Yumurta Nakli

YUMURTA NAKLİ - YUMURTA DONASYONU - YUMURTA BAĞIŞI

Yumurta nakli ( donasyonu ) nedir?

Yumurta nakli, yumurta üretemeyen veya menopozda olan kadınların genç, sağlıklı ve doğurganlığı kanıtlanmış başka bir kadının yumurtalarıyla, kendi eşinin sperminin döllenmesi sonucu elde edilen embriyoların anne adayına transfer edilmesi ile tamamlanan bir tüp bebek uygulamasıdır.

Yumurta nakli ( donasyonu ) kimlere önerilir?

Genel Olarak erken menopoza giren ya da ard arda başarısız tüp bebek denemeleri olan çiftler, bebek sahibi olabilmek için yüksek başarı oranı sağlanan yumurta nakli tedavisini tercih etmektedirler. Ayrıca yumurtalıkları alınmış, genetik olarak bir hastalık taşıyan, genç yaşta kemoterapiye veya radyoterapiye mahruz kalan, yumurtalıkları yumurta geliştirici ilaçlara az veya hiç cevap vermeyen, kromozomal anormalliğe bağlı tekrarlayan düşükler yapan kadınlar yumurta nakli tedavisi ile sağlıklı bebek sahibi olabilirler.
Yumurta nakli ( donasyonu ) için vericilerin (donörlerin ) seçilmesi nasıl yapılmaktadır?

• Yumurtayı bağışlayan kişi çiftin bildiği birisi veya hiç tanımadığı kişiler olabilir.
• Yumurta bağışlayan kişiler 20-29 yaş arasında ve sağlıklı kişilerdir.
• Daha önce sağlıklı çocuk doğurmuş vericiler tercih edilir.
• Zeka geriliği ile ilgili aile hikayeleri olmamalıdır.
• Aile hikayelerinde kalıtsal hastalıklarla ilgili problem olmamalıdır.

Vericiler enfeksiyon hastalıkları ( HIV, hepatit B ve C, sitomegalovirus, sifiliz, klamidya), genetik hastalıklar ( karyotip analizi ve kistik fibrosis taraması) açısından araştırılmış, kan grupları ve Rh durumları saptanmış. Belli etik kökeni olanlarda talasemi ve orak hücreli anemi açısından taramalar yapılmış kişilerdir.

Yumurta vericisinin ten rengi, göz rengi, saç rengi ve vücut yapısı gibi fiziksel özellikleri mümkün olduğunca alıcı çiftinkilere benzer olacak şekilde seçilir. Ek olarak, etnik köken, kan grubu ve diğer fiziksel özellikler de mümkün olduğunca alıcı çiftle eşleşir.

Alını çifte yapılan testler nelerdir?

- FSH, LH, E2 ve Prolaktin hormon analizi
- Bayanda Pelvik Ultrason, HSG veya Rahim Filmi
- Spermiyogram ( Sperm Analizi )
- Hepatit B, Hepatit C, HIV,VDRL ve Rubella bulaşıcı hastalıklar kan testleri
- Kan grubu testi

Yumurta nakli ( donasyonu ) tedavi programında neler yapılır

Yumurta verecek kişi ile alacak kişi arasındaki adet günü koordinasyonun sağlanması için doğum kontrol hapları kullanılır. Donör, yumurta büyütme tedavisine başlar başlamaz anne adayı da giderek yükselen dozda östrojen kullanmaya başlatılır. Östrojen transfer edilecek embriyoların rahme tutunması için rahim içi tabakasının kalınlaşmasını sağlar. Donorün yumurtaları toplandığı gün de anne adayının eşi sperm örneği verir ve bu şekilde tüp bebek işlemine başlanır.

Yumurta toplama işlemiyle genellikle aynı gün anne adayı vajinal yolla progesteron kullanmaya başlar. Sperm örneğinin verildiği günü takiben 3 veya 5 gün sonra 2 veya 3 embriyo rahim içine transfer edilir. Transfer işleminden sonra progesteron ve östrojen kullanılmaya devam edilir. Transfer işleminden 12 gün sonra kanda ßHCG bakılarak gebelik tahlili yapılır.
Yumurta nakli ( donasyonu ) tedavi süresi kaç gündür?

Yumurta donasyonu tedavisinde hastaların Kıbrıs'ta geçireceği süre 4 veya 5 gündür. Hastalar tedaviye karar vermeleriyle beraber adet tarihine göre ikamet ettiği ülkede yaklaşık 15-20 gün süreyle doktorun önerdiği ilaçları kullanır. Kullanılan ilaçlar bant veya hap şeklindedir.
Yumurta nakli ( donasyonu ) tedavisinin yararları ver riskleri nelerdir?

Tecrübeli kliniklerde, klinik gebelik oranı donasyon siklusu başına %70'lere ulaşmaktadır. Her ihtimalde yumurta donasyonu tedavisi kadının kendi yumurtasının kullanıldığı sikluslardan daha yüksek başarı oranına sahip bir tedavidir. Yumurta donasyonu evlat edinmenin bir alternatifi olabilir. Hem embriyonun yarı genetik materyali çiftten elde edilir, hem de anne embriyonun taşıyıcı ortamını sağlamaktadır. Bu şekilde fetusun büyümesi ve gelişmesi üzerine kontrolü alarak daha sağlıklı bir bebek elde etme olasılığı artmaktadır. Anne gebeliği başından sonuna kadar yaşamaktadır ve emzirme süresince de bebeğe olan yakınlığını geliştirmektedir. Bu özellikler evlat edinme sürecinde yaşanamamaktadır.

Genel tüp bebek risklerinin yanı sıra donasyon sikluslarında elde edilen gebeliklerin yaklaşık %15-20'sinde düşükle sonuçlanır ve %20-25 oranında da çoğul gebelikler oluşabilir. Yumurta nakli ( donasyonu ) tedavisinde cinsiyet seçimi yapılabilir mi?

Yumurta donasyonu tedavisi ile birlikte transfer öncesi embriyolara biyopsi uygulanarak PGT yöntemi ile hem kromozomal olarak genetik tarama yapılarak hem de cinsiyet seçimi yapılabilmektedir.

Çiftin tercih ettiği cinsiyete ait embriyolar embriyo gelişiminin 5. gününde anne rahmine transfer edilerek, oluşacak gebelikte istenilen cinsiyet seçilmiş olmaktadır. Yumurta nakli ( donasyonu ) sonrası gebelik testi ve takibi nasıldır?

Yumurta donasyonunda embriyo transfer işlemi tamamlandıktan sonra doktorun önereceği ilaçlar kullanılmaya devam edilerek, transfereden 12 gün sonra kanda ßHCG bakılarak gebelik tahlili yapılır. Eğer hamilelik çıkmış ise normal gebelik ile aynı şekilde gebelik takibi yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp