Yaşlılıkta Hafıza Ve Unutkanlık

Yaşlılıkta Hafıza Ve Unutkanlık :

Unutkanlık bir modern çağ hastalığıdır.

Yediden yetmişe herkesi etkilemekle beraber özellikle gençleri daha çok etkilemektedir. Gençlerde daha çok unutma ve ardından hatırlama olurken, yaşlılarda çoğunlukla hatırlamanın olmadığı unutma olmaktadır.Unutma ve hatırlama mekanizması tam olarak bilinmemekle beraber beynimizde küçük bir bölgenin sorumluluğunda olduğu bilinmekteyiz. Çeşitli vasıtalarla alınan milyarlarca bilgi adeta bu merkezdeki küçücük raflarda saklanarak gerektiğinde kullanılmak için hazır muhafaza edilir.Hatırlama aslında mucizevî bir şey. Çünkü ortada hiçbir şey yokken biri gelip sana bir şey soruyor ve sen cevap veriyorsun. Görünürde olmayan bir şeyi hatırlıyor ve söylüyorsun. Bu müthiş bir şey.
 

Hatırlama mucizevî bir olayken unutma tabii ki normal bir olaydır ve sıradan her insanda meydana gelebilir.

Aslında sorun sıradanı aşıp istenmeyen sayıda, kişiyi rahatsız edecek sayıda unutmanın olmasıdır.Unutmanın sürekli olup hatırlamanın azalması veya olmaması yaşlılarda bir hastalıktır ve yaşlı kişi bu hastalıkta tamamen çocuklaşmış hale gelir. Öğretilmiş hiçbir şeyi dahi hatırlamaz, sanki dünyaya yeni gelmiş gibi bir yaşamı olur ki onun bakımını üstlenen kişiler için bu dönem oldukça zor geçer. 
 
İşte bu dönem bir hastalıktır ve beyin hastalıkları doktorlarının ilgilendiği, takibini yapıp tam tedavisi olmasa da seyri yavaşlatan ilaçlarla bir nevi rahatlama sağladıkları bir dönemdir.Bizler burada daha çok gençleri, biraz da orta yaşı hedef almaktayız. Çünkü orta yaşta unutmadan ziyade birikimli zekâ sayesinde oturmuş bilgi birikimine tecrübenin katılması vardır ki bu kişiler hala üretkendir ve kuvvetli zekâya sahiptir. 
 

Yaşlılar için ise ileriki sayfalarda demans, bunama, Alzheimer gibi hastalıklarla ilgili bilgi vereceğim.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda gösteriyor ki daha önce 60''''''''lı yaşlarda görmeye başladığımız unutkanlık şikâyetini, şimdilerde 20-30''''''''lu yaşlarda görmeye başladık. Bu durumun birçok sebepleri vardır ve genç olduklarından bu kişilerin daha çok psikiyatri uzmanına gidip muayene olmaları gerekir.Hafıza ya da bellek, bir insanın yaşam süreci içerisinde çeşitli yollardan öğrendiği bilgileri akılda tutabilme becerisidir. 
 
Hafıza, yaşadığımız hayatta kazandığımız tecrübe ve bilgilerin depolanmasını ve daha sonra geri çağrılmasını sağlar.
Hafızada depolanan bu bilgilerin ve tecrübelerin geri çağırılmasında yaşanan güçlükler, akılda tutulmasında oluşan sorunlar unutkanlık olarak tanımlanır.Yaşadığımız ve öğrendiğimiz her şey hafızamızın bir köşesinde saklanır ve ihtiyacımız olduğunda bilincimize çıkar. Günlük yaşamımızı sürdürebildiğimiz ve ihtiyaçlarımızı karşılayabildiğimiz sürece tek başına bazı bilgi ya da olayları unutmak ciddi bir sorun anlamına gelmez. Eğer gündelik yaşamımızın gerekliliklerini eskisi gibi yerine getiremiyorsak, hafızamızda bir sorun olduğunu düşünebiliriz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp