Yetişkinlerde Tırnak Yeme

Yetişkinlerde tırnak yeme alışkanlığı büyük oranda çocukluktan gelme bir davranış olarak sürmektedir. Ve belli bir yaşa gelince bu alışkanlık daha çok göze çarpmaya başlar. Sosyal açıdan da kişiye zarar verebileceği durumlar oluştuğu açıktır. Örnek vermek gerekirse kişi kalabalık bir arkadaş grubu içinde tırnak yerse ya da kemirirse bu kesinlikle hoş karşılanmayacaktır. Bu yüzden çocukken ortada ki sorunun kaldırılması halinde kendiliğinden yok olabilecek bu alışkanlık, yetişkinlik döneminde kişinin kendi sabrı ve isteği ile yokedilicek bir durumdur.

Herşeyden önce kişinin bu davranışından vazgeçmeyi istemesi önemlidir. Ancak genelde böyle durumlarda kişiler bunun bağımlılık tarzında bir durum olduğu konusunda ısrarcı olmaktadır. Küçük yaşlarda koparılan tırnaklar genelde ağızda tutulmazken, yetişkinlikte bu sorun giderek büyür ve bir süre bu tırnak parçası ağızda tututulur yada yutulur. Yutulduğu durumlarda kişinin ilerleyen yıllarda kist ameliyatı olması ihtimali dahi vardır. Tırnak içinde bulunan bakterilerinde kişiye kolayce geçmesinden bahsetmiyoruz. Yetişkinlik döneminde özellikle stresli ortamlarda tırnak yeme alışkanlığının maksimuma ulaştığını gözlemleyebilirsiniz. Kişi böyle anlarda tırnak yiyerek kendini sakinleştirmeyi amaçlar.

Yetişkinlikte tırnak yeme sağlık açısından önemli olduğu kadar sağlık açısından da büyük önem taşır. Dişlerle sert bir şekilde koparılan tırnaklar fazla derinden koparıldığı için daha çok biçimsiz ve güçsüz olur. Aynı şekilde tırnak kenarından koparılan parçalarda bu bölgelerde iltihaplanma oluşumuna sebep dahi olabilir. Son zamanlarda tırnak yemeyi önlemek amacıyla bazı oje türü ürünler de satışa sunulmaktadır. Farklı bir tada sahip olan ürünler kişi tırnağını ısırmaya çalıştığı zaman bunu engellemektedir. Ne yazık ki böyle ürünler herkes de aynı olumlu etkiyi vermemektedir. Bu anlamda kişinin öncelikle kendi azmiyle bu durumdan kurtulması gerekir.

Ayrıca tırnak yeme alışkanlığına sahip olan bazı kişilerde uykusuzluk problemi yaşandığı görülmüştür. Bu iki olayın birbiriyle bağlantılı olabileceği hala araştırmalarla kanıtlanmaya çalışılmaktadır. Yetişkinlikte de aynen çocukluk zamanlarında olduğu gibi sorunlar azaldığında bı alışkanlığın dozu da azalır. Ancak aynı döngüde sorunlar arttığı zaman ya da stres seviyesi yükseldiği zaman hastalık olarak nitelendirebileceğimiz bu davranış tekrar etmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp