Yumurtalık Kanserleri

Yumurtalık kanserleri tedavi başarısı zor olan kanserlerden birtanesidir. Amerika'da yapılan araştırmalarda kadınlarda 5. sıklıkta görülen ve aynı zamanda kadınlardaki kanserlere bağlı ölümler arasında 5. sırada yer alan kanser çeşidi yumurtalık kanseridir. Yumurtalık kanseri tanısı geç konulan bir kanser olması bu kanserin önemini belirtmektedir. Yumurtalık kanseri teşhisi koyulan kadınlarda ortalama beş yıllık yaşam süresi %30 dolaylarındadır. Eğer kanser metastaz yani bulunduğu noktadan başka dokulara yayılım yapmamışsa hastaların çoğu beş yıldan daha fazla yaşar.

Her yaşta ortaya çıkabilen bir kanser türü olan yumurtalık kanseri sıklıkla 45‘li yaşlardan sonra görülmektedir. Özellikle menopozdansonra görülme olasılığı artmaktadır. Bu dönemden sonra yaş arttıkça yumurtalık kanseri riski artmaktadır. 70 yaşından sonra en yüksek düzeye yaklaşmaktadır.

Yumurtalık kanseri, köken aldığı dokunun çeşidine göre farklı türlere ayrılır. Bu türlere bağlı olarak da görülme sıklığı ve başlama yaşı değişir. En sık görülen türü ise yüzey epitelyum hücrelerinden köken alan kanserdir.

YUMURTALIK KANSERİ NEDENLERİ

Yumurtalık kanseri için belirtilmiş birkaç neden vardır. Bu nedenlerin arasında en önemlileri hastaların doğum yapmamış olması ve ailesel kanser öyküsüdür. Yumurtalık kanseri az doğum yapan kadınlarda veya hiç evlenmemiş kadınlarda kanser görülme ihtimali yüksektir. Gebeliği engelleyici ilaçların uzun bir süre kullanılması kanser riskini bir miktar azaltmaktadır. Yani bu ilaçların kansere karşı bir koruyucu özelliği vardır. Ayrıca genç yaşta hamile kalmak, yumurtalık kanseri riskini azalmaktadır. Yumurtalık kanserlerinin yalnızca yaklaşık %10 unun ailesel olmasına karşın, hatalı genlerin tespit edilmesi, kanserin moleküler nedenine yönelik birçok bilginin edinilmesini sağlamıştır. Birinci derece akrabalarında yumurtalık kanseri olan kadınlarda kanser görülme ihtimali yüksektir.

Bunların yanında hormonların ve çevresel etkenlerin yumurtalık kanserinin ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülmektedir.

Menopoz döneminden sonra kadınlık hormonu olan östrojenin tek başına verilmesi kanser riskini arttırmaktadır. Bu yüzden bu dönemde östrojen ile birlikte progesteron hormonu da verilmektedir.

YUMURTALIK KANSERİ BELİRTİLERİ

Bütün yumurtalık kanserleri erken dönemde semptom ve belirti vermediklerinden dolayı oldukça endişe vericidir. Aralarında büyük yapısal farklılıklar olmasına rağmen yumurtalık kanserlerinin klinik bulguları birbirlerine oldukça benzerdir. Yüzey epitelinden köken alan yumurtalık kanserleri yeterli büyüklüğe ulaşıncaya kadar genellikle belirti vermez. Fakat büyürse karın ağrısı, sık idrara çıkma, karında şişlik, hazımsızlık gibi sindirim sistemine ait belirtiler verir.

Yumurtalık kanserlerinin yaklaşık %30‘u jinekolojik muayene sırasında tesadüfen saptanır. Yumurtalık kanseri ileri dönemde vajinal kanamalar, karında fazla şişlik, karında asit birikimi gibi şikâyetlerle ortaya çıkmabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp