Yemek Borusu Tıkanıklığı

Yemek Borusu Tıkanıklığı :

Yemek borusu (gırtlaktan mideye uzanan boru) tıkanması ile dünyaya gelen bir bebek tam olarak gelişmemiş bir yemek borusuna sahiptir.Tahminen 3000 ila 4500 bebek bu bozuklukla dünyaya gelmektedir. Yemek borusu tıkanıklığı ile dünyaya gelen bebeklerin üçte biri prematüre olarak doğmaktadır.

Bu bozukluğun yanı sıra, genellikle soluk borusu bozuklukları gibi başka anormallikler de meydana gelmektedir. Dahası, yemek borusu tıkanması ile dünyaya gelen bebeklerin en az % 30`unda yaşamı tehdit eden kalp, üreme sistemleri ve merkezi sinir sistemi problemleri gibi bozukluklar da meydana gelmektedir.

Bu doğum kusurunun belirtileri çoğunlukla daha doğum odasında ortaya çıkar. Böyle bir bebeğin ağzından anormal derecede fazla salgı gelir ya da annesi bebeği beslemek istediğinde bebek yutkunamaz, öksürür ya da morarır. Eğer doktor bebeğe ağzından midesine bir sonda sokamaz ise, bebeğin yemek borusu tıkanması teşhisi konur.

Eğer bebeğinizde yemek borusu tıkanması varsa, derhal ameliyat edilmesi gerekir. Eğer tıkanık bölge derin değil ise iyileşme de çabucak gerçekleşir. Fakat tıkanıklık uzun bir bölgeyi kaplıyor ise, cerrah yemek borusunu onarmak yerine uzatmayı tercih edebilir; bu durumda, bebeğin beslenmesini sağlamak için yemek borusundan midesine ek boru takılır.

Yemek borusu kanseri yöresel beslenme alışkanlıklarına göre coğrafi dağılım farkı en yüksek olan kanserlerden birisidir.Farklı coğrafyalarda Özofagus(Yemek borusu) kanseri sıklığı 100-200 kat değişim göstermektedir.İçinde ülkemizin(özellikle doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinin) de yer aldığı ortadoğuda ve uzak doğuda yüksek sıklıklar bildirilmektedir.

Uzun süreli alkol ve tütün kullanımı yemek borusunda hem adeno hem yassı epitel hücreleri (epidermoid) kanser sıklığını arttırmaktadır.

Tanı


Yutma güçlüğü klinikte ilk oluşan şikayettir.Önce katı gıdalara karşı başlar,ileri dönemlerde sıvı yutması da eklenir.Bilgisayarlı tomografi evreleme için yardımcıdır.

Evreleme


Halen hastalığın evrelemesinde TNM (T=tümör N=nodal tutulum M=metastaz) sistemi kullanılmaktadır.Erken evredeki özellikle N0 M0 hastaların sağkalımları daha iyidir.Ancak hastaların büyük kısmı ilk tanıdan itibaren 1 yıl içinde kaybedilmektedir.Tüm tedavi çabalarına rağmen 5 yıl sağkalım ise %5′ten azdır.

Tedavi


Özofagus tümörlerinde temel tedavi yöntemi cerrahidir ancak ameliyat mortalitesi nispeten yüksektir ve tümörün çıkarıldığı vakalarda bile lokal ve sistematik nüksler nedeniyle 5 yıl sağkalım %20 dolayındadır.Agresif cerrahinin yararı sadece alt özofagus tümörlerinin tedavisinde gösterilmiştir.

En korkular komplikasyon uygulama sırasında oluşabilecek perforasyonlardır.Kanama,basınç nekrozu,yabancı cisim reaksiyonu ve tıkayıcı fibrozis bildirilen diğer komplikasyonlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp