat bırakılmalıdır.

Su, kum, kar, güneş ışığını daha fazla yansıttığından dikkatli olunmalıdır. Güneş, su ve ıslak giysilerden geçer. Yüzerken su içinde olmak ve tişört giymek tamamen koruyucu değildir. Sudan çıktıktan sonra su damlacıkları ile güneş altında kalmak lekelere yol açar. Unutulmamalıdır ki özellikle küçük yaşlarda güneş ışığına kontrolsüz maruz kalmak ilerleyen yaşlarda ciddi sorunlara sebep olabilir. Kendilerini koruyamayacakları için çocuklara bu konuda daha fazla özen gösterilmelidir. Güneş koruyucu, şapka, tişört ihmal edilmemelidir.

Siyah lekeler

1- Gözlük takmaya bağlı olarak burun üzerinde meydana gelen siyah lekenin kaybolması için gözlük takmayı bırakacaksınız veya o kısma baskı yapmayacak gözlük kullanacaksınız. Bir de cildiye uzmanına muayene olunuz.

2- Burun üzerindeki siyah noktaları temizlemek için de plastik cerrahi uzmanına gidebilirsiniz. Estetik ameliyat ile aldırabilirsiniz

Kahverengi lekeler

Vücudunuzdaki kahverengi lekeler doğuştan ise, çillenme veya bazı hastalıklarda olan lekelerdir. Bunlar genellikle kaybolmaz ve ömür boyu devam eder. Ancak estetik cerrahi ile temizlenmesi mümkün olabilir. Bir plastik cerrahi uzmanı ile görüşmenizi tavsiye ederim. Özel hastanelerde veya fakülte hastanesinde yaptırmanız mümkündür.

Yüzde kızarıklık

İzmir‘den “F.U” rumuzlu okuyucu mektubunda özetle diyor ki:

“16 yaşında bir genç kızım. Yüzümde kızarıklıklar var. Burnumun kenarından başlayıp, yüzüme doğru yayıldı. Bazen yüzümün derisi kalınlaşıyor ve kabuk bağlıyor. İlaç kullanınca geçiyor, sonra tekrar başlıyor. Boğazımda balgam birikiyor, konuşmamı etkiliyor. Acaba balgam ile bu yüz kızarıklığı arasında bir ilgi var mı, ne yapmamı tavsiye edersiniz?”

Yüzdeki kızarıklık, derideki kabuklanma ve sertleşme ekzema dediğimiz cilt hastalığına uymaktadır. Kızarma, kaşıntı, bazen sulanma olabilir. Kendiliğinden veya ilaç kullanıldığı zaman kaybolur. Soğuk hava, su, acılı baharatlı gıdalar, bazı hastalıklar, barsak parazitleri, bünyenin hassasiyeti döküntüleri artırır. Stres de bunun artmasına yol açar. Ekzema cildiye bölümünde kolaylıkla tedavi edilebilir. Bazen enfekte olabilir, yani mikrop kapabilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi gerekebilir. Size tavsiyemiz cildiye bölümündeki takiplerinizi bırakmamanızdır. Balgam çıkarmanız sinüzitten, bronşitten olabilir. Bunun için sinüs filmi çektirmeniz, akciğer filmi çektirip baktırmanız iyi olur. Bu nedenle dahiliye ve K.B.B bölümünde muayene olmanız faydalı olur. Akciğer hastalıklarında veya vücudun herhangi bir yerindeki hastalıklarda alerjik reaksiyonlar çıkabilir. Bunun için de bir alerji testi yaptırmanız faydalı olabilir. Cildiye bölümünde takiplerinizi yaptırın. Cilt hastalıklarında görmeden teşhis koymak ve tedavi planlamak uygun değildir.

Ciltte lekeler

4 aylık hamileyim ve yüzümde özellikle burnumun üzerinde kahverengi lekeler çıkmaya başladı. Bunlar daha da artar mı? Gebelik sonrası geçerler mi?

Gebelikte oluşan bu renk değişimleri ve lekelerin ismi “kloazma”dır. Bunlarının oluşmasının nedeni de gebelik hormonlarıdır. Vücudunuzu biraz daha dikkatli incelerseniz yüzünüzdekilere benzer şekilde göğüs uçlarınızın çevresinde kahverengi halkalar oluştuğunu ve göbeğinizin altında da yine kahverengi bir çizgi olduğunu fark edersiniz. Bazı kadınlarda özellikle de esmer olanlarda yüzde yama tarzında bir maskeyi andıran renk değişikliği olmaktadır. Bazı kadınlarda ise özellikle açık tenlilerde bu renk değişiklikleri çillenme şeklinde olur. Dikkat etmeniz gereken güneş ışınlarıdır. Güneş ışınları bu renk değişiklerini şiddetlendirdikleri gibi normalde gebelik sonrası kendiliğinden kaybolan bu lekelerin kalıcı olmasına da neden olabilirler. Bu yüzden eğer güneşe çıkacak iseniz yüzünüze mutlaka koruyucu krem sürünüz. Ayrıca folik asit olarak isimlendirilen bir vitaminin de bu lekelere iyi geldiği tespit edilmiştir. Gebelik için kullandığınız vitamin haplarının içinde folik asidin de olmasına özen gesterin. Her ne kadar piyasada bu lekeleri azalttığını iddia eden kremler satılıyor olsa da genellikle fazla bir işe yaramamaktadırlar. Kendinizi güneşten koruduğunuz ve vitaminlerinizi düzenli bir şekilde aldığınız sürece bu yüzünüzdeki, karnınızdaki ve ayaklarınızın sürtünen iç kısımındaki lekeler doğumdan sonra kendiliğinden kaybolacaklardır.

Güneş lekelerini hafife almayın!

Yaz, güneş, tatil ve deniz mevsimi başlarken uzmanların şu uyarısını aklınızdan kesinlikle çıkarmayın: Aşırı derecede güneşe maruz kalan 40 yaşın üzerindeki kişilerin yüz ve ellerinde oluşan güneş lekeleri mutlaka tedavi edilmedi. Aksi halde bu lekeler, cilt kanserine dönüşebilir.

Uzmanlar, Türkiye gibi güneşli gün sayısı çok olan ülkelerde, güneş lekeleri konusunda dikkatli olmak gerektiğini söylüyor: ‘‘Alında, şakakta, saçların dökülmüş olduğu alanlarda, kulak kepçelerinde ve el üstlerinde görülen güneş lekeleri hafifçe kabarık, kahverengi, üzeri ince pürtüklü bir biçimde kendilerini belli ederler. Bu tablo en çok açık tenli, ince derili kişilerde daha belirgindir. Bu kişiler güneşte fazla kalmamaya dikkat etmelidirler. Güneş lekeleri kendi hallerine bırakılırsa, ilerleyen yıllarda tehlikeli sonuçlara yol açabilirler. Bu ihtimallerden biri de kötü huylu cilt kanserleridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp