Yumuşak Doku Romatizma

Yumuşak Doku Romatizma: Ağrılarınızın Nedeni Yumuşak Doku Romatizması Olabilir

"Her tarafım ağrıyor",

"Gece yeteri kadar uyumama rağmen sabahları hiç uyumamış gibi kalkıyorum", "Yorgunluktan kırılıyorum, hiçbir iş yapamıyorum" …

Bu yakınmalar Fibromiyalji sendromu (FMS) adı verilen yumuşak doku romatizmasına işaret ediyor olabilir. Memorial Antalya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü‘nden Uz. Dr. Feride Ekimler Süslü, kronik ağrı ve yorgunluk sendromu olarak da bilinen “Fibromiyalji sendromu” ve tedavisi için tavsiyelerde bulundu

Sabahları yorgun uyanıyorsanız…

Kas ağrısı, hassasiyet, yorgunluk, halsizlik ve sabahları yaşanan tutukluk halinin fibromiyalji sendromuna işaret edebileceğini belirten Uz. Dr. Süslü, “Uzun süreli ağrılardan sakatlığa kadar gidebilen bu hastalık, sıklıkla 25-55 yaşa arası kadınlarda görülmektedir. Gerçek sebebi tam olarak bilinemeyen yumuşak doku romatizmasına; uyku bozukluklarının, düşmenin, büyük fiziksel travmaların, ani yaşanan ruhsal travmaların, bazı viral hastalıklar ile bazı romatizmal hastalıkların neden olabileceği ileri sürülmektedir. Genetik yatkınlık da, hastalığı tetikleyebilen bir durumdur” dedi.

Ağrı ve halsizlik sosyal yaşamı da olumsuz etkiliyor


Uz. Dr. Süslü, fibromiyalji sendromu ağrılarının sıklıkla boyun ve bel bölgesinde hissedildiğini söyledi ve ekledi: “Yumuşak doku romatizmasının diğer belirtileri arasında ellerde uyuşma, karın ve göğüs ağrısı yer almaktadır. Sindirim sistemindeki düzensizlik, nefes almada çekilen zorluk ve hastada görülen sinirlilik hali de diğer bulgular arasındadır. Gerilim tipi baş ağrısı ve sık idrara çıkma isteği hastalar zor anlar yaşatırken; depresyon ve benzeri şikâyetler de görülmektedir.

Tanı koymak için ağrının süresi ve bölgesi çok önemli

Yumuşak doku romatizmasının teşhisi için özel bir laboratuvar testinin olmadığını ifade eden Uz. Dr. Süslü, “Hastalığın oluşmasında altta yatan sebeplerin incelenmesi için bazı tahliller yapılmaktadır. Ağrılara neden olabilecek diğer bel-boyun hastalıklarının olup olmadığı ile ilgili bilgi sahibi olmak için radyolojik tetkikler önerilmektedir. Ancak, hastalığın en belirgin tanısı ağrının hissedilme süresi ve vücudun hassas bölgelerinde görülen ağrının yaygınlığıdır. Buna göre, önceden tanımlanmış 18 hassas noktaya bası uygulandığında 11 bölgede ağrı hissedilmesi tanıda belirleyicidir” şeklinde konuştu.

“Tedavi süreci hekim kontrolünde olmalı”

Uz. Dr. Süslü hastalığın tedavisi için mutlaka uzman yardımı alınması gerektiğini belirterek şunları kaydetti: “Bulgularda belirgin bir düzelme olana kadar hekim kontrolünde devam etmesi gereken tedavi süreci uzun olabilir. Fibromiyalji sendromunda ağrıları azaltmak ve uykuyu düzenlemek için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Lokal enjeksiyonlar da hastanın şikayetlerini hafifletmek için kullanılabilir. Uzmanlar eşliğinde yapılan sıcak uygulama, derin ısıtıcılar, ağrı kesici “elektriksel stimülasyon yöntemi” ve masajı kapsayan fizik tedavi uygulamaları ile hastanın yaşam kalitesi artırılmaktadır.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp